Divi sablon: előnyök, hátrányok és újdonságok

Szerző: Utoljára frissítve: 2021.Aug.23.honlapkészítés, WordPress

A Divi sablon népszerűsége évek óta töretlen a WordPress világában. Ez nem véletlen: a Divi egyaránt ideális eszköz lehet profi site builderek – én is ezt a sablont használom -, és az otthon saját honlapjukat építgető “laikusok” számára is.

Az előnyei mellett persze megvannak a saját buktató is, ezeket is végigjárom ebben a cikkben, sőt, szó lesz a Divi legutóbbi frissítésével járó újdonságokról is. Tarts velem!

A Divi előnyei

Az Elegant Themes által fejlesztett Divi az egyik legjobb prémium kategóriás, fizetős WordPress sablon a piacon. Pontosabban a Divi nem klasszikus sablon, hanem page builder (oldalépítő) szoftver. Ez azt jelenti, hogy

a Divivel közvetlenül és baromi könnyen szerkesztheted a honlap “külső”, böngészőben megjelenő felületét (frontend).

A vizuális szerkesztőben az összes módosításnak azonnal látod az eredményét, pontosan úgy, ahogy az a weboldal látogatóinak is megjelenik.

Emellett használhatsz egy Backend szerkesztőt is, amelyben könnyedén rakosgathatod egymás alá-fölé a szekciókat, elemeket, modulokat. A két szerkesztő (frontend és backend) mostanában egyre inkább kezd összenőni.

Divi Visual Builder belülről

Így néz ki a Divi Visual Builder belülről. A kék, zöld és szürke ikonokra kattintva a különböző elemeket (szekció, oszlop, modul) lehet szerkeszteni. A bal alsó sarokban lehet állítani, hogy az asztali, tabletes vagy mobilos nézetet lássuk.

A Divit nagyon könnyű megszeretni.

Amikor a felhasználó szembesül azzal a ténnyel, hogy a Divi vizuális szerkesztőben akár nulláról, lépésről-lépésre, elemről-elemre építheti fel a weboldalát kódban turkálás nélkül, akkor teljesen jogosan lesz elégedett. Ráadásul ezt az élményt egy nagyon intuitív, felhasználóbarát kezelés is aláhúzza.

Külön piros pont jár a Divinek a rengeteg – több mint 130! – előre elkészített, üzletág specifikus weboldal elrendezés-csomagért. A színvonal design szempontból nem egységes, de a legtöbb csomagban van főoldal, céloldal (landing page), blog, kapcsolat, valamint rólunk (about us) aloldal minta is. Ráadásul ezeket is a felismerhetetlenségig lehet módosítani a Divi szerkesztőben.

A Divivel meglepően könnyű akár teljesen új, 100 százalékosan egyedi designt faragni a weboldaladnak.

A Divi teljesen reszponzív, azaz ugyanolyan szépen tud megjelenni a weboldalad mobileszközökön, mint asztali számítógépen. Sőt, teljes szerkesztési szabadságot ad a mobil és tabletes megjelenés felett is: elhagyhatsz és hozzá is rakhatsz elemeket a különböző nézetekhez, eszközre szabva állíthatod be a betűméreteket, margókat és szinte minden mást is.

Kezdőknek vagy haladóknak jó a Divi?

A zseniális az egészben, hogy a Divit tényleg mindenki a saját szintjén tudja használni.

Semmit sem tudsz a honlap fejlesztésről? Ha beletolsz néhány napot, a Divivel biztosan összetudsz rakni egy épkézláb oldalt.

Jó, némi esztétikai érzékre szükséged lesz. És természetesen az sem hátrány, ha egyébként nem érzed magad teljesen elveszettnek, amikor egy közepesen bonyolult szoftvert kell kezelned.

Profi honlapokat szeretnél építeni ügyfeleknek, akár teljesen egyedi designnal is? A Divi akkor is remek céleszközt lehet a kezedben. Némi CSS tudással pedig gyakorlatilag bármit meg fogsz tudni csinálni vele.

Természetesen a Divi sem tökéletes választás mindenkinek. Például sokakat elrettenthet a rengeteg beépített funkció. De nem neked való a Divi akkor sem, ha igazából nem szívesen pepecselsz a designnal. Ebben az esetben inkább azt javaslom, hogy nézz körül a StudioPress Genesis-alapú sablonjai között. Nagyon szépek, és design szempontból teljesen készen kapod őket.

Újdonságok és fejlesztések a Diviben

Az elmúlt időszakban rengeteg új fejlesztést kapott a Divi, és szerencsére sok fontos gyengeséget sikerült kiküszöbölni a sablonból.

Erőforrásigény és betöltési sebesség

Sokszor éri a Divit a vád, hogy egyszerűen túl nagyra növekedett, a túl sok funkció pedig természetszerűleg túl sok erőforrást köt le a weboldalon. Ez pedig a honlap belassulását okozza.

Tény, hogy sokáig nem volt a Divi erőssége a gyorsaság (a weboldal sebesség jelentőségéről már írtam a blogon), legalábbis más prémium sablonokkal összevetve.

De ezek az idők elmúltak: a legutóbbi frissítések (2021. augusztusi 4.10-es verzió) hatására jelentősen gyorsult a szoftver, sokkal okosabban osztja el az rendelkezésre álló erőforrásokat. Én úgy látom, hogy

mostanra bármelyik más prémium WordPress sablon mellé bátran oda lehet tenni a Divit – akkor is ha a gyorsaság a fő szempont.

Honlap sebesség Divivel

Egy honlap sebessége sok mindenen múlik, de nekem úgy tűnik, a Divi nem igazán lassít egy egyébként tisztességesen optimalizált weboldalon.

Divi és a bloggerek

A Divi egy másik gyengesége a blog szerzőket érintette. Közülük is elsősorban azt a fajtát (például engem), aki rendszeresen ír sokat, és nem akart minden egyes bejegyzéshez külön designt alkotni, hanem valami egységes megjelenést szeretett volna az összes posztnak. Na most előttük korábban két lehetőség állt.

Az egyik az volt, hogy kidobták a klasszikus szerkesztőt, létrehoztak a Divivel egy posztsablont (layout) és lementették. Amikor egy új bejegyzést kezdtek el írni, behúzták a posztsablont a könyvtárból, és a szöveg modulba írták meg a tartalmat. Ezzel az volt a gond, hogy a Divi szövegszerkesztője sokkal körülményesebb, mint az alap WordPress szövegszerkesztő. Például nem tudja számolni a szavakat.

A másik, szintén elég béna lehetőség az volt, ha a blogbejegyzéseket nem a Diviben akartad megoldani, hanem valamilyen más úton. De akkor annyi erővel választhattál másik sablont is, ami tudja az egészet egyben kezelni. (Esetleg megírtad a tartalmat klasszikus szerkesztőben, és átmásoltad a szöveg modulba. De azért ez sem egy elegáns megoldás, valljuk be.)

Theme Builder

Szerencsére ez az egész már a múlté. A Divi legfontosabb új funkciója a Theme Builder. A lényege, hogy egységes elrendezéseket hozhatunk létre a sima oldalak, bejegyzések, projektek és kategória oldalak számára is.

Az új Theme Builderben “tetőtől-talpig” átszabhatjuk a weboldalt, igen, végre a kategória-oldalakat, a fejlécet és a láblécet, sőt, 404-es hibaoldalt is.

Divi Theme Builder belülről

Divi Theme Builder belülről

De miért segít ez a fent részletezett blogolós problémán? Azért, mert a Theme Builderben létrehozhatunk egy csak a bejegyzésekre érvényes sablont, amelyben a szöveg helyére berakunk egy, a sima szöveg modulhoz hasonlóan formázható “Post Content” modult. Ez automatikusan “behúzza” az alap WordPress szerkesztőben (klasszikus és blokkszerkesztő is játszik!) megírt szöveget.

Vagyis használható az alap WordPress szerkesztő úgy, hogy közben nem kell lemondanunk a Divi jelentette előnyökről sem. Ezzel a Divi blog írásra is tökéletesen alkalmas lett.

Végre!

Divi és a WooCommerce

A Divi tökéletesen kompatibilis a legnépszerűbb WordPress webshop bővítménnyel, a WooCommerce-szel, ezért ideális sablon webáruházak számára is. Újdonság, hogy 2019. szeptember óta a Divivel már a WooCommerce termékoldalakat is szabadon lehet szerkeszteni, ami nem kis fegyvertény a webshop-készítő piacon.

A Divi hátrányai

Mint mindennek, a Divinek is megvannak a maga bajai. Az első egy egyébként tulajdonképpen jó dologból, az örökös fejlesztésből fakad.

A Divi állandóan, de tényleg folyamatosan változik. Gyakorlatilag hetente érkeznek hozzá kisebb-nagyobb új frissítések, és olykor nem tűnik túl összeszedetnek a fejlesztési irány. Sokkal nagyobb gond, hogy a tapasztalat az mutatja, érdemes vigyázni a frissítésekkel. Sok Divi tulajdonos panaszkodik arról, hogy egy nagyobb frissítéskor összeomlott a weboldala, és csak az előző verzió visszaállításával állt helyre a rend.

Én még ilyet szerencsére nem tapasztaltam, de azért nem rossz döntés, ha az ember pihenteti pár napig (vagy egy-két hétig) a nagyobb frissítéseket, amíg kiforrják magukat. Például a 4.0-ás verzióhoz napokon belül kijött több javítás is, ami azért jelzi, hogy nem tudtak mindent előre átgondolni.

Emellett fel lehet róni a Divinek több kisebb-nagyobb hiányt és kellemetlenséget is, mint például, hogy alapból nem tudja kezelni a morzsamenüket (breadcrumbs – van hozzá egy 10 dolláros fizetős kiegészítő), nem túl acélos a kapcsolati űrlap spam védelme, és olykor kiderül, hogy pár nagyon népszerű bővítménnyel nem találja a közös hangot (például W3 Total Cache), valamint elég béna a magyarosítása is (General = Tábornok, most komolyan).

Ráadásul nem igazán olcsó. A Divi sablon ára jelenleg 89 dollár egyetlen évre. Sokkal kedvezőbb konstrukció, ha örökös licencet veszel 249 dollárért. Ez persze elköteleződést jelent.

Szerencsére a pénzedért nem csupán a Divit kapod, hanem a nem annyira karakteres Extra sablont, valamint két nagyon jó bővítményt, a Bloom és a Monarch plugint is.

Az előfizetéshez – elvárható módon – 30 napos pénz visszafizetési garancia jár.

A Divi vetélytársai

A Divi – legalábbis ismertsége és üzleti szempontból – legjelentősebb konkurenciája az Elementor, aminek létezik ingyenes használható vátlozata is. Nagyon népszerű, és bizonyos dolgokban ügyesebb is, mint a Divi. Viszont az utóbbi időbben szinte koncepció nélkül hízik egyre nagyobbra, ami nagyon nem tesz jót a teljesítményének.

Ráadásul – és ez a nagyobb baj – az elmúlt időszakban több nagyon súlyos biztonsági rést találtak az Elementorban, ami azért nem túl biztató.

Egy másik vetélytárs a Visual Composer, ami azonban szerintem minden tekintetben bénább, mint a Divi. A népszerűsége inkább abból fakad, hogy rengeteg sablonba beépítik a themeforest.net sablonpiacán.

Az én véleményem szerint a Divi legkomolyabban vehető vetélytársa az Oxygen Builder. Baromi gyors, hatékony és okos oldalépítő eszköz, ugyanakkor a célcsoport alapvetően más: az Oxygen Builder elsősorban a fejlesztőket célozza. Vagy legalábbis azokat, akik alapszinten átlátják egy weboldal kódszintű felépítését.

Divi sablon: kinek jó választás?

Szerintem szinte mindenkinek, de azért van néhány fontos kitétel.

  • ne vedd meg a Divit, ha egyáltalán nem akarsz foglalkozni a designnal, inkább szívesebben töltesz meg egy teljesen kész sablont a saját tartalmaddal. Vagy csak akkor, ha az előre elkészített Divi elrendezés-csomagok között találsz pont megfelelőt.
  • ha utálod a page buildereket, és inkább a klasszikus WordPress sablonos megoldásban hiszel.
  • ha találsz jobbat. De akkor erről ne felejts el szólni a hozzászólások között.

Minden más esetben nyugodtan fontold meg a használatát. Nem véletlen, hogy a Divi fut ezen a honlapon is.

A Divi könnyen kezelhető, bámulatosan gazdag, alapvetően stabil és mostanra nagyon gyors sablon – ideális eszköz a legtöbb WordPress weboldal számára.

Ha szeretnéd használni, akkor vásárolhatsz saját liszenszt magadnak itt. (Ez egy affiliate link). De kipróbálhatod a Divit az Egyszerű honlap szolgáltatásom választható sablonjai között is.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Honlapkészítés egy nap alatt, garanciával

Komplex SEO szolgáltatás, elemzés és tanácsadás

A vevőszerző weboldal titka

 

Négynapos ingyenes email tanfolyam

(Plusz ajándék: egyedi tárhely kedvezmény kupon)

Köszönöm! Kérlek ellenőrizd az email fiókodat!