A legjobb fizetős WordPress sablonok vállalkozói honlapokra

Szerző: Utoljára frissítve: 2022.Sep.16.honlapkészítés, WordPress

A WordPress nagyon sokrétű rendszer, de egy jó sablon nélkül könnyen megreked az egyszerű blogmotor szintjén.

Ezért nagyon nem mindegy, hogy milyen sablont használsz a honlapodon. Ha a vállalkozásod weboldaláról van szó, a legbiztosabb választás egy fizetős, prémium sablon lesz. Ebben a cikkben három jó megoldást is mutatok neked. Következzenek hát a legjobb WordPress sablonok!

Prémium fizetős sablon vs. ingyenes sablon

Ha már túl vagy a WordPress alapokon, és ismered a honlap készítés lépéseit, akkor eljött az ideje a sablon választásnak. A kérdés az, hogy milyen esetben és miért válassz prémium sablont, ha egyébként használhatsz teljesen ingyeneset is.

Természetesen nem kell minden esetben fizetős sablont választani, eszem ágában sincs rábeszélni semmi ilyesmire. Léteznek igazán nagyon jó ingyenes sablonok, például a kezdőknek szóló weboldal készítés útmutatómban is már többet ajánlottam.

Azonban ha tényleg komolyan gondolod, hogy pénzt szeretnél keresni a honlapoddal, akkor igenis érdemes mérlegelned egy prémium sablon beszerzését. Persze az elején pénzt kell költened rá, de hosszú távon biztosan megtérül.

Miért mondom ezt?

Először is azért, mert az ingyenes sablonokat általában csupán egyetlen dologra tervezik. Lehet, hogy ebben a pillanatban tökéletes választásnak tűnik egy ingyenes sablon, mert mondjuk csak egy szimpla bemutatkozó honlapot szeretnél a vállalkozásodnak.

De amikor két hónap múlva szeretnél egy jól kinéző szakmai blogot, esetleg egy webáruházat is, megleszel lőve, ha kiderül, hogy ezeket egyszerűen nem tudod kódolás nélkül integrálni a weboldaladba.

Másodszor azért, mert az ingyenes sablonokhoz nincs támogatás. Nem nagyon fognak egy ingyenes sablon hibáinak javításával vesződni. Probléma esetén nem lesz kihez fordulni, mert az ingyenes sablonhoz nem lesz ügyfélszolgálat sem.

Az ingyenes sablonok sok esetben tartalmaznak olyan kéretlen linkeket, amelyeket nem fogsz tudni eltüntetni a CSS kódban turkálás nélkül. Szerencsés esetben csak a készítő oldalát reklámozó linkkel fogsz találkozni. Sokkal rosszabb, ha illegális tartalmakra mutató linkeket rejtenek el a sablonban.

Hasonló a helyzet a kikapcsolhatatlan, felesleges effektekkel, amik először nagyon menőnek tűnnek, de hamar ki fog derülni, hogy túlzottan leterhelik a weboldalt. Megint csak szükséged lesz valakire, aki ért a webprogramozáshoz, vagy kereshetsz másik sablont.

Sok idő, és akár nem kevés pénz mehet el egy ingyenes sablon kipofozásával, életben tartásával. Legtöbbször sokkal jobban járnak azok a vállalkozások, amelyek hajlandóak néhány tízezer forintot kiadni egy jó minőségű, profi támogatással bíró, egyszerűen bővíthető prémium sablonért.

Mit kell tudnia egy jó fizetős WordPress sablonnak?

A fizetős sablonok között is van ezerféle. Ha például felmész a Themeforestre, rengeteg közül válogathatsz. Érdemes ezért megjelölni azokat a tulajdonságokat, amivel egy jó fizetős sablonnak rendelkeznie kell. Szerintem ezek az alábbiak:

  • rugalmasan személyre szabható: a kedved szerint alakíthatod a designt és a funkciókat
  • reszponzív, vagy más néven mobilbarát: minden képernyő típuson (asztali, mobil, tablet) profi megjelenést ad
  • gyors és stabil: nem kell magyarázni, ez a kötelező minimum egy fizetős sablontól.
  • jár hozzá alapos dokumentáció és folyamatos támogatás. A dokumentáció nagyon fontos a sablon kezelésének elsajátításában, a támogatás pedig azért nélkülözhetetlen, mert fejlesztés és rendszeres frissítés nélkül a legjobb sablonok is elavulnak, idővel biztonsági problémák merülhetnek fel.
  • garanciát vállal a fejlesztő: manapság már minden komolyan vehető digitális termékhez jár az indoklásmentes pénz visszafizetési garancia. Olyan fizetős sablonba ne ruházz be, ahol nincs ilyen.
  • webáruháznak is alkalmas (WooCommerce kompatibilis)
  • komoly felhasználói és fejlesztői közösség áll mögötte. Ez azért fontos, mert így nagyon hamar választ találhatsz a hogyan csináljam ezt vagy azt kérdéseidre.

Mindez együtt adja meg a prémium sablonnak azt az értékét, amiért érdemes fizetni, és ami megkülönbözteti egy sima ingyenes sablontól.

Természetesen ezeknek a kritériumoknak más sablonok is megfelelhetnek, és meg is felelnek, nem csupán azok, amik szerepelnek ebben a cikkben. A lista tehát szubjektív – egyszerűen úgy gondolom, hogy tényleg jól járhatsz az itt szereplő három sablonnal, illetve sabloncsaláddal.

(Disclaimer: nem kapok pénzt a cikkben elhelyezett linkekért. A leírtak csak a személyes véleményemet tükrözik.)

StudioPress: elegáns, letisztult kész sablonok

A legjobb prémium WordPress sablonok 2019-ben: Studio Press

A StudioPress talán a legstabilabb név jelenleg a WordPress sablonfejlesztés világában. 2010 óta készítik a (jó értelemben vett) egyszerűségükről, letisztultságukról és kimagasló minőségükről ismert prémium sablonjaikat. Mindez évek óta kitűnő támogatással párosul.

A StudioPress sablonjai a saját fejlesztésű Genesis keretrendszerre épülnek. Ez egy nagyon jól kódolt, gyors és biztonságos platform. Amikor StudioPress sablont szeretnél használni, először a Genesist kell telepítened, ami gyakorlatilag alapsablonként (parent theme) funkcionál. Ezután jöhet a konkrét kiválasztott (gyerek)sablon telepítése, ami a dizájnért lesz a felelős.

Az előnye ennek a kettős megoldásnak, hogy a frissítések kizárólag az alapsablont, a Genesist érintik, a ráépített gyereksablont soha nem kell frissíteni. Ezért egyetlen változtatás, beállítás, utólagosan hozzáadott funkció sem fog elveszni.

Jelenleg több mint 30 saját fejlesztésű, és még ugyanennyi külsős által készített StudioPress sablon közül választhatsz. Személyes kedvencem a minimalista sablondesign “gótikus katedrálisa”, a Monochrome Pro, és a nagyon szép, sajátos hangulatú Altitude Pro.

Gyorsan és könnyen jót

Bármelyik StudioPress sablont választod, teljesen kezdőként már az első weboldalad is úgy nézhet ki, mintha profi készítette volna.

Könnyen elérhető és nagyon egyszerűen módosítható minden olyan alapbeállítás (képek, színek, linkek stb.), ami egy átlagos honlaptulajdonost érdekelhet. Ugyanakkor egyetlen StudioPress sablon sem adja meg a Divire vagy az Oxygenre jellemző szabadságérzést, nincs beépített page builder sem – ha többet akarsz a legegyszerűbb módosításoknál, akkor extra eszközökre (léteznek kifejezetten erre a célra fejlesztett bővítmények) vagy némi programozási tudásra lesz szükséged.

Apró, de nagyon ügyes extrákat ad a StudioPress, ha keresőoptimalizálásról van szó. Például alapból engedi, hogy a kategóriaoldalakhoz is leírást adjunk hozzá, és támogatja a Schema Markup elhelyezését is. Mindkét opció hasznos segítség, ha a keresőből szeretnél komoly forgalmat a weboldaladra. Emellett teljesen kompatibilis a WooCommerce webáruház bővítménnyel is.

Az én vélemény az, hogy bármelyik StudioPress-sablon atombiztos választás, ha nagyon szép, elegáns designt szeretnél, de nem akarsz különösebben foglalkozni a külcsínnel, és elsősorban inkább a tartalomra és a keresőoptimalizálásra helyeznéd a hangsúlyt.

Ha teljesen kész, a design és felhasználói élmény (UX) szempontjából is kimagasló sablont keresel, szerintem jobbat máshol nem fogsz találni.

A StudioPress sablonok árazása 2021 kora nyarán megváltozott. Az eddigi sablononkénti díj helyett egy éves borsos, 360 dolláros Genesis Pro előfizetés van, amiért cserébe mindegyik sablonhoz hozzáférsz. Plusz kapsz egy kifejezetten a Gutenberg blokkszerkesztőre optimalizált saját StuioPresses blokkcsomagot is.

Szerencsére nálunk van egy kedvezőbb megoldás, ha StudioPress sablont szeretnél: az Egyszerű honlap szolgáltatás.

Egyébként minden sablonhoz nagyon részletes dokumentáció és útmutató jár, amelyek segítségével könnyen rekonstruálhatod a demó oldalakat.

Divi: a legsokoldalúbb WordPress sablon

A legjobb prémium WordPress sablonok 2019-ben: Divi

Az Elegant Themes által fejlesztett Divi nem klasszikus sablon, hanem page builder (oldalépítő) szoftver. A Divi vizuális szerkesztőjében ugyanazon a felületen (Frontend) dolgozhatsz, ami a honlap látogatóinak is megjelenik. Minden változtatásnak, módosításnak azonnal látod az eredményét, nem kell külön ablakban megnyitod az előnézetet, mint más page builderek, vagy a hagyományos sablonok esetében.

Emellett használhatsz egy klasszikus, a többi page builder alkalmazáshoz hasonló Backend szerkesztőt is, amelyben könnyedén rakosgathatod egymás alá-fölé a szekciókat, elemeket, modulokat. A két szerkesztő (frontend és backend) a Divi fejlődésével mostanában kezd teljesen összenőni.

A Divivel akár a nulláról lépésről-lépésre, elemről-elemre építheted fel a weboldalad. Vagy akár választhatsz is egyet a több mint 130 (hetente jelenik meg új), üzletág specifikus, kész weboldal minta-csomag (layout) közül választhatsz. De ezeken is tényleg mindent, de mindent módosíthatsz.

A Divi olyan hatalmat ad a kezedbe, mintha programoznál. Közben egyetlen sor kódot sem kell ismerned, mégis mindent közvetlenül az irányításod alatt tarthatsz.

Többek között ezért használom én is. Ráadásul szép a dizájnja, és a temérdek funkció ellenére kezdőként is nagyon könnyű megszokni a kezelését. Ugyanakkor már több tapasztalattal a hátad mögött is mindig rá fogsz csodálkozni, hogy jé, még ezt is, meg ezt is tudja a Divi.

A Divi folyamatosan változik

A Divi másik jellemző tulajdonsága, hogy folyamatosan változik. Minden frissítéssel újabb és újabb funkciók, lehetőségek jelennek meg. Ez alapvetően nagyon jó, bár sokszor kicsit nehéz követni a változásokat, és néha – szerintem – nem is tűnik túl konzisztensnek a fejlesztési irány.

De tény, ami tény: a rengeteg fejlesztés eredményeként

a Divi tényleg szinte mindenkinek jó választás lehet. Gyakorlatilag bármilyen honlap készíthető vele, magas színvonalon és elég egyszerűen.

Nem véletlenül szerepelt a “szinte” a mondatban. Ha nem akarsz a grafikai megvalósítással pepecselni, inkább egy kész sablont töltenél meg a saját tartalmaddal, akkor jobb, ha a StudioPress termékei között keresgélsz.

A Divi hátrányául lehet felróni a magas erőforrás igényt. Ha a kész weboldal mintáik közül választasz, első lépésben érdemes kikapcsolni minden effektet és animációt. Sok értelmük nincs, de biztosan hazavágják egy átlagos weboldal sebességét és felhasználói élményét. A legújabb fejlesztésekkel egyébként sokat csiszoltak a Divi gyorsaságán, amire szükség is volt.

A Divi tökéletes kompatibilis a WooCommerce applikációval, ezért bármilyen webáruház/webshop építhető vele. Hatalmas versenyelőnye ezen a téren, hogy a WooCommerce Builder bevezetése óta már a termékoldalakat is – az összes többi oldal- és bejegyzéstípushoz hasonlóan – lehet módosítani a Divi szerkesztőjében.

Cserébe a Divi nem igazán olcsó. Jelenleg 89 dollárért lehet megvásárolni egy évre. Sokkal kedvezőbb áron fut az örökös licenc, amely most 249 dollárba kerül. A pénzedért nem csupán a Divit kapod, hanem az Extra sablont (kicsit amolyan Divi “light”), valamint két nagyon jó bővítményt, a Bloom és a Monarch plugint is. Az előfizetéshez 30 napos pénz visszafizetési garancia is jár.

Oxygen Builder: a vérprofi megoldás haladóknak

A legjobb prémium WordPress sablonok 2019-ben: Oxygen

Az Oxygen Buildert nem sablonként, hanem bővítményként tudod telepíteni. Ennek ellenére a gyakorlatban úgy viselkedik, mint egy sablon, hiszen az oldalad megjelenését tudod vele alakítani. Szerintem ezért nyugodtan lehet sablonként hivatkozni rá.

Az Oxygen célközönsége, bár mindkettő page builder, nem azonos a Diviével. Utóbbit a teljesen kezdő, egyszerű felhasználótól a profi webdesignerig mindenki meg tudja tanulni hatékonyan használni a saját szintjén. A Divi mindenkinek szól.

Az Oxygen egy kicsit más.

A fejlesztői érezhetően megpróbálták kiküszöbölni a többi népszerű page builder (Divi, Elementor, Brizy, stb.) jellegzetes hibáit, és valami letisztultabbat, hatékonyabbat alkotni.

Ez sok szempontból sikerült is, de tudni kell, hogy közben nem a mindenfajta háttértudás nélkül érkező, egyszerű felhasználókra koncentráltak. Az Oxygen előnyeit inkább azok fogják felismerni, akik használták már huzamosabb ideig másik page buildert, és pont azért váltottak, mert nem voltak megelégedve vele.

Túlzás lenne azt mondani, hogy az Oxygen kizárólag csak profiknak ajánlott (bár azért némi CSS alaptudás nem hátrány). De az tény, hogy elsősorban mégis inkább azoknak jó megoldás, akiknek már van némi tapasztalatuk a honlapkészítésben. Vagy legalább nem idegenkednek attól, hogy alapszinten megértsék, mi rejlik a böngészőben látható pixelek mögött.

Az ő kezükben az Oxygen nagyon éles fegyver lehet. A többek – a többség – viszont nem biztos, hogy jól jár vele, például a Divivel összehasonlítva. Utóbbi az egyszerű felhasználó szintjén sokkal intuitívebben, magától értetődőbben kezelhető.

Na de lássuk az Oxygen előnyei közül néhányat, mert nem véletlenül kapott helyett ebben a cikkben.

Alig túlhangsúlyozható előnye például más page builderekkel szemben, hogy

Az Oxygen nagyon gyors

Márpedig a weboldal sebesség életbevágó kérdés. A mérete mindössze 90 KB tömörítés nélkül, szemben például a Divi 1,1 MB-os értékével. Sokkal kevesebb HTTP lekéréssel dolgozik, mint a többi, hasonló oldalépítő alkalmazás.

A kezelőfelülete minimalista és szélsebes, nem kell felugró ablakokkal szenvedni, mint a Diviben. Az egész érezhetően arra van tervezve, hogy a munka gyors és zökkenőmentes legyen vele, ne kelljen ismétlődő feladatokkal húzni az időt. Például ügyes tulajdonsága, hogy osztályokba rendezve számos elemet szerkeszthetünk egyszerre.

Nagyon szimpatikus megoldás az is, hogy oldalépítés közben nem csak egész oldalas, előre elkészített elrendezéseket (layout) tudsz beilleszteni, mint a Diviben, hanem a kész demóoldalak elemeit külön-külön is könnyen importálhatod és szerkesztheted. Sajnos a kész demóoldalak száma egyelőre távolról sem közelíti meg a Diviét. Egyelőre mindössze 16-ból választhatunk, de azok nagyon szépek.

Az Oxygen másik nagyon hasznos tulajdonsága a template-rendszer. Például szeretnénk egyedi, de egységes designt az összes blogbejegyzésünknek. Ehhez készítünk előre egy weboldal mintát (template) ízlésünk szerint, és érvényesnek adjuk meg az összes bejegyzésre. Az oldalmintában dinamikus adatként adjuk meg például a cím, a dátum, a szerző, a kiemelt kép és a szöveg helyét. (FRISSÍTÉS: nagyon hasonló funkciót vezetett be a Divi legújabb, 4.0-ás verziója is)

A cikkeket ezután elég az alap, beépített (klasszikus vagy Gutenberg) WordPress szövegszerkesztőben megírnunk. Publikáláskor minden tartalom a neki előre megjelölt helyen fog megjelenni, az előre elkészített egységes designba csomagolva. Sokkal jobb, letisztultabb megoldás ez, mint bármi, amit a Divi kínál ugyanerre a helyzetre.

A legolcsóbb csomag jelenleg 99 dollár, ebben nincs benne a Gutenberg blokkszerkesztő és a WooCommerce integráció, tehát webáruház építésre nem alkalmas. 149 dollárért már tiéd a WooCommerce integráció is, 169 dollárért pedig használhatod a Gutenberget (nekem nem érne meg plusz 20 dollárt, nem kedvelem). A pénzedért mindhárom esetben örökös (lifetime) licencet kapsz, támogatással és frissítésekkel, valamint 60 napos pénz visszafizetési garanciával. Szerintem jó ajánlat, és az az érzésem, hogy hamarosan sokkal drágább lesz.

Ha page buildert szeretnél használni, de a Divit túl soknak, vagy ellenkezőleg, túl kevésnek találod, ráadásul olcsóbb megoldást keresel, akkor mindenképpen tegyél egy próbát az Oxygennel. Ezt itt megteheted teljesen ingyenesen is.

Melyiket válasszam a három közül?

Mindhárom választással jól jársz, egyik sem rosszabb-jobb a másiknál, inkább más. A válasz ezért attól függ, mi az igazán fontos neked.

Ha kész sablonban gondolkodsz, akkor első körben érdemes a StudioPress termékei között körülnézned. A könnyű keresőoptimalizálhatósága miatt nagyon jó (talán a legjobb) választás akkor is, ha profi blog írásra adnád a fejed.

Ha megjelenésében egyedibb weboldalt szeretnél, szívesen foglalkozol a designnal és fontos, hogy mindent pontosan a te ízlésed szerint alakíthass át, akkor a Divit ajánlom.

Amennyiben tetszik a Divi sokoldalúsága, de nem szívesen költenél több mint 70 ezer forintot rá a sablonodra, akkor jó választás lehet az Oxygen. Akkor is érdemes adni neki egy esélyt, ha kifejezetten page builderrel akarsz dolgozni, de nem igazán tetszett a piacon elérhető többi alkalmazás.

Neked melyik a kedvenc fizetős sablonod? Írd meg hozzászólásban!

És még egy tipp: ha kedvező feltételek mellett, beüzemelt állapotban szeretnél hozzájutni a cikkben szereplő bármelyik sablonhoz, nézd meg az Egyszerű honlap szolgáltatásomat.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Honlapkészítés egy nap alatt, garanciával

Komplex SEO szolgáltatás, elemzés és tanácsadás

6 tipp: mi kell, és mi nem kell a sikeres honlaphoz?

Több év holnlapkészítési tapasztalata egyetlen INGYENES videóba sürítve!

Köszönöm! Kérlek ellenőrizd az email fiókodat!