TOP 12 SEO tanfolyam kezdőknek, haladóknak

Szerző: Utoljára frissítve: 2023.Jan.11.keresőoptimalizálás

Kezdőként, de még haladóként is az egyik legnehezebb kérdés a SEO-ban, hogyan szerezzük meg a hatékonysághoz szükséges tudást. A legjobb megoldás általában egy okosan kiválasztott SEO tanfolyam.

A keresőoptimalizálás nem misztérium, nem varázslat, de nem is egy olyan dolog, amit el lehetne két nap alatt sajátítani. A SEO elméleti alapjait néhány hét alatt meg lehet érteni, de a haladóbb koncepciókhoz bizony már jóval több idő kell. És akkor még nem beszéltünk a SEO gyakorlati oldaláról, ami az alapok ismerete mellett komolyabb tapasztalatot is igényel.

A kérdés az, hogy a gyakorlathoz szükséges ismereteket hogyan szerzed meg. A legidőigényesebb utat választod, és mindent – elméletet, a gyakorlati tapasztalatot arról, mi működik, és mi nem – a saját szakálladra próbálod összeszedni, vagy külső segítséget veszel igénybe.

Miért érdemes SEO tanfolyamokat kipróbálni?

Őszinte leszek: a SEO-t persze meg lehet tanulni saját tapasztaladból és az internetről apránként összeszedett információkból, cikkekből, útmutatókból is. Sokan csinálják így, és bizony vannak köztük olyanok, akik aztán sikeresek lesznek a gyakorlatban is. De, valljuk be, ők a kisebbség.

A többség azonban profi iránymutatás nélkül előbb-utóbb elakad, vagy tévútra téved. A profi iránymutatás lehet egy SEO szakértő, akinek fizetsz. Vagy lehet egy jól megválasztott SEO képzés is.

A másik dolog, amit mérlegelni kell, hogy a saját kútfőből tanulás tényleg rendkívül időigényes. A keresőoptimalizálás egy hosszú távra szóló műfaj, és ezért ahhoz, hogy rendesen kitapasztald a működését, a kereső természetéből adódóan bizony sokszor nagyon sok időnek kell eltelnie.

Egy jól összerakott kurzus a hatékony SEO kitanulásához szükséges időt a töredékére tudja csökkenteni.

Egészen egyszerűen azért, mert rendszerezve ad elő egy nagyon sokszínű tudásanyagot.

A SEO alapvetően három nagy területből (technikai SEO, tartalmi SEO, linképítés) áll, ezek maguk is rengeteg részterületre, tevékenységre bomlanak. A SEO munka ezeknek a tevékenységeknek az összessége: ide tartozik a stratégiai tervezés (mit akarunk elérni és hogyan), a nagyobb léptékű SEO elemzés, de az olyan apró finomságoknak a kezelése is, mint hogy mi kerüljön a metaleírásba, vagy pontosan mi legyen a horgonyszöveg.

Egy ügyesen megszerkesztett SEO képzéssel készen megkapod a legfontosabb koncepciókat és módszereket, nem kell minden puzzle darabka helyét egyedül megfejtened.

Ráadásul mindig van, aki többet tud nálad. Még a legjobb SEO szakértők is tudnak újat mutatni egymásnak. Tanulni mindig van mit.

Nos, akkor ezek alapján kinek éri meg SEO tanfolyamot kezdenie?

 • a kezdőknek, akik hatékonyan és gyorsan szeretnék elsajátítani a SEO velejét;
 • a haladóknak, akik már sok mindent tudnak, de valahogy még nem állt össze a teljes kép;
 • a profiknak, akik már tudják, hogy keveset tudnak, és ezért muszáj tanulniuk… – De ők vannak a legnehezebb helyzetben, mert nagyon hiányoznak a piacról az ő szintjükre belőtt tudásanyagok.
A Honlapszaki SEO Tréning lépésről-lépésre megmutatja neked, hogyan szerezz hatékonyan rengeteg olvasót a honlapodra a Google keresőből.

Szöveges SEO tanfolyamok

A szöveges SEO képzésekből tanulni olyan, mint bármilyen szakkönyvet olvasni. Nagyon hasznosak, de nem mindenkinek jön be ez a forma, mert hiányzik belőle minden élményszerűség.

Ugyanakkor cserébe legtöbbször nem kell értük fizetni: ha ingyenes, és mégis komoly tudást kínáló SEO tanfolyamot keresel, akkor ezek között kezd a kutatást.

Magyar nyelven:

 • ITE keresőoptimalizálás tanfolyam: az ite.hu egy veterán játékos a magyar nyelvű SEO blogok között. A kifejezetten kezdőknek szóló SEO kurzus nem más mint egy gigantikus, 100 ezer karakteres blogposzt. Remek kiinduló pont, ha szeretsz olvasni, és gyorsan képbe akarsz kerülni a SEO alapjaival.

Angol nyelven:

 • SEO Workflow: ez egy hét fejezetből álló tudásanyag, amit a SEO PowerSuite programcsomag fejlesztői készítettek (Nagyon hasznos SEO eszköz, ide kattintva 30 napig ingyenesen használhatod a fullos verziót). A tudásanyag nagy előnye, hogy nem elméleti síkon közelít a SEO felé, hanem munkafolyamatokra bontja a keresőoptimalizálási munkát. Haladóknak, profiknak is hasznos olvasmány.
 • Search Engine Journal e-bookok: a SEJ az egyik legnagyobb SEO tudásportál, ami a rengeteg cikk, elemzés, stb. mellett ráadásul egy nagy kupac e-book-ot is kínál (SEO mellett tartalom marketing, PPC és közösségi média témában) regisztrációért cserébe. Ráadásul a könyvek többsége SEO szakértőknek is tud újat mondani. Például nagyon tetszett a rangsorolási faktorokat bemutató e-book, mert gyakorlatilag leteszteltek az összes “tutinak” gondolt rangsorolási szempontot, azért, hogy ki lehessen szűrni, mi az mi tényleg lényeges a Google szempontjából, és mi az, ami nem.

SEO videó tanfolyamok

A videó kurzusok sokkal jobb tanulási élményt adnak, mint a szöveges képzések. A jól szerkesztett, hang- és képminőségben is elfogadható videó kurzus aranyat ér – ugyanakkor a túlságosan bő lére eresztett, a “vékony” tartalmat túlmagyarázással álcázó, rengeteg órás tanfolyamcsodák elképesztő időpazarlással járnak.

Igyekeztem neked olyan tanfolyamokat összeszedni, amiket én is próbáltam, és tényleg azt gondolom, hogy hasznosak lehetnek számodra.

Magyar nyelven:

 • ITE SEO Klub: A már említett ite.hu gazdája, Szuhi Attila egy előfizetéses alapú SEO “iskolát” is működtet. A klubtagok egy igen kedvező havidíjért cserébe hozzáférhetnek az összes videó kurzushoz. Nagyon szeretem Attila videóiban, hogy rendkívül pontosan fogalmaz, és messziről kerüli a “szokásos” marketing blablát.
 • The Pitch képzései: A The Pitch a legrangosabb magyar nyelvű SEO blog, ahol ráadásul egy sor ingyenes és fizetős képzést is meg lehet csinálni. Kezdők és haladók is találhatnak maguknak hasznos anyagokat. Nagyon jó kiindulási pont, ha rendszerezett SEO tudást keresel, és tudsz fizetni érte.
 • A Honlaprafel! képzései: Szilágyi Balázs nagyon közérthető képzéseket gyárt online vagy digitális marketing témakörben. A SEO tematikájú kurzusok közül én az Extrém SEO trükkök elnevezésűt vettem meg még viszonylag kezdőként, akkor egy csomó hasznosat tanultam belőle.

Angol nyelven:

 • LinkedIn Learning: A korábban Lynda.com néven futó tudásközponton elképesztő mennyiségű képzés halmozódott már fel, ráadásul átlagban sokkal magasabb a minőség, mint például az udemy.com-on. Egy nem túl magas havidíjért (kb. 10 ezer forint) az összes kurzushoz hozzáférhetünk. A SEO tanfolyamok elég célratörőek, ugyanakkor haladó szinten már nem sok újat mondanak (ezért kicsit túlzás a SEO expert tanfolyam elnevezés…). De ha kezdő vagy és jól megérted az angolt, akkor szerintem mindenképpen itt kezdd!
 • SEO 2020: Andrew Williams SEO képzése összeszedettségével emelkedik ki az udemy.com-os videókurzusok tömegéből. Nincs benne semmi extra, de következetesen végigveszi az alapokat, az elméletet (gyakorlat, módszer nincs benne). Akkor lehet jó üzlet, ha teljesen kezdő vagy, és egy új regisztrációval akciósan pár ezer forintért meg tudod venni az Udemyn.
 • Ahrefs Academy: Az Ahrefs SEO szoftver előfizetőinek elérhető egy sor videó, amik tömören és érthetően magyarázzák el a keresőoptimalizálás alapjait. (Külön kurzus szól arról is, hogyan használd az Ahrefset a SEO céljaid eléréséhez.) A probléma az, hogy bár az anyag színvonalas, egy kezdőnek nem lesz valószínűleg borsos áron adott Ahrefs előfizetése, hogy megnézze a kezdőknek szóló kurzust.
 • Yoast SEO Training: A népszerű WordPress plugin, a Yoast is rendelkezik saját, kezdőknek szóló ingyenes videókurzussal, amit itt érhető el. A haladóknak szóló anyagért már elő kell fizetni a bővítmény prémium, fizetős változatára.

+1 A Honlapszaki SEO Tréning

Ez egy teljesen új dolog. Hosszú, kemény munkával készítettem el a saját SEO videó kurzusomat. Alapjaiban más lett, mint ami megszokott egy SEO képzéstől, mert

 • nem egy átfogó SEO kurzust képzeltem el, ami végigveszi a teljes elméletet,
 • hanem inkább egy nagyon gyakorlatias, módszer-fókuszú anyagot készítettem.

A Honlapszaki SEO Tréning megtanít, hogy csinálj végig egy SEO projektet az elemzéstől a tervezésen át egészen a kivitelezésig.

És ehhez ráadásul nem csupán tudást, hanem egy komplett SEO rendszert, konkrét eszközöket ad a kezedbe. A képzés kedvéért külön Google dokumentumokat és projekt sablonokat készítettem, amik jelentősen leegyszerűsítik a legfontosabb SEO munkafolyamatok elvégzését. (Annyira jól sikerültek, hogy azóta én is ezeket használom a SEO-ügyfeleimmel közös munkához.)

A tréning csak annyi elméletet tartalmaz, ami mindenképpen szükséges a SEO munka megértéséhez. A hangzatos, de a gyakorlatban kevés előnyt hozó kliséket kidobtam. Nem fárasztalak órákig olyan technikai részletkérdésekkel sem, amiket kitűnően megold bármelyik WordPress SEO plugin, például a Yoast SEO használata is.

Kiknek lehet hasznos a Honlapszaki SEO tréning?

Mindazoknak, akik saját maguk szeretnék kezükbe venni a honlapjuk SEO-ját, és ehhez keresnek konkrét, hatékony módszert. Akiket nem érdekel a sallang, csak a lényeg.

Ha felkeltette a kíváncsiságod a képzés, a részleteket ide kattintva találod: Honlapszaki SEO Tréning.

Gyakori kérdések

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Honlapkészítés egy nap alatt, garanciával

Komplex SEO szolgáltatás, elemzés és tanácsadás

Ajándék SEO videóleckék!

Nézz bele ingyen a SEO tréningem anyagába, és szerezz hatékony SEO tudást!

Köszönöm! Kérlek ellenőrizd az email fiókodat!