Divi sablon: előnyök, hátrányok és újdonságok

Szerző: Utoljára frissítve: 2020.Mar.28.honlapkészítés, WordPress

A Divi sablon népszerűsége évek óta töretlen a WordPress világában. Ez nem véletlen: a Divi egyaránt ideális eszköz lehet profi site builderek – én is ezt a sablont használom -, és az otthon saját honlapjukat építgető “laikusok” számára is.

Az előnyei mellett persze megvannak a saját buktató is, ezeket is végigjárom ebben a cikkben, sőt, szó lesz a Divi legutóbbi frissítésével járó újdonságokról is. Tarts velem!

A Divi előnyei

Az Elegant Themes által fejlesztett Divi az egyik legjobb prémium kategóriás, fizetős WordPress sablon a piacon. Pontosabban a Divi nem klasszikus sablon, hanem page builder (oldalépítő) szoftver. Ez azt jelenti, hogy a Divi vizuális szerkesztőjében ugyanazon a felületen (Frontend) dolgozhatsz, és végezhetsz változtatásokat, ami a honlap látogatóinak is megjelenik.

Az összes módosításnak azonnal látod az eredményét, pontosan úgy, ahogy az a weboldal látogatóinak is megjelenik. Emellett használhatsz egy Backend szerkesztőt is, amelyben könnyedén rakosgathatod egymás alá-fölé a szekciókat, elemeket, modulokat. A két szerkesztő (frontend és backend) mostanában egyre inkább kezd összenőni.

Divi Visual Builder belülről

Így néz ki a Divi Visual Builder belülről. A kék, zöld és szürke ikonokra kattintva a különböző elemeket (szekció, oszlop, modul) lehet szerkeszteni. A bal alsó sarokban lehet állítani, hogy az asztali, tabletes vagy mobilos nézetet lássuk.

A Divit nagyon könnyű megszeretni.

Amikor a felhasználó szembesül azzal a ténnyel, hogy a vizuális szerkesztőben akár nulláról, lépésről-lépésre, elemről-elemre építheti fel a weboldalát kódban turkálás nélkül, akkor teljesen jogosan lesz elégedett. Ráadásul ezt az élményt egy nagyon intuitív, felhasználóbarát kezelés is aláhúzza.

Külön piros pont jár a Divinek a rengeteg – több mint 130! – előre elkészített, üzletág specifikus weboldal elrendezés-csomagért. A színvonal nem egységes, vannak köztük bénábbak, túleffektelt, parasztvakító darabok, de szép, letisztult designok is. A legtöbb csomagban van főoldal, céloldal (landing page), blog, kapcsolat, valamint rólunk (about us) aloldal minta is. Ráadásul ezeket is a felismerhetetlenségig lehet módosítani a Divi szerkesztőben.

A zseniális az egészben, hogy a Divit tényleg mindenki a saját szintjén tudja használni. Semmit sem tudsz a honlap fejlesztésről? Ha beletolsz néhány napot, a Divivel biztosan összetudsz rakni egy épkézláb oldalt. Jó, némi esztétikai érzékre szükséged lesz, és természetesen az sem hátrány, ha egyébként nem érzed magad teljesen elveszettnek, amikor egy közepesen bonyolult szoftvert kell kezelned.

(Mielőtt mindent eldobsz és gyorsan megveszed a Divit, azért szögezzük le azt is, hogy a rengeteg funkciót hosszú időbe és energiába tart kiismerni. Sok kezdőnek pedig elsőre – joggal – letaglózó is lehet a lehetőségek gazdagsága. Ha nem akarsz különösebben a designnal pepecselni, azt javaslom, nézz körül a StudioPress sablonjai között is, azok is kiváló termékek.)

A Divi teljesen reszponzív, azaz ugyanolyan szépen tud megjelenni a weboldalad mobileszközökön, mint asztali számítógépen. Sőt, teljes szerkesztési szabadságot ad a mobil és tabletes megjelenés felett is: elhagyhatsz és hozzá is rakhatsz elemeket a különböző nézetekhez, eszközre szabva állíthatod be a betűméreteket, margókat és szinte minden mást is.

Újdonságok és fejlesztések a Diviben

Sokszor éri a Divit a vád, hogy túl nagyra növekedett, a túl sok funkció pedig természetszerűleg hibákat, lassulást okoz. Tény, hogy sokáig nem volt a Divi erőssége a gyorsaság (a weboldal sebesség jelentőségéről már írtam a blogon), legalábbis más prémium sablonokkal összevetve. De ezek az idők elmúltak: a legutóbbi frissítések hatására jelentősen gyorsult a szoftver, sokkal okosabban osztja el az rendelkezésre álló erőforrásokat. Én úgy látom, hogy

mostanra bármelyik más prémium WordPress sablon mellé bátran oda lehet tenni a Divit – akkor is ha a gyorsaság a fő szempont.

Honlap sebesség Divivel

Egy honlap sebessége sok mindenen múlik, de nekem úgy tűnik, a Divi nem igazán lassít egy egyébként tisztességesen optimalizált weboldalon.

A Divi egy másik gyengesége a blog szerzőket érintette, közülük is azt a fajtát (például engem), aki rendszeresen ír sokat, és nem akart minden egyes bejegyzéshez külön designt alkotni, hanem valami egységes megjelenést szeretett volna az összes posztnak. Na most előttük két lehetőség állt.

Az egyik az volt, hogy kidobták a klasszikus szerkesztőt, létrehoztak a Divivel egy posztsablont (layout) és lementették. Amikor egy új bejegyzést kezdtek el írni, behúzták a posztsablont a könyvtárból, és a szöveg modulba írták meg a tartalmat. Ezzel az volt a gond, hogy a Divi szövegszerkesztője sokkal körülményesebb, mint a klasszikus szerkesztő, például nem tudja számolni a szavakat. Ráadásul a szerkesztő felület teteje, ahol a funkciók (betűméret, kiemelés, felsorolás, stb.) vannak, görgetéskor eltűnt. Nagyon idegesítő volt, na.

A másik, szintén elég béna lehetőség az volt, ha a blogbejegyzéseket nem a Diviben akartad megoldani, hanem valamilyen más úton. De akkor annyi erővel választhattál másik sablont is, ami tudja az egészet egyben kezelni. (Esetleg megírtad a tartalmat klasszikus szerkesztőben, és átmásoltad a szöveg modulba. De azért ez sem egy elegáns megoldás, valljuk be.)

Szerencsére ez az egész már a múlté. A Divi legfontosabb új funkciója a Theme Builder. A lényege, hogy külön-külön elrendezéseket hozhatunk létre a sima oldalak, bejegyzések, projektek és kategória oldalak számára is.

Az új  Theme Builderben “tetőtől-talpig” átszabhatjuk a weboldalt, igen, végre a kategória-oldalakat, a fejlécet és a láblécet, sőt, 404-es hibaoldalt is.

Divi Theme Builder belülről

Divi Theme Builder belülről

De miért segít ez a fent részletezett blogolós problémán? Mert a Theme Builderben létrehozhatunk egy csak a bejegyzésekre érvényes témát, amelyben a szöveg helyére berakunk egy, a sima szöveg modulhoz hasonlóan formázható “Post Content” modult. Ez – hasonló elven, mint a dinamikus tartalmak – automatikusan “behúzza” a klasszikus szerkesztőben megírt szöveget. Vagyis használható a klasszikus szerkesztő úgy, hogy közben nem kell lemondanunk a Divi jelentette előnyökről sem.

A Divi tökéletesen kompatibilis a legnépszerűbb WordPress webshop applikációval, a WooCommerce-szel, ezért ideális sablon webáruházak számára is. Újdonság, hogy szeptember óta a Divivel már a WooCommerce termékoldalakat is szabadon lehet szerkeszteni, ami nem kis fegyvertény a webshop-készítő piacon.

A Divi hátrányai

Mint mindennek, a Divinek is megvannak a maga bajai. Az első egy egyébként tulajdonképpen jó dologból, az örökös fejlesztésből fakad.

A Divi állandóan, de tényleg folyamatosan változik. Gyakorlatilag hetente érkeznek hozzá kisebb-nagyobb új frissítések, és olykor nem tűnik túl összeszedetnek a fejlesztési irány. Sokkal nagyobb gond, hogy a tapasztalat az mutatja, érdemes vigyázni a frissítésekkel. Sok Divi tulajdonos panaszkodik arról, hogy egy nagyobb frissítéskor összeomlott a weboldala, és csak az előző verzió visszaállításával állt helyre a rend.

Én még ilyet szerencsére nem tapasztaltam, de azért nem rossz döntés, ha az ember pihenteti pár napig (vagy egy-két hétig) a nagyobb frissítéseket, amíg kiforrják magukat. Például a legújabb 4.0-ás verzióhoz napokon belül kijött több javítás is, ami azért jelzi, hogy nem tudtak mindent előre átgondolni.

Emellett fel lehet róni a Divinek több kisebb-nagyobb hiányt és kellemetlenséget is, mint például, hogy alapból nem tudja kezelni a morzsamenüket (breadcrumbs – van hozzá egy 10 dolláros fizetős kiegészítő), nem túl acélos a kapcsolati űrlap spam védelme, és olykor kiderül, hogy pár nagyon népszerű bővítménnyel nem találja a közös hangot (például W3 Total Cache), valamint elég béna a magyarosítása is (General = Tábornok, most komolyan).

Ráadásul nem igazán olcsó. Jelenleg 89 dollárért lehet megvásárolni egyetlen évre. Sokkal kedvezőbb konstrukció, ha örökös licencet veszel 249 dollárért. Ez persze elköteleződést jelent. Szerencsére a pénzedért nem csupán a Divit kapod, hanem a nem annyira karakteres Extra sablont, valamint két nagyon jó bővítményt, a Bloom és a Monarch plugint is. Az előfizetéshez – elvárható módon – 30 napos pénz visszafizetési garancia jár.

Divi sablon: kinek jó választás?

Szerintem szinte mindenkinek, de azért van néhány fontos kitétel.

  • ne vedd meg a Divit, ha egyáltalán nem akarsz törődni a designnal, hanem egy teljesen kész sablont akarsz megtölteni a saját tartalmaddal. Vagy csak akkor, ha az előre elkészített elrendezés-csomagok között találsz pont megfelelőt.
  • ha utálod a page buildereket, és inkább a klasszikus WordPress sablonos megoldásban hiszel.
  • ha találsz jobbat. De akkor erről ne felejts el szólni a hozzászólások között.

Minden más esetben nyugodtan fontold meg a használatát. Nem véletlenül kapott helyet az Egyszerű honlap szolgáltatásom választható sablonjai között is.

A Divi könnyen kezelhető, bámulatosan gazdag, alapvetően stabil és mostanra nagyon gyors sablon – ideális eszköz a legtöbb WordPress weboldal számára.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Weboldal készítés egy éves teljes körű garanciával

Biztonságos WordPress tárhely profi felügyelettel

Call Now Button

Ajándék emailkurzus

 

Saját weboldal vállalkozásoknak: útmutató az induláshoz

 

Próbáld ki te is! 

  

Köszönöm! Hamarosan megkapod az email tanfolyam első részét!

Pin It on Pinterest

Share This