WordPress telepítése: a teljes folyamat egyetlen cikkben

Szerző: Utoljára frissítve: 2022.Nov.19.WordPress

A WordPress a világ legnépszerűbb ingyenes tartalomkezelő rendszere. A segítségével bárki képes lehet korszerű honlapot készíteni és kezelni – mindenféle programozó tudás nélkül is. Ebben a cikkben a WordPress telepítésének módjait és lépéseit mutatom be.

A WordPress telepítésének alapvetően kettő módja van, az “egykattintásos” és a manuális. (Ha még nem tudom mi az a WordPress, akkor olvasd el a cikkem a WordPress alapokról.)

Az egykattintásos az egyszerűbb, azonban ehhez olyan WordPress tárhely szolgáltató kell, aki biztosít ilyen lehetőséget. A manuális módszer sokkal bonyoultabb és időigényesebb, de átlagos számítógépes felhasznlói tapasztalattal nem okozhat komolyabb nehézséget az elvégzése.

1. Egykattintásos módszer

Szerencsére ma már Magyarországon nagyon sok tárhelyszolgáltatónál lehetőséged van egyetlen gombnyomással telepíteni a WordPresst a saját domain címedre.

Ha van ilyen lehetőség, akkor jellemzően a tárhelyed online kezelőfelületén fogod megtalálni. Ez leggyakrabban a cPanel (ez működik például a Tárhelyparknál vagy a Dotrollnál is). A kezelőfelületen meg kell keresni a Softaculous Apps Installer alkalmazást, majd azon belül a WordPresst.

Itt egyszerűen kattints a Telepítés most gombra. Ezután

  • meg kell adnod a telepítendő WordPress verziószámát. Mindig válaszd a legmagasabbat!
  • Ki kell választanod a domaint. Ha több domain címed van, akkor nagyon figyelj, hogy jót válassz!
  • Be kell írnod az oldal nevét és leírását. Ezt könnyedén szerkesztheted majd később is.
  • Valamint meg kell adnod egy admin nevet és jelszót, amivel be fogsz tudni lépni a WordPress kezelőfelületre.
WordPress egykattintásos telepítés Softaculous applikációval

A Softaculous Apps Installer alkalmazáson belül keresd ki a WordPresst, és kattints a Telepítés most gombra.

Kattints még egyszer a Telepítés gombra. Pár másodperc, amíg végigpörög a folyamat, és kész is vagy.

Menj a domainneved.hu/wp-admin URL címre, üsd be az előbb beállított felhasználónevet és jelszót. Már dolgozhatsz is a honlapodon! Hajrá 🙂

2. Manuális telepítés: mi kell hozzá?

Ha nincs a tárhelyeden egykattintásos telepítési lehetőség, akkor a hagyományos, kézi telepítés a megoldás. A manuális telepítéshez két dologra van szükséged (a tárhelyen és a domain címen túl):

  • Egy MySQL adatbázisra, és
  • FTP programra és hozzáférésre.

Az adatbázist sokszor előre létrehozza neked a tárhelyszolgáltató, és megadja neked az adatbázis nevét, felhasználói nevét és a jelszót. Egyébként a megfelelő hozzáférések birtokában adatbázist te magad is tudsz létrehozni, pl. a cPanelen (MySQL adatbázis varázsló), vagy a phpMyAdmin felületen keresztül, de az utóbbit kezdőknek semmiképpen sem ajánlom.

Szükséged lesz még FTP (“File Transfer Protocol”) hozzáférésre. A tárhelyszolgáltatót általában megadja a FTP címet (host), egy felhasználónevet és jelszót. Ez mind kelleni fog, plusz egy FTP program is, amivel tudsz fájlokat felmásolni a honlapod szerverére. Én az ingyenes FileZilla nevűt használom, de van sok másik is, mind ugyanazt tudja nagyjából. (Ha van cPanel a tárhelyeden, akkor az FTP programot kiválthatod a Fájlkezelő alkalmazással.)

3. A WordPress manuális telepítése lépésről lépésre

Először is le kell töltened a WordPresst a saját számítógépedre. Ehhez menj erre a linkre, majd kattints a WordPress magyar telepítő letöltése .zip lehetőségre. Szépen letöltődik a számítógépedre a WordPress csomag tömörítve. (A tar.gz kiterjesztésű változatot is használhatod, de kisebb eséllyel van olyan programot, amivel kitudod csomagolni.)

Tömörísd ki a letöltött fájlt, és jegyezd meg, hogy hol találod a számítógépeden. Következő lépésként nyisd meg az FTP programodat. Felül találsze gy sort, ahová beírhatod a tárhelyszolgáltatódtól kapott FTP címet, felhasználónevet és jelszót. Kattints a Csatlakozás gombra!

WordPress fájlok telepítése FTP-vel

Ide írd be a szervered FTP elérési adatait!

Ha nem sikerül csatalkoznod, kérd a tárhelyed segítségét, mert előfordul, hogy elfelejtik aktiválni a hozzáférést. Ha sikerült, akkor jobb oldalon látod a szerveren lévő fájlokat, bal oldalon pedig a saját számítógépeden tárolt fájlokat.

Keresd meg a kitömörített WordPress mappát, és az egészet másold át (egyszerűen húzd át) a jobb oldalra. Ha a szerveren alapból van egy “html” mappa, akkor ebbe másold be a WordPress csomagot. (Ha pedig a html mappán belül van egy domainneved.hu mappa, akkor abba).

Némi időbe fog telni, mire mindent felmásol a program. Ha kész van, ellenőrizd, hogy tényleg ott van-e minden (három főmappa – wp-admin, wp-content, wp-includes – és kb. 20 másik fájl).

Most már nincs sok hátra! A telepítést a böngészőben tudod befejezni.

A böngésződben (Chrome, Firefox, Safari, stb.) menj a http://domainneved.hu/wp-admin/install.php címre (ha kaptál a tárhelyhez SSL tanúsítványt – amit így 2021-ben nagyon remélek -, akkor az URL elején https:// van http:// helyett). A domainneved.hu helyére természetesen a saját domain címedet írd be!

Ha mindent jól csináltál, megjelenik a WordPress telepítőfelülete. Itt meg kell adnod a már említett adatbázis nevet, felhasználónevet és jelszót. Az adatbázis kiszolgáló címe alapesetben 99 százalékban mindig localhost marad.

Kattints a Mehet! gombra, és a következő lépésben már csak a WordPress admin felület hozzáférésedet kell beállítani.

WordPress telepítés befejezése a böngészőben

WordPress telepítés befejezése a böngészőben

Biztonsági okokból a felhasználó név sose maradjon az alapértelmezett “admin”, és adj meg rendes, erős jelszót!

(A WordPress biztonságról ebben a cikkemben olvashatsz)

És ennyi, kész vagy! Manuális telepítetted a WordPresst. Gratulálok!!!

A telepítés után

A WordPress admin felületre belépve rengeteg lehetőséggel fogsz találkozni, elsőre talán kicsit ijesztő is lesz a sok-sok menüpont.

Amire biztosan szükséged lesz a továbbiakban: egy WordPress sablonra (léteznek ingyenesek és fizetősök is), bővítményekre, és sok-sok minőségi tartalomra (szövegekre, képekre, videókra, stb.). És persze, ne feledkezz meg a WordPress karbantartásról sem!

Sok sikert kívánok, és ha valamiben tudok segíteni, jelezd! 🙂

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Honlapkészítés egy nap alatt, garanciával

Komplex SEO szolgáltatás, elemzés és tanácsadás

6 tipp: mi kell, és mi nem kell a sikeres honlaphoz?

Több év holnlapkészítési tapasztalata egyetlen INGYENES videóba sürítve!

Köszönöm! Kérlek ellenőrizd az email fiókodat!