A 100 legjobb ingyenes WordPress sablon

Szerző: Utoljára frissítve: 2021.Nov.14.honlapkészítés, WordPress

Hogyan válassz sablont WordPress weboldaladhoz? Mire figyelj? Hol találsz jó minőségű, megbízható ingyenes sablonokat? Ezeket a kérdéseket járjuk körbe ebben a cikkben.

Már megismerted a WordPress alapokat, sikeresen telepítetted is a WordPresst, és tisztában vagy a honlap készítés lépéseivel. Tudod azt is, hogy egyelőre nem szeretnél fizetős sablont vásárolni.

Ebben az esetben nincs más hátra, mint keresni egy megbízható ingyenes sablont, amivel gyorsan és könnyen, mindenféle programozási ismeret nélkül elkezdheted építeni a saját weboldaladat!

Sajnos azonban ez nem mindig könnyű feladat.

Hiába választhatsz például temérdek, több mint 10 ezer kész sablonból a Themeforest oldalán, ha rengeteg a vállalhatatlanul rossz darab, és egy rossz döntéssel nagyon könnyen megjárhatod…

Előfordulhat (és sajnos gyakran elő is fordul), hogy sok órányi munkád megy kárba, amikor rájössz, hogy az első látásra nagyon szimpatikus sablont sehogyan sem tudod testre szabni a saját igényeid szerint. Vagy néhány hónap múlva kiderül, hogy a hanyag fejlesztés miatt bazi nagy biztonsági rések tátonganak a sablonod kódjában. Rosszabb esetben már gajra is ment emiatt a honlapod, és kezdhetsz mindent elölről.

Szerencsére azért nem is teljesen lehetetlen tényleg jó ingyenes sablont találni. Főleg, ha tudod, hol keress… Ebben szeretnék segíteni.

Hogyan válassz ingyenes sablont?

Tudom, hogy nem véletlenül kattintottál egy ingyenes sablonokról szóló cikkre, de az első tanácsom mégis ez:

ha komolyan gondolod, hogy pénzt szeretnél keresni a honlapoddal, válassz prémium sablont. Akkor is, ha ez befektetéssel jár. Sokkal jobban fogsz járni vele, hosszú távon időt, és végső soron pénzt takaríthatsz meg magadnak.

Ritka az olyan ingyenes sablon, ami elketyeg évekig teljesen problémamentesen. Ennek van egy nagyon egyszerű oka: az esetek többségében nem jár hozzájuk támogatás, nincsenek frissítések.

Egy idő után elöregszik a sablon, kompatibilitási hibák lépnek fel a folyamatosan frissített WordPresszel és bővítményekkel szemben. Recseg-ropog az egész honlap, majd szépen összedől a saját súlya alatt. (A rendszeres WordPress karbantartás fontosságáról már írtam.)

Ha pedig túl sok időd megy el egy sablon toldozgatásával-foltozgatásával és életben tartásával, akkor az már is nem ingyenes. Az időddel fizetsz érte, amit használhatnál másra is. Nem is beszélve arról az esetről, amikor egy szakértőt bíznak meg jó pénzért egy ingyenes sablonra épített honlap rendberakásával.

Sok vállalkozás egy idő után felismeri az “ingyenes” jelző mögötti rejtett költségeket, és inkább átáll prémium sablonra. A többiek még bíznak benne, hogy majd a következő ingyenes sablon végső megoldásnak is jó lesz… aztán legtöbbször mégsem lesz jó 🙂

Csak azért írtam le ezt, hogy tisztában legyél vele, mit vállalsz, ha ingyenes sablont választasz.

Most pedig nézzük, hogy milyen szempontokat érdemes szem előtt tartani, ha ingyenes sablont keresel.

  • Reszponzív kialakítás. Ma már alapvető elvárás a mobilbarát honlap. Azaz, hogy hogy a weboldalt ugyanolyan könnyen lehessen használni és olvasni mobilon, mint asztali számítógépen és laptopon.
  • Megbízhatóság. A legkönnyebben ezt úgy biztosíthatod, ha nem választasz kétes forrásból származó sablont, inkább jól ismert fejlesztők munkáiból választasz. Ezzel minimalizálni tudod például annak a veszélyét, hogy kétes vagy illegális tartalmakra mutató rejtett linkek legyenek a sablonba ágyazva.
  • Rugalmas alakíthatóság. Általánosságban elmondható, hogy az ingyenes sablonok között túlsúlyban vannak az egyetlen témára/feladatra fejlesztett darabok. Ez azt jelenti, hogy nagyon kevés az olyan sablon, ami egyszerre több célra (például blog és webshop egyszerre) is jól használható lesz. Szerencsére azért lehet találni ilyet is, a lenti felsorolásban is több ilyen szerepel. Minden ingyenes sablonnal szemben vállalható, józan elvárás azonban, hogy az adott téma vagy funkció keretein belül szabadon változtathass olyan dolgokat, mint az egyes elemek sorrendje, színek, betűméretek, stb.
  • Sok kedvező vélemény. Mielőtt telepítesz egy sablont, nézd meg mennyi és milyen visszajelzés érkezett rá. Amikor a WordPress admin felületen kiválasztasz egy sablont (Megjelenés >> Sablonok >> Új hozzáadása), láthatod hányan és hogyan értékelték eddig a sablont egy ötcsillagos skálán. Csak olyat használj, aminek már értelmes számú (mondjuk ötvennél több) visszajelzése van.

Plusz pont jár annak az ingyenes sablonnak, amihez

  • van valamilyen támogatás, és előfordulnak frissítések. A rendszeres frissítés nagyon kitolhatja egy ingyenes sablon szavatossági idejét.
  • összeereszthető a WooCommerce webáruház bővítménnyel, mert akkor nem kell feltétlenül új sablon után nézned, ha a honlapodon árulnál is valamit.

Ennyi támpont már elég kell legyen, hogy találj egy jó ingyenes sablont magadnak. És akkor jöjjön több mint 100 megbízható ingyenes sablon.

Az ingyenes WordPress sablon választás legfontosabb szempontjai

Anders Norén

A svéd Anders Norén a honlapján összesen 20 ingyenes sablont kínál elsősorban bloggereknek, fotósoknak, designereknek és kisebb vállalkozásoknak. Nagyon népszerűek és elismertek a munkái, eddig 2.9 milliószor töltötték le a sablonjait.

Egyszerűen használható, ízléses és megbízható sablonokat készít. Nem véletlenül kérték fel a 2020-as hivatalos WordPress alapsablon, a Twenty-Twenty design munkáinak vezetésére. Szerintem tök jól sikerült.

Különösen jól sikerült darab a Guttenberg blokkszerkesztő segítségével már-már page builderekhez hasonlóan nagyon tág határok között alakítható Chaplin. Letisztult, minimalista blogsablon a Hemingway és a Hoffmann. valamint nagyon tetszik a keleties stílusú Miyazaki is. Portfólió sablonnak kiváló választás az Eksell.

A sablonokban nyoma sincs a most nagyon divatos csilli-villi effekteknek, ami biztosan jót fog tenni a weboldal sebességnek.

Különösebb dokumentáció nem jár ezekhez a sablonokhoz, viszont viszonylag gyakoriak a frissítések. Probléma esetén a WordPress.org oldalon az egyes sablonok fórumain lehet kérdéseket feltenni.

Famethemes

A Famethemes 12 darab ingyenes WordPress sablont kínál. Ezek nagyon profin összerakott, rugalmasan alakítható termékek, amelyek alapból teljesen ingyenesek, azonban a támogatásért és frissítésekért tagságot kell vásárolni (évi 99 dollár). Szimpatikus, hogy elég részletes dokumentáció adnak minden ingyenes sablonhoz is. A demó oldalak tartalmát egy bővítmény segítségével pár kattintással fel tudod telepíteni a saját weboldaladra.

A leghíresebb sablonjuk a OnePress. Egyoldalas sablon, ami felhasználói szemszögből nagyon kényelmes megoldás, de komoly hátrányai lehetnek a weboldal keresőoptimalizálás (SEO) terén. A OnePress szinte mindent tartalmaz, amire szüksége lehet egy vállalkozásnak, ráadásul támogatja a WooCommerce-t is, tehát akár egy kisebb webáruházat is elbír.

Ha nincs szükséged webshopra, érdemes ránézni a Screenr sablonra is. A OnePresshez hasonlóan ez is egy egyoldalas sablon vállalkozásoknak, de kicsit más a design. Amennyiben blogoláshoz keresel ingyenes sablont, a Bostont érdemes megnézni, online magazinoknak az EasyMag és a Glob lehet érdekes.

ThemeGrill

A 2014-ben alapított ThemeGrill összesen 19 ingyenes sablont kínál. Minden sablonnak van fizetős változata is. Szép, kellemes összhatást keltő sablonok, amelyekhez több témaspecifikus demóverzió is tartozik. Például a Spacious sablonhoz van autószerelő és orvosi demóoldal is.

A sablon telepítése után egyből javasolja a demóoldalak tartalmát importálni képes bővítmény beszerzését. Ezzel az alkalmazással aztán bármelyik demóoldalt ráhúzhatjuk az oldalunkra. Innentől nincs más dolgunk mint átírni a tartalmat a sajátunkra, és már van is egy használható honlapunk.

Vendéglátóhelyeknek, éttermeknek érdekes lehet a FoodHunt, fitnesz kluboknak pedig a FitClub sablon. Bloggereknek jó választás lehet a Masonic, az egyszerű megoldásokat kedvelő vállalkozásoknak pedig az Esteem sablont érdemes megnézni. Nagyon jó, ingyenes multifunkciós sablon a Flash, amelyhez szintén több témaspecifikus demóoldal készült.

A sablonok ingyenes verziója is WooCommerce kompatibilis. Sőt, van egy kifejezetten webáruházaknak tervezett sablon is, az eStore. Mindegyik sablon több frissítést is megélt már. Jár részletes dokumentáció, de annyira magától értetődő a sablonok használata, hogy nincs különösebben szükség rájuk.

WP Explorer

A Template Expresshez hasonló filozófiát követő, ám jóval nevesebb fejlesztőcsapat a WP Explorer. Nagyon egyszerű, de jól használható ingyenes sablonokat találunk a kínálatukban. A 19 sablon közül különösen tetszik nekem az Elegant (bár ebből a slidert kilőném) és a Mesa, utóbbi szerintem tökéletes megoldás például egy utazós blog számára. Minimalizmusa miatt remek blogsablon még a Pineapple is.

Az ingyenes sablonokhoz egy közös dokumentáció jár, de ezek tényleg annyira egyszerű darabok, hogy mindenfajta részletes segítség nélkül is pillanatok alatt belehet őket üzemelni, és már gyártani is rájuk a tartalmat. Sajnos a színeket csak a fizetős változatokban lehet állítani, vagyis rugalmas alakíthatóságot az ingyenes verziókban ne keressünk.

ThemeFurnance

Nagyon szép, divatos designnal szerelt WordPress sablonokat lehet találni a ThemeFurnance weboldalán. Az összesen 22 db ingyenes sablon között többfunkciós, üzleti jellegű és személyes oldalakra tervezett munkák is vannak. Csak regisztrálás után lehet letölteni a sablonokat, de így részletes dokumentációt és egy évig ingyenes frissítéseket is kapunk.

Külön piros pont, hogy ezek a sablonok elég rugalmasan alakíthatóak. Ami nekem személy szerint nem tetszik, hogy a legtöbb témában alap a slider – de ezeket nyilván nem kötelező használni. Termékbemutató oldalnak szerintem megnyugtató választás lehet az elegáns Classique, webshopoknak pedig a OneCart. Ha egy webáruházzal ötvözött blogra van szükség, akkor érdemes megnézni a Louis sablont. Blogger vonalon a Martial tűnik erősnek, a női témákhoz pedig jól passzol a trendi Islene.

Közben megpihenhetünk egy pillanatra, mert máris több mint 100 (egészen pontosan 105) ingyenes sablonnál járunk.

És ha az eddigi 100 sablon között sem találtam megfelelőt?

Akkor sem kell kétségbe esni, tudok még bőven ajánlani.

Elsőnek máris itt van a Catch Themes, ahonnan jelenleg 76 ingyenes sablont lehet letölteni. Találhatsz itt esküvőkre, építőiparra, gyerektáborokra és személyi edzőkre specializált sablonokat is. Minden sablonhoz külön részletes, bár kicsit száraz dokumentáció tartozik. Profi, fekete-fehér vagy sötétebb tónusú munkákban utazó fotósoknak perfekt választás lehet a Bold Photography, zenészeknek pedig érdemes megnézni az Euphony vagy a My Music Band sablont.

Nagyon neves sablonkészítő stúdió a ThemeIsle. Összesen 22 darab ingyenes sablont kínálnak, de ennek többsége úgy nevezett pár kattintással importálható Starter Site, amelyeket (hasonlóan a ThemeGrill demóoldalaihoz) a Neve elnevezésű multifunkciós sablonjukra lehet ráépíteni. Nagy előnye, hogy rengeteg lehetőséget ad az egyénire szabáshoz (például minden oldalon külön lehet szerkeszteni a láblécet vagy az oldalsávot is), és kompatibilis a népszerű page builder alkalmazásokkal (Elementor, Breezer, stb.). Ráadásul elég kimerítő dokumentációt adnak hozzá. Szépséghibája, hogy WooCommerce csak a fizetős változathoz integrálható.

Melegen ajánlom a GeneratePress sablont. Nagyon jól használható, stabil és rendkívül gyors sablon. Különösen erős benne, hogy teljes egészében a blokkszerkesztőre épül. Nem csoda, ha nagyon szépen emelkedik a népszerűsége.

Teljesen jó sablonokat találhatsz üzleti honlapokhoz a Hash Themes-nél. Kicsit kötöttebbek a lehetőségek, mint a ThemeIsle-nél, viszont már az ingyenes verziókhoz is tudsz WooCommerce-t bekötni. Trendi startupokat érdekelhet a Total nevű sablon, és tök szép, áttekinthető választás lehet a Square is. A dokumentáció bőséges. És a sablonok többségét az elmúlt hat hónapban frissítették (de nem mindet, erre érdemes odafigyelni).

100 ingyenes sablont akartam mutatni, végül 200-nál is több lett belőle

Azt remélem ennyiből már tényleg sikerül választanod magadnak egy jó ingyenes sablont. Ha bármi kérdésed van, vagy szívesen ajánlanál más sablonokat is, írj hozzászólást!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Honlapkészítés egy nap alatt, garanciával

Komplex SEO szolgáltatás, elemzés és tanácsadás

6 tipp: mi kell, és mi nem kell a sikeres honlaphoz?

Több év holnlapkészítési tapasztalata egyetlen INGYENES videóba sürítve!

Köszönöm! Kérlek ellenőrizd az email fiókodat!