Weboldal készítés kezdőknek: útmutató az induláshoz

Szerző: Utoljára frissítve: 2021.Apr.9.honlapkészítés, WordPress

Minden kezdet nehéz, nincs ez másként a honlapkészítés esetében sem. Az alábbi útmutató segíthet elindulni a weboldal építés rögös útján.

Weboldal készítés kezdőknek: teljes útmutató a Honlapszaki.hu blogon

Ebben a cikkben sorra veszem azokat a legalapvetőbb eszközöket, amelyekre mindenképpen szükséged lesz, ha kezdőként saját weboldalt szeretnél építeni a vállalkozásodnak.

Igyekszem útmutatót adni ahhoz, hogyan válassz

  • domain nevet
  • tárhelyszolgáltatót
  • WordPress sablont
  • és WordPress bővítményeket.

Ha még csak most ismerkedsz a weblap szerkesztés világával, biztosan felmerül benned a kérdés, hogy nem lesz-e szükséged programozói tudásra. A válasz egyszerű.

Nem.

Alap és középszinten ma már gyakorlatilag szinte mindent meg tudsz oldani kódolás nélkül. Ez nem jelenti azt, hogy ne lenne előny, ha konyítasz valamit a HTMLCSS és JavaScript programozási nyelvekhez. Ha komolyan érdekel a honlapkészítés technikai háttere, érdemes elmélyedni ezekben.

De ha csupán a saját vállalkozásodnak szeretnél egy profi megjelenésű weboldalt, és ennél jobban nem izgat ez az egész, akkor vágj bele nyugodtan. Nem kell tudnod programozni.

Sajnos egy csomó fórumon bele fogsz botlani károgókba, akik szerint mindenki, aki 10+ éves programozói tapasztalat nélkül próbálkozik weboldal készítéssel, kontár lúzer. Ne foglalkozz velük, ők ebből élnek. Sok helyen olvashatod majd azt is, hogy csak az egyedi fejlesztésű weboldal igényes megoldás, minden más csak ló helyett szamár. Ez sem igaz.

Előfordulhat persze, hogy egy-egy bonyolultabb/egyedibb funkció beüzemeléséhez szükséged lesz egy ügyes programozóra. Ez azonban a ritkább eset. Egy átlagos honlap esetében legtöbbször nincs szükség programozói segítségre. Ha mégis így alakulna, akkor is minden mást meg tudsz csinálni kódolás nélkül.

Egy saját WordPress honlaphoz szükséged van: domain címre, egy jó tárhelyre, profi sablonra és gondosan kiválasztott bővítményekre.

Az első lépések: domain cím foglalása és tárhely bérlése

Domain cím: gondolkodj hosszú távon

Ha eldöntötted, hogy saját weboldalt készítesz, mindenekelőtt szükséged lesz egy saját domain címre (magyarosan tartománynév). A domain név gyakorlatilag egy IP-cím szöveges megfelelője, ez kell beütni majd a böngészőbe (url), hogy elérhető legyen a honlapod. Például honlapszaki.hu.

A jó domain cím lehetőleg rövid, egyszerű és pontosan utal arra, amiről a honlap szól. Nincs benne kötőjel, nehezen feloldható mozaikszó, sem idétlen rövidítés.

A domain cím egyben márkanév is, nagyon fontos, hogy könnyen azonosítható legyen, és hosszú távon is jól csengjen.

Ha a magyar közönséget célzod, kizárólag .hu végződést foglalj, nem érdemes .org, .net és társaival bíbelődni, nem keltenek jó benyomást. Ha van egy jó ötleted domain címre, ellenőrizd például itt, hogy szabad-e.

Ha sikerült találnod egy elfogadható domain nevet, el kell döntened hol bérelsz webszervert (egy olyan számítógépet, amely éjjel-nappal működik az internethez kötve) a honlapodhoz.

Tárhelyválasztás: ne kizárólag az ár alapján dönts

Alapvetően kétféle lehetőség van: az osztott tárhely és a dedikált szerver (VPS).

Utóbbi jóval drágább megoldás, és igazából csak akkor van rá szükség, ha a honlapod látogatottsága nagyon magas. Egy induló vagy átlagos látogatottságú weboldalnál a leggyakoribb választás a sima osztott tárhely is, ilyenkor sok-sok másik honlappal osztozol egy szerveren.

Ha úgy döntesz, hogy WordPresst fogsz használni (lásd alább), akkor kereshetsz egy erre a rendszerre specializált tárhelyet is. Ár/érték arányban így fogsz a legjobban járni.

Jó tárhelyszolgáltatót választani egyáltalán nem könnyű feladat. Nagyon sokféle szempont alapján lehetne dönteni, de egyszerűsíti a képleted, ha a leglényegesebb dologra koncentrálsz. Ez pedig az, hogy a tárhelyed gyors legyen. Sem a felhasználók, sem a Google nem szereti a hosszú másodpercekig töltődő oldalakat.

TIPP: weboldalad gyorsaságát a Google saját tesztjével is letudod mérni. Ha 60-70 százalék feletti eredményt érsz el asztali számítógépen és mobilon is, nincs nagyon miért aggódnod. Alternatívaként kipróbálhatod a Pingdom Tools sebességmérőjét, általában jobb eredményt mutat, mert európai szerverről is tud tesztelni. A weboldal sebesség növeléséről másik cikkben írtam.

Rendben, gyors tárhelyet szeretnénk. Magyar legyen vagy külföldi? Alapvetően két “iskola” létezik.

Az első szerint a magyar tárhelyek mind lassúak, helyettük a nagy nemzetközi szolgáltatókat kell választani, mint a SiteGround vagy a Bluehost (utóbbinál sok a lehúzós “extra” szolgáltatás, érdemes figyelni).

Ezek a cégek nagyon sok jó szolgáltatást nyújtanak, például olyan tesztkörnyezetet, ahol a weboldalad változtatásait tudod próbálgatni, anélkül, hogy ez “kívülről” látható lenne. Ez a magyar tárhelyeknél még elég ritka.

Ugyanakkor áruk is nagyjából hat-hétszer magasabb, mint a magyar szolgáltatók ajánlatai, éves szinten 30 ezer forint felett jár. Ez semmiképpen se riasszon vissza, ha a nemzetközi piacra akarsz dolgozni. Ilyen esetben egy jó külföldi szolgáltatóval valószínűleg jobban jársz.

A második iskola szerint igenis érdemes magyar szolgáltatót választani, főleg akkor, ha a magyar felhasználókat szeretnéd megszólítani a honlapoddal. Ugyanis hiába szélsebes alapból egy SiteGroundos szerver, pusztán a fizikai távolság miatt lehet, hogy itthonról már nem is lesz gyorsabb, mint egy mezei magyar tárhely.

Rád bízom, hogy melyik iskola “tanítását” fogadod el. Én először magyar tárhelyet választottam, de nem volt az igazi. Azóta a Google Cloud Platformot használom, és tökéletesen meg vagyok elégedve.

A vita eldöntése helyett hadd adjak inkább néhány általános tanácsot arról, hogy mire figyelj, amikor tárhelyet választasz.

Tárhelyválasztás: a valóban fontos szempontok

Bár elsőre lényegesnek tűnhet, sose dönts a tárhely mérete alapján.

Kis- vagy közepes vállalkozásként nem lesz szükséged sok GB helyre, kizárólag akkor, ha nagy webáruházat szeretnél, vagy ipari mennyiségű videót akarsz forgatni. Minden más esetben, ha figyelsz a képek leméretezésére, 1 GB tárhely nagyon sokáig elég lesz. A sok-sok gigabyte helyett inkább ezeket a szolgáltatásokat keresd:

  • Folyamatos ügyfélszolgálat és rendszerfelügyelet. Sosem tudhatod, mikor lesz arra szükséged, hogy elérd a szolgáltatód, mert hirtelen eltűnt az oldalad az internetről.
  • Ingyenes SSL tanúsítvány. Ez jelöli a felhasználók számára, hogy biztonságos a kapcsolatuk az adott weboldallal. Az érvényes SSL tanúsítvánnyal rendelkező honlapok url címe https:// kezdetű. Ma már a böngészők csak az ilyen weboldalakat jelölik meg biztonságosként, ezért minden új honlap számára kötelező elem. Sok szolgáltató már ingyenesen biztosítja a tanúsítványt, ha tőle bérelsz tárhelyet.
  • Naponkénti biztonsági mentés. Ez nagyon fontos, mert ha valami hiba folytán (például rosszul sikerült frissítés) összeomlik a weboldalad, a biztonsági mentésből tudod helyreállítani.
  • 99%-os rendelkezésre állás. Ennél kevesebbel ne elégedj meg, szükséged van arra, hogy a honlapod egész évben elérhető legyen.
  • Egy kattintásos WordPress telepítés. Nagyon hasznos abban az esetben, ha WordPress-t akarsz használni. (Hogy mi az a WordPress, mindjárt kiderül. A legjobb WordPress tárhely kiválasztásának sajátos feladatáról egyébként egy külön cikkben is írtam.)

Ha megvan a domain címed és a tárhelyed, komoly webprogramozási tudás nélkül szükséged lesz még egy olyan szoftverre, amely segít egyszerűen felépíteni és kezelni weboldaladat. Ilyen például a Joomla, a Drupal, a Magento és WordPress is.

Ezek közül a legnépszerűbbet, a WordPresst ajánlom.

Mi az a WordPress, és miért jó?

A WordPress egy nyílt forráskódú, ingyenes tartalomkezelő rendszer, angol rövidítéssel CMS.

Gyakorlatilag egy applikáció, amely érintkezési felületként működik a weboldal kezelője, a honlap alapját adó adatbázis és a weblap látogatói között. Ez lehet, hogy kicsit bonyolultnak hangzott. Ne aggódj, a lényeg számodra csak ez:

a WordPress segítségével könnyedén készíthetsz, szerkeszthetsz és oszthatsz meg különféle tartalmakat a weboldaladon.

Nem csupán a tartalmat, de honlapod külső megjelenését is viszonylag egyszerűen egyénire szabhatod a sablonrendszer segítségével. Mindezt anélkül, hogy kódokban kellene turkálnod.

Csupán az érdekesség kedvéért érdemes megjegyezni, hogy a hagyományos statikus megoldással szemben, amikor minden oldal egy önálló HTLM dokumentumból áll, a WordPress dinamikus rendszer. Ez azt jelenti, hogy minden egyes alkalommal, amikor valaki a böngészőben lekéri a weboldalt, a WordPress dinamikusan, a lekérdezés pillanatában gyártja azt le az adatbázis alapján.

Elég misztikusan hangzik, de valahogy így kell elképzelni: nincs honlap, csak a honlap puszta ideája (Helló, Platón!), amely csupán akkor realizálódik, ha valaki meglátogatja a böngészőn keresztül. Jó, mi? 🙂

Biztonságos a WordPress?

Biztonság alatt azt értem, hogy mennyire kell félned attól, valaki puszta rosszindulatból a WordPressen keresztül feltöri, tönkreteszi az oldaladat, vagy éppen egy hiba miatt magától omlik össze az egész.

Említettem már, hogy a WordPress nyílt forráskódú rendszer. Ez azt jelenti, hogy a kódját bárki szabadon elérheti és szerkesztheti. A biztonság szempontjából ez a tulajdonsága kétélű.

Egyrészt egy-egy hiba megoldásában nagyon sokan tudnak segíteni (hiszen mindenki hozzáfér a kódhoz), másrészt a biztonsági réseit is nagyon gyorsan felderítik a rosszindulatú hackerek.

Ha rákeresünk az interneten, elég sok olyan cikket találunk, amelyek a WordPress sérülékenységéről szólnak. Ez azonban egyáltalán nem meglepő, ha a WordPress népszerűségére és a nagy számok törvényére gondolunk: becslések szerint az internet 10 millió leglátogatottabb weboldalának mintegy harmada WordPress-alapú.

Vagyis ha csak minden háromszázadik (0.3%!) WordPress-honlapon tapasztalnak valamilyen biztonsági hibát, máris 10 ezer oldalról beszélünk.

Az igazság az, hogy a WordPress a hibáival együtt is az internet biztonságosabb applikációi közé számít.

Folyamatosan fejlesztik, ezért hiába ugranak rá a hackerek egy-egy biztonsági résre, hamarosan megérkezik a soron következő rendszeres frissítés, amely megoldja a problémát. A legtöbb WordPress-el kapcsolatos biztonsági panasz mögött elavult verzió, vagy valamilyen kétes eredetű bővítmény rejtőzik.

Vagyis nyugodtan használj WordPresst, csak mindig ügyelj arra, hogy a legfrissebb verzió fusson a weboldaladon. Ugyanez igaz a bővítményekre is. És rendszeresen készíts biztonsági mentést a weboldaladról.

Ha csupán ennyit megteszel, máris minimalizáltad az esélyét annak, hogy egy napon valamilyen rajtad kívül álló erő visszafordíthatatlan pusztítást végezzen a honlapodon.

Mi alapján válassz WorsPress sablont?

Ha tartalomkezelő rendszert használsz, a honlapod arculatáért, valamint a weboldaladon fellelhető funkciókért egy sablon lesz felelős. Ha WordPress fut a weboldaladon, irdatlan mennyiségű sablonból választhatsz.

Ez sok szempontból jó, hiszen némi kutakodással biztosan találsz olyat, ami tényleg tetszik és használhatóság tekintetében is megfelel. Másrészt a beláthatatlan mennyiségű lehetőség meg is fogja nehezíteni a választást.

Sablonból alapvetően kétféle létezik: ingyenes és fizetős. (Minden esetben angol nyelvű sablont keress. Léteznek magyar nyelvűek is, de kevés, és többnyire rossz minőségűek.) Az ingyenesért nyilván nem kell fizetned, azonban általában jóval kevésbé tudod a te elképzeléseidhez szabni, mint egy fizetős sablont.

Ráadásul sok ingyenes sablonban olyan számodra felesleges, vagy zavaró elemeket (például más, a legrosszabb esetben kétes oldalakra mutató linkek) is beépítenek, amelyeket sehogy sem fogsz tudni kikapcsolni vagy eltávolítani.

Az ingyenes sablonokat legtöbbször nem frissítik és nem fejlesztik tovább, ezért idővel idegesítő kompatibilitási és biztonsági problémák léphetnek fel. Ha pedig beüt a krach, összeomlik az oldal, nem lesz kihez fordulni: nyilván egy ingyenes termékhez nem lesz támogatás, ügyfélszolgálat sem.

Egy jó, megbízható fizetős sablonnal ezek a gondok elkerülhetőek. Ha hosszú távra tervezel, mindenképp megéri beruházni egybe. Ennek ellenére, ha saját magadnak akarod felépíteni a weboldaladat, teljesen vállalható megoldás, ha először keresel egy nagyjából megfelelő (vagyis legalább megközelítőleg tudja azokat a funkciókat, amiket elképzeltél) ingyenes sablont. Később, ha már tudod, mire van igazán szükséged, még mindig választhatsz fizetős sablont.

TIPP: Ha úgy döntesz, hogy inkább megbízol valakit a honlapod felépítésével, ne hagyd, hogy valami ingyenes sablonnal szúrják ki a szemed. Egyébként is csak olyan fejlesztőt keress, aki minimum hat hónapos garanciát ad a munkájára. Ha ingyenes sablonra ad garanciát, vagy viccel, vagy soha nem fogod tudni többé elérni.

A legnagyobb WordPress sablon kínálatot az interneten a híres-hírhedt “sablonerdőben”, a Themeforest oldalán találod. Itt azonban könnyű elveszni a rossz minőségű, kétes eredetű munkák rengetegében, mert ide gyakorlatilag bárki feltöltheti a szabadidejében összeeszkábált sablonokat. Ha ingyenes sablont szeretnél, szerintem érdemesebb körülnézni a WPExplorer, a Theme Isle, Catch Themes vagy a hivatalos WordPress sablonok kínálatában.

Azonban ha az időd és a nyugalmad többet ér neked, mint egy profi sablon ára, akkor felesleges ingyenes sablonokkal bajlódni. Inkább keress egy megbízható, technikailag kifinomult és tisztességesen támogatott prémium sablont. Érdemes a legnépszerűbb fizetős sablonok közül választani, mert ezek mögött jól menő fejlesztőcégek állnak, amelyek valószínűleg nem fognak pár éven belül szétesni (ebben az esetben nyilván lőttek a frissítéseknek).

A legnépszerűbbek között van az általam is használt, kezdőknek és haladóknak is megfelelő Divi, amelynek évi 30 ezer forint körül alakul az éves díja (örökre is megveheted); az Avada, amelynek az ára most akciósan kb. 15 ezer forint, valamint nagyon profik a StudioPress sablonjai is, amelyek jellemzően 30-40 ezer forintba kerülnek.

Akár fizetős, akár ingyenes sablont választasz, mindenképpen figyelj arra, hogy a sablon illeszkedjen a vállalkozásod arculatához, és ne nézzen ki pontosan ugyanúgy, mint a versenytársaid weboldalai.

Nagyon fontos, hogy a vállalkozásod a honlap külső megjelenésében is egyedi, jól megkülönböztethető legyen a többiektől.

Mik azok a bővítmények, és mi szükség rájuk?

A WordPress világában a bővítmények (plugin) ugyanazt a szerepet töltik be, mint az okostelefonodon a különféle applikációk. Vagyis egy-egy speciális feladatra nyújtanak megoldást, például optimalizálják a honlapra feltöltött képeket vagy kiszűrik a trollokat a kommentszekcióból, stb.

Elméletben annyi bővítményt telepítesz a weblapodra, amennyit csak szeretnél, de jobban teszed, ha igyekszel minimalizálni a számukat. A bővítmények ugyanis mind erőforrást és tárhelyet igényelnek, sok nem kompatibilis a másikkal, és ebből rengeteg baj származhat.

Léteznek ingyenes és fizetős pluginok, és akárcsak a sablonok esetében, bővítmények között is rengeteg a szemét. Ezért mielőtt elkezdesz használni egyet, a legjobb, ha utánanézel az interneten, hogy az adott feladatra mit ajánlanak az ezzel foglalkozó szakoldalak, blogok.

Hasznos ingyenes bővítmények

Létezik néhány ingyenes bővítmény, amelyre nagy eséllyel szükséged lehet. Ezek közül ebben a cikkben csak hármat említek meg. A vállalkozói honlapok számára legfontosabb WordPress bővítményekről itt olvashatsz bővebben.

Az első a Loginizer, amely segít megvédeni a weboldaladat az úgy nevezett Brute force-támadásoktól. Ilyenkor a támadó az admin felületed jelszavát próbálja feltörni úgy, hogy szoftveresen iszonyatos mennyiségű jelszóvariánst próbál ki. A Loginizer azonban néhány próbálkozás után le fogja tiltani.

A második az Updraft Plus, amellyel rendszeres biztonsági másolatokat készíthetsz a weboldalad adatbázisáról és tartalmáról. A bővítményt össze lehet kötni egy rakás felhő alapú szolgáltatással (például Dropbox vagy Google Drive), így mindig lesz a honlapodról saját biztonsági mentésed, amihez nyúlni lehet probléma esetén. A WordPress biztonsági mentés fontosságáról és az Updraft Plus használatáról külön bejegyzésben írtam részletesen.

Az utolsó bővítmény, amely nélkülözhetetlen minden üzleti honlap számára a Yoast SEO. Zseniális applikáció, amely segít minden oldaladat és bejegyzésedet keresőoptimalizálni. (A weboldal keresőoptimalizálás az egyik legfontosabb marketing eszköz).

A Yoast emellett figyel az olvashatóságra is, például, hogy ne írj túl hosszú mondatokat és bekezdéseket. Rengeteget fog segíteni abban, hogy legyen esélyed feljebb jutni a Google keresési listákban.

Weboldal készítés kezdőknek: csak ennyi lenne?

Természetesen nem, de remélem, hogy ennyi segítség is elég lesz belevágni saját honlapod felépítésébe. Valószínűleg még nagyon sok megoldandó feladattal, problémával fogsz szembesülni, a munka végén a jutalmad azonban egy ügyfélcsalogató weblap, és a vele járó sikerélmény lesz.

Amennyiben kérdés merül fel, vagy elakadnál, nyugodtan írj hozzászólást vagy üzenetet.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Honlapkészítés egy nap alatt, garanciával

WordPress weboldal üzemeltetés profin

Pin It on Pinterest