Weboldal készítés kezdőknek: teljes útmutató

Szerző: Utoljára frissítve: 2023.Mar.21.honlapkészítés, WordPress

Te is belevágnál. Nagyon helyes. A weboldal készítés útmutatóm neked szól. Jó olvasást!

Ebben a cikkben végigvezetlek honlapkészítés legelső lépésein, hogy kezdőként te is el tud kezdeni saját weblapot felépítését.

Útmutatót adok ahhoz, hogyan válassz

 • domain nevet
 • tárhelyszolgáltatót
 • WordPress sablont
 • és WordPress bővítményeket.

De még mielőtt tovább mennénk, hadd mutatkozzam be röviden:

Jobbágy András vagyok, a honlapszaki.hu alapítója. Az elmúlt években közel 100 honlapot raktunk össze az ügyfeleink számára. Ha profi honlapépítőt keresel, írj nekünk üzenetet!

Na, ezen is túl vagyunk. Tisztázzunk először egy alapvető kérdést.

Kell tudnom programozni?

Ha még csak most ismerkedsz a weblap szerkesztés világával, biztosan felmerül benned ez a kérdés. Szükséged lesz programozói tudásra? A válasz egyszerű.

Nem.

Alap és középszinten ma már gyakorlatilag szinte mindent meg tudsz oldani kódolás nélkül. Ez nem jelenti azt, hogy ne lenne előny, ha konyítasz valamit a HTML, CSS és JavaScript programozási nyelvekhez. Ha komolyan érdekel a honlapkészítés technikai háttere, érdemes elmélyedni ezekben.

De ha csupán a saját magadnak vagy vállalkozásodnak szeretnél egy szép megjelenésű weboldalt, és ennél jobban nem izgat ez az egész, akkor vágj bele nyugodtan. Nem kell tudnod programozni.

Sajnos egy csomó fórumon bele fogsz botlani károgókba, akik szerint mindenki, aki 10+ éves programozói tapasztalat nélkül próbálkozik weboldal készítéssel, kontár lúzer. Ne foglalkozz velük, ők ebből élnek. Sok helyen olvashatod majd azt is, hogy csak az egyedi fejlesztésű weboldal igényes megoldás, minden más csak ló helyett szamár. Ez sem igaz.

Persze előfordulhat, hogy eljön az a pont, amikor szükséged lesz egy ügyes fejlesztőre, aki ért a programozáshoz is. Ezzel sincs semmi gond. De sok honlap hosszú ideig elműködik anélkül, hogy speciális tudás kellett volna a létrehozásához.

Weboldal készítés ingyen: létezik?

Mielőtt tovább haladnánk, szeretnék eloszlatni egy félreértést. Ez pedig az „ingyenes” weboldal készítés.

Nincs olyan, hogy 100 százalékosan ingyenes honlapkészítés.

Több weboldal készítő platform hirdeti magát az interneten, amellyel el lehet indulni ingyenesen. De csak az indulás ingyenes, vagy ingyenesen olyan korlátozott lehetőségeket nyújtanak, amelyek legfeljebb csak egy nagyon hobbi projektre elegendőek.

Amikor már egy éles honlaphoz szükséges dolgok kellenek (pl. saját domain cím csatlakoztatása, vagy több funkció), akkor már fizetni kell, legtöbbször havi vagy éves díjat. Amivel nincs is semmi baj, csak nem ingyenesek.

De ez még a kisebb baj. A nagyobb, hogy ezeknél a platformoknál nem lesz igazából sajátod a honlap. Például nem cserélhetsz szolgáltatót, a honlapod csak is ott, náluk fog működni. Nem tudsz csak úgy továbbállni, sokszor még az egyébként a te tulajdonodban lévő domain cím kikérése is több hónapos hercehurca.

Ha rám hallgatsz, elkerülöd ezeket a platformokat, regisztrálsz domain címed, bérelsz tárhelyet, és készítesz egy saját WordPress weboldalt (a WordPressről később bőségesen lesz szó).

De ez sem lesz ingyenes, költség lesz a tárhely, esetleg az eszközök. Rengeteget tanulhatsz a különféle weboldal készítés tanfolyamokból, de ezekért is fizetni kell. És akkor még az időd értékéről, amit az egészre fordítasz, nem is beszéltünk.

Amit mondani akarok ezzel, az az, hogy

ne áltasd magad az ingyenes weboldal készítéssel. Nem létezik.

Most, hogy ezt tisztáztuk, térjünk vissza a weboldal készítés első lépéseihez. Kezdjük a domain és a tárhely kiválasztásával.

Domain cím: gondolkodj hosszú távon

Ha eldöntötted, hogy saját weboldalt készítesz, mindenekelőtt szükséged lesz egy saját domain címre (magyarosan tartománynév).

A domain név gyakorlatilag egy IP-cím szöveges megfelelője, ez kell beütni majd a böngészőbe (url), hogy elérhető legyen a honlapod. Például honlapszaki.hu.

A jó domain cím lehetőleg rövid, egyszerű és pontosan utal arra, amiről a honlap szól. Nincs benne kötőjel, nehezen feloldható mozaikszó, sem idétlen rövidítés.

A domain cím egyben márkanév is, nagyon fontos, hogy könnyen azonosítható legyen, és hosszú távon is jól csengjen.

Ha a magyar közönséget célzod, kizárólag .hu végződést foglalj, nem érdemes .org, .net és társaival bíbelődni, nem keltenek jó benyomást.

Ha van egy jó ötleted, keress egy domain regisztrátort, ahol le tudod ellenőrizni, hogy szabad-e. És persze le is tudod foglalni. Például itt.

Tárhelyválasztás: ne kizárólag az ár alapján dönts

Ha sikerült megtalálnod a megfelelő domain nevet, el kell döntened, hol bérelsz webtárhelyet a honlapodhoz. A tárhely egy olyan szerver, amin futni fog a weboldalad.

Alapvetően kétféle lehetőség van: az osztott tárhely és a dedikált szerver (VPS).

Utóbbi jóval drágább megoldás, és igazából csak akkor van rá szükség, ha a honlapod látogatottsága nagyon magas. Emellett a VPS szakszerű beállításához kelleni fog valaki, aki ért is hozzá.

Egy induló, vagy átlagos látogatottságú weboldalnál a leggyakoribb választás az osztott tárhely. Az osztott tárhely azt jelenti, hogy sok-sok másik honlappal osztozol egy webszerveren.

A legfontosabb tanácsom, hogy ne kizárólag ár alapján dönts, mert a legolcsóbb ajánlatok sokszor a legrosszabbak is.

Egy akadozó, rendszeresen lehaló tárhellyel nem mész semmire, hiába került csak évi 4000 ezer forintba. Évi 10-15 ezer forint alatt lehetetlen normális szolgáltatást kapni.

Az alapok: milyen tárhelyet keress?

Jó tárhelyszolgáltatót választani egyáltalán nem könnyű feladat. Nagyon sokféle szempont alapján lehetne dönteni, de egyszerűsíti a képletet, ha a leglényegesebb dologra koncentrálsz.

A legfontosabb, hogy a tárhelyed gyors és biztonságos legyen.

A biztonság magától értetődő – olyan tárhelyre van szükséged, ami komoly védelemmel rendelkezik a támadások ellen.

A gyorsaságra pedig azért van szükség, mert sem a felhasználók, sem a Google nem szereti a hosszú másodpercekig töltődő oldalakat. Márpedig a gyors, jó felhasználói élményt adó weboldalhoz alapfeltétel a jó minőségű tárhely. Lásd a weboldal sebesség cikkemet.

Tárhelyválasztás: a valóban fontos szempontok

Bár elsőre lényegesnek tűnhet, sose dönts a tárhely mérete alapján.

Kis- vagy közepes vállalkozásként nem lesz szükséged sok-sok GB helyre, kizárólag akkor, ha nagy webáruházat szeretnél, vagy rengeteg nagy méretű fotó lesz a honlapon.

Minden más esetben, ha figyelsz a képek leméretezésére, 1-2 GB tárhely nagyon sokáig elég lesz. A magas GB számok helyett inkább ezeket a szolgáltatásokat keresd:

 • Folyamatos ügyfélszolgálat és rendszerfelügyelet. Sosem tudhatod, mikor lesz arra szükséged, hogy elérd a szolgáltatód, mert hirtelen eltűnt az oldalad az internetről.
 • Ingyenes SSL tanúsítvány. Ez jelöli a felhasználók számára, hogy biztonságos a kapcsolatuk az adott weboldallal. Az érvényes SSL tanúsítvánnyal rendelkező honlapok url címe https:// kezdetű. Ma már a böngészők csak az ilyen weboldalakat jelölik meg biztonságosként, ezért minden új honlap számára kötelező elem. Sok szolgáltató már ingyenesen biztosítja a tanúsítványt, ha tőle bérelsz tárhelyet.
 • Naponkénti biztonsági mentés. Ez nagyon fontos, mert ha valami hiba folytán (például rosszul sikerült frissítés) összeomlik a weboldalad, a biztonsági mentésből tudod helyreállítani.
 • 99%-os rendelkezésre állás. Ennél kevesebbel ne elégedj meg, szükséged van arra, hogy a honlapod egész évben elérhető legyen.
 • Egy kattintásos WordPress telepítés. Nagyon hasznos abban az esetben, ha WordPress-t akarsz használni. (Hogy mi az a WordPress, mindjárt kiderül)

Ha úgy döntesz, hogy WordPresst fogsz használni, akkor kereshetsz egy erre a rendszerre specializált, WordPress tárhelyet is. Ár/érték arányban így fogsz a legjobban járni.

Mi az a WordPress, és miért jó?

Ha megvan a domain címed és a tárhelyed, komoly webprogramozási tudás nélkül szükséged lesz még egy olyan szoftverre, amely segít egyszerűen felépíteni és kezelni weboldaladat. Ilyen például a Joomla, a Drupal, a Magento és WordPress is.

Én ezek közül a legnépszerűbbet, a WordPress-t ajánlom.

A WordPress egy nyílt forráskódú, ingyenes tartalomkezelő rendszer, angol rövidítéssel CMS. Eredetileg blog készítésre találták ki, de már bőven túlnőtt ezen.

A WordPress gyakorlatilag egy applikáció, amely érintkezési felületként működik a weboldal kezelője (te), a honlap alapját adó adatbázis és a weblap látogatói között. Ez lehet, hogy kicsit bonyolultnak hangzott. Ne aggódj, a lényeg számodra csak ez:

a WordPress segítségével könnyen készíthetsz, szerkeszthetsz és oszthatsz meg különféle tartalmakat a weboldaladon.

Nem csupán a tartalmat, de honlapod külső megjelenését is viszonylag egyszerűen egyénire szabhatod a sablonrendszer segítségével. Mindezt anélkül, hogy kódokban kellene turkálnod.

Csupán az érdekesség kedvéért érdemes megjegyezni, hogy a hagyományos statikus megoldással szemben, amikor minden oldal egy önálló HTML dokumentumból áll, a WordPress dinamikus rendszer. Ez azt jelenti, hogy minden egyes alkalommal, amikor valaki a böngészőben lekéri a weboldalt, a WordPress dinamikusan, a lekérdezés pillanatában gyártja azt le az adatbázis alapján.

Elég misztikusan hangzik, de valahogy így kell elképzelni: nincs honlap, csak a honlap puszta ideája (Helló, Platón!), amely csupán akkor realizálódik, ha valaki meglátogatja a böngészőn keresztül. Jó, mi? 🙂

Hogyan válassz WordPress sablont?

A WordPress weboldal készítés egyik nagy előnye a sablonrendszerben rejlik. A honlapod külső megjelenéséért egy sablon (theme) lesz a felelős. A sablonok olyanok mint a ruhák: sokféle stílusból válogathatunk, és a legjobb, hogy cserélhetőek.

Szó szerint irdatlan mennyiségű WordPress sablonból választhatsz.

Ez sok szempontból jó, hiszen némi kutakodással biztosan találsz olyat, ami tényleg tetszik és használhatóság tekintetében is megfelel. Másrészt a beláthatatlan mennyiségű lehetőség meg is fogja nehezíteni a választást.

Sablonból alapvetően kétféle létezik: ingyenes és fizetős. (Minden esetben angol nyelvű sablont keress. Léteznek magyar nyelvűek is, de kevés, és többnyire rossz minőségűek.)

Az ingyenesért nyilván nem kell fizetned, azonban általában jóval kevésbé tudod a te elképzeléseidhez szabni, mint egy fizetős sablont.

Ráadásul sok ingyenes WordPress sablonban olyan számodra felesleges, vagy zavaró elemeket (például más, a legrosszabb esetben kétes oldalakra mutató linkek) is beépítenek, amelyeket sehogy sem fogsz tudni kikapcsolni vagy eltávolítani.

Az ingyenes sablonokat legtöbbször nem frissítik és nem fejlesztik tovább, ezért idővel idegesítő kompatibilitási és biztonsági problémák léphetnek fel. Ha pedig beüt a krach, összeomlik az oldal, nem lesz kihez fordulni: nyilván egy ingyenes termékhez nem lesz támogatás, ügyfélszolgálat sem.

Egy prémium WordPress sablonnal ezek a gondok elkerülhetőek. Ha hosszú távra tervezel, mindenképp megéri beruházni egybe.

Ennek ellenére, ha saját magadnak akarod felépíteni a weboldaladat, teljesen vállalható megoldás, ha először keresel egy nagyjából megfelelő (vagyis legalább megközelítőleg tudja azokat a funkciókat, amiket elképzeltél) ingyenes sablont. Később, ha már tudod, mire van igazán szükséged, még mindig választhatsz fizetős sablont.

Egy dolog nagyon fontos: olyan sablont használj a honlapodhoz, ami tipográfiai szempontból is klassz, könnyen és kényelmesen olvasható. Bővebben erről a Betűtípusok online cikkemben olvashatsz.

Mik azok a bővítmények, és mi szükség rájuk?

A WordPress világában a bővítmények (plugin) ugyanazt a szerepet töltik be, mint az okostelefonodon a különféle applikációk. Vagyis egy-egy speciális feladatra nyújtanak megoldást. Például felugró ablakokat (popup) kezelnek, képgalériát kezelnek, stb.

Elméletben annyi bővítményt telepítesz a weblapodra, amennyit csak szeretnél. De jobban jársz,, ha törekszel minimalizálni a számukat. A bővítmények ugyanis mind erőforrást igényelnek, az egyik többet, a másik kevesebbet. Sok bővítmény nem kompatibilis egymással, és ebből rengeteg baj származhat.

Léteznek ingyenes és fizetős pluginok, és akárcsak a sablonok esetében, bővítmények között is rengeteg a szemét. Ezért mielőtt elkezdesz használni egyet, a legjobb, ha utánanézel az interneten, hogy az adott feladatra mit ajánlanak az ezzel foglalkozó szakoldalak, blogok.

Weboldal készítés kezdőknek: csak ennyi lenne?

Természetesen nem, de remélem, hogy ennyi segítség is elég lesz belevágni saját honlapod felépítésébe. Valószínűleg még nagyon sok megoldandó feladattal, problémával fogsz szembesülni.

A munka végén a jutalmad azonban egy valódi saját weblap, és a vele járó sikerélmény lesz.

Vágj bele bátran!

És bátran olvasgass tovább a blogon, a honlapkészítés (pl. honlapkészítés tanfolyam) mellett hasznos cikkeket, útmutatókat találsz online marketing és SEO témában is.

+1: Weboldal készítés árak a magyar piacon

Lehet, hogy nincs időd saját honlapot készíteni, és szívesen megbízol egy fejlesztőt a feladattal. Ebben az esetben érthetően szeretnéd látni előre, mennyi pénzbe kerül egy honlap.

Sajnos konkrétat nehéz mondani, mert nagyon sok mindentől függhet a végső ár. A magyar honlapkészítős piac nagyon képlékeny valami, sok-sok szereplővel és árazási stratégiával.

Általánosságban elmondható, hogy:

 • A nagyobb fejlesztőcégek, online marketing ügynökségek általában drágábban dolgoznak, mint az egyéni vállalkozók. Sokszor azért, mert egyszerűen kiadják a munkát alvállalkozónak, többnyire egyéni vállalkozóknak. Amit te fizetsz, az az alvállalkozó munkadíja + jutalék az ügynökségnek.
 • Az egyedi fejlesztésű honlapok messze drágábbak, mint a népszerű CMS rendszerekre (pl. WordPress, Drupal, Joomla) épült honlapok.
 • Az egyszerűbb weboldalak olcsóbbak. Minél több az egyedi igény, annál drágább a végeredmény.
 • Egy webshop elkészítése legalább kétszer drágább, mint egy sima honlap fejlesztése.

Jelenleg a magyar piacon egy átlagos honlap ára nagyjából 100 ezer és 400 ezer forint között ingadozik. Egy épkézláb webshop fejlesztése minimum 350-400 ezer forintos tétel.

Ez nem kicsi összeg, főleg egy kezdő vállalkozás számára. Pontosan ezért lehet érdekes sokak számára a havidíjas honlap csomagunk, érdemes megnézni.

Néhány tipp arra az esetre, ha fejlesztőt keresel:

 • Ha egy „fejlesztő” nem akar szerződést kötni, keress mást. Mindig köss szabályos szerződést, különben csak futhatsz a pénzed után.
 • Nyugodtan kérj referencia munkákat, keresd meg a kiválasztott fejlesztő korábbi ügyfeleit, és kérdezd ki a véleményüket, tapasztalataikat.
 • Kérj részletes árajánlatot, legyen érthető 100 százalékosan, mit tartozik az árba, és mi nem.

Gyakori kérdések a honlapkészítéssel kapcsolatban

Weboldal készítés ingyen: létezik?

☑️Nincs olyan, hogy 100 százalékosan ingyenes honlapkészítés. Minden honlap költséggel jár, még akkor is, ha elsőre ez nem tűnik fel.

Mennyibe kerül egy honlap elkészítése ma Magyarországon?

☑️Ha szakembert bízol meg a feladattal, nagyjából 100 ezer forinttól indul a fejlesztés, és kb. 400 ezer forint a felső határ. Webshop esetén magasabb összeggel kell számolni.

Mik a saját honlap alapvető technikai szükségletei?

☑️Két dologra van mindenképpen szükség: domain címre és tárhelyre.

Mi az a WordPress, és miért jó?

☑️A WordPress egy nyílt forráskódú, ingyenes tartalomkezelő rendszer. A WordPress segítségével könnyedén készíthetsz, szerkeszthetsz és oszthatsz meg különféle tartalmakat a weboldaladon.

2 hozzászólás

 1. Úgy gondolod, hogy az ember képes lehet 0 tudással egyedül felépíteni? Én arra gondoltam, hogy megpróbálkozom ezzel és közben kereseke gy szupervízort, akinek időnként megmutatom hova jutottam. szerinted ez jó ötlet?

  Válasz
  • Igen, abszolút jó ötlet.

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Honlapkészítés egy nap alatt, garanciával

Komplex SEO szolgáltatás, elemzés és tanácsadás

6 tipp: mi kell, és mi nem kell a sikeres honlaphoz?

Több év holnlapkészítési tapasztalata egyetlen INGYENES videóba sürítve!

Köszönöm! Kérlek ellenőrizd az email fiókodat!