A legjobb WordPress tárhely nyomában: életmentő tippek

Szerző: Utoljára frissítve: 2021.Dec.20.honlapkészítés, WordPress

Nem egyszerű feladat kiválasztani a legjobb tárhelyet WordPress weboldalad számára. Mennyibe kerüljön? Mit kell tudnia a jó WordPress tárhelynek? Vegyük sorba a legfontosabb szempontokat!

A megfelelő tárhely kiválasztása az egyik legfontosabb kérdés, amikor weboldal készítésbe kezdesz. Ráadásul a tárhely egy olyan probléma, amivel mindjárt a folyamat elején szembesülsz. Nem lehet túl sokáig halogatni, mert akkor nem tudsz haladni. Dönteni kell. Azonban teljesen kívülállóként brutálisan nehéz eligazodni a jól csengő ajánlatok sokasága között – ezért sajnos nagyon könnyű rosszul dönteni.

Persze ez nem derül ki azonnal, csak hosszú hónapokkal később. Amikor vírusos lesz a weboldal a hiányzó biztonsági funkciók miatt, vagy megunod, hogy semmilyen kérdésedre nem válaszolnak érdemben a tárhelyesek.

Ebben a cikkben azt mutatom be, szerintem milyen szempontok alapján érdemes WordPress tárhelyet választani.

Ha nem szeretnél sokat olvasni, csak egy profi megoldás kell WordPress tárhelyre, nézd meg az én weboldal üzemeltetés szolgálatásomat is.

Mi az a WordPress tárhely és mi szükség van rá?

A WordPress a világ legnépszerűbb tartalomkezelő-rendszere (angol rövidítéssel CMS-rendszer), egy szuper és sokoldalú eszköz arra, hogy saját weboldalt készíthess.

A webtárhely a saját WordPress weboldal egyik alap technikai feltétele (a másik a domain regisztráció).

A gyakorlatban egy szervert jelent, amely helyet ad a honlapod tartalmát (képek, programok, stb.) tároló fájloknak és adatbázisának. Emellett a nap minden percében folyamatosan csatlakozik az internethez, ami biztosítja, hogy a weboldalad a világ bármely pontjáról mindig elérhető lesz.

A tárhelyszolgáltatók egyszerre egy rakás szervert üzemeltetnek, te ezeken a szervereken bérelhetsz egy kis helyet a saját weboldaladnak.

A webtárhelyet egy WordPress weboldal esetén nem tudod megspórolni. A domain név regisztrálása mellett ez a másik dolog, amire mindenképp költened kell. (Ez nem WordPress sajátosság, az ingyenes blogplatformokat leszámítva bármilyen weboldal motorral jelentkezik ez a költség, legfeljebb más címen).

Ez azt is jelenti, hogy nem létezik ingyenes WordPress tárhely.

Ha ilyen hirdetést látsz, akkor menekülj, mert szinte biztosan valami turpisság van a háttérben.

A WordPress.com-on ugyan indíthatsz weboldalt tárhelyköltség nélkül, de egyrészt ott is fizetned kell, ha saját domaint szeretnél és nem akarsz idegen hirdetéseket megjeleníteni az oldaladon. Másrészt a WordPress.com igazából a sima, mindenki által szabadon letölthető WordPress egy szűkített, butított verzióját használja, komolyabb célokra alkalmatlan.

A webtárhelyek fajtái

Alapvetően kétféle tárhelyt tudsz bérelni a weboldaladnak.

 • Osztott tárhely: ez az olcsóbb és legelterjedtebb opció. Ilyenkor egy szerveren rengeteg weboldal osztozik egymással a helyen és az erőforrásokon. Nagy előnye a költséghatékonyság, és hogy alapszinten mindent megkapsz, amire szükséged lehet. Ha a weboldalad nem szolgál ki havi több tízezer látogatót, akkor neked elég egy jobb minőségű osztott tárhely. Nem véletlenül írtam a minőséget: osztott tárhelyből is rengeteg féle van, a veszélyesen gagyitól a nagyon profiig.
 • VPS: a VPS a virtuális privát szerver angol rövidítése. A lényege, hogy egy fizikai szervergépet több virtuális alegységre bontanak fel, és ezeket adják bérbe. A gyakorlatban ez olyan, mintha saját szervered lenne, csak nem kell megvásárolnod az ehhez szükséges hardvert.

VPS vagy osztott tárhely?

A VPS vagy dedikált szerver sokkal nagyobb szabadságot és több lehetőséget ad, mint egy osztott tárhely. Olyan mint egy saját lakás, amit mi magunk rendezhetünk be, a saját igényeink szerint. Természetesen ennek megfelelően sokkal drágább, mint egy osztott tárhely. És az üzemeltetéséhez is komoly tapasztalat kell, inkább olyan esetben javasolt, ha van kéznél profi felügyelet.

VPS-t elsősorban akkor szoktak használni, ha nagy méretű webáruházról van szó, esetleg valami speckó biztonsági igény lép fel. Az átlagos honlapoknál felesleges pazarlás VPS-sel bohóckodni.

A magyar honlapok túlnyomó többségének (90+ százalék) teljesen jó megoldás az osztott tárhely.

Ha nincs több tízezer terméket áruló webshopod, vagy nem vagy multi cég, akkor jó eséllyel neked sincs szükséged többre egy jó osztott tárhelynél.

Többször futottam már bele, hogy az ügyfelet régebben rábeszélték a VPS-re, mert milyen jó lesz neki. Mindezt úgy, hogy alig volt 1000 látogatója havonta a honlapnak. Cserébe persze a VPS sem volt beállítva rendesen, ezért folyamatosan hibákat produkált a honlap. Egy rosszul belőtt, nem túl igényes VPS-nél sokkal jobban járt volna egy normális osztott tárhellyel.

Azonban, mint már mondtam, osztott tárhely és osztott tárhely között is hatalmas a különbség. Borzasztóan fontos, hogy ne valami gyanúsan olcsó, minden elemében recsegő-ropogó webtárhelyre költöztesd a weboldalad, ahol folyamatosan veszélynek van kitéve.

A cikk további részében azt nézzük meg, milyen szempontok szerint érdemes választani az osztott tárhely ajánlatok közül.

A WordPress tárhely kiválasztásának szempontjai

A webtárhely ajánlatokat böngészve a létező világok legjobbikában érezhetjük magunkat, csak úgy röpködnek a szebbnél-szebb igéretek, alacsonyan szállnak bizonyos szakszavak is.

Professzionális levelezés, SSD meghajtót, speciális 40 magos professzorok… A kedvencem, amikor az egyik legismertebb tárhelyszolgáltató “egyedülálló élményként” jellemzi a tárhely admin felületének kezelését. Szerintem sok mindent szeretne az ember, de azt nem, ha egyedülálló élmény lenne kiválasztani a megfelelő PHP verziót :)… na mindegy.

Az igazság az, hogy ezek a legritkább esetben számítanak bármit, inkább csak parasztvakításnak jók. Attól még, hogy SSD meghajtót használnak, és a szerverpark csúcsgépein előfordul az erős hardver, neked, ott a 56-os szerver 7623. honlapjaként nem lesz jobb az életed. Inkább érdemes más dolgokra koncentrálni.

Egy rossz tárhely, akárcsak a rossz helyen fekvő lakás, meg tudja keseríteni az életed.

A WordPress hivatalos szerver igénye

A WordPress aktuális szerver igénye itt érhető el angol nyelven. Ez egy nagyon minimalista lista, csak az alapkövetelményeket tartalmazza:

 • PHP verzió: legalább 7.4
 • MySQL verzió: legalább 5.6, vagy MariaDB verzió: legalább 10.1
 • HTTPS támogatás (akár ingyenes Let’s Encrypt SSL tanúsítvánnyal)

Létezik egy részletesebb dokumentáció is az ajánlott szerver konfigurációkról, amit ide kattintva olvashatsz el, szintén angolul.

A fenti lista tehát egy minimum. Lássuk részletesen, kibővítve más szempontokkal is, amelyek az én tapasztalataimat tükrözik.

Megfelelő PHP verzió

A WordPress hivatalosan általában a legújabb PHP verziót ajánlja, ami jelenleg a 7.4-es, de küszbön áll a 7.5 is. (A PHP egy szkriptnyelv, ezen fut a WordPress). Jelenleg a 7.0 és 7.4 között bármelyik PHP verziót lehet gond nélkül használni. De a tapasztalat az, hogy minél újabb a PHP verzió, annál gyorsabb a weboldal.

A probléma ott van, hogy sok régi, elavult WordPress sablon és WordPress bővítmény nem bírja el az újabb PHP-t. Rengeteg régen készített weboldal fut 5.6-os PHP-val, ami már nagyon réginek, és ezért veszélyesnek számít.

Igazából két dolgot fontos neked ebből megjegyezned:

 • csak olyan tárhelyre vidd az új honlapodat, ahol választható az aktuálisan legfrissebb PHP verzió (a cikk írásának pillanatában 7.4)
 • ha régi a weboldalad, és csak 5.6-os PHP-n fut probléma nélkül, akkor érdemes betervezni egy weboldal felújítást.

Ingyenes SSL tanúsítvány

Ma már alapkövetelmény egy új weboldallal szemben, hogy https:// előtaggal kezdődjön az URL cím. Ha ez nem így van, akkor a modern böngészők “nem biztonságos”-nak ítélik a honlapot, és ezt jelzik is a felhasználónak.

A https:// előtag mutatja, hogy a honlap SSL kapcsolaton keresztül érhető el, vagyis biztonságban vannak az oldalt látogató felhasználók adatai.

Egy jó webtárhely ma már ingyenesen biztosít legalább egyszerűbb SSL tanúsítványt. Ha nincs ilyen opció az adott szolgáltatónál, menekülj.

Rendszeres, automatizált biztonsági mentések (backup)

Minden korszerű tárhellyel szemben alapkövetelmény, hogy legyen lehetőség szerveroldali biztonsági mentéseket beállítani. Célszerű, hogy legalább naponta készüljön automatikusan biztonsági mentés a teljes weboldalról (adatbázis + fájlok), főleg ha rendszeresen töltesz fel új tartalmakat, például blogolsz. Webáruház esetén pedig egyszerűen kötelező a napi mentés.

A biztonsági mentés a legegyszerűbb módja egy sérült honlap helyreállításának. Az olyan tárhelyszolgálatót, ahol nem lehet napi rendszerességű biztonsági mentést beállítani, vagy pénzt kérnek a mentés visszaállításáért, inkább kerüld el messzire.

A rendszeres, automatikus mentések mellett lényeges az is, hogy te is tudj WordPress biztonsági mentést készíteni, amikor csak akarsz.

Tesztkörnyezet (staging site)

Egyre több tárhely biztosít tesztkörnyezet a weboldalak számára. Ez azt jelenti, hogy készül egy másolat az éles oldaladról egy random domain cím alatt, ahol kedvedre kipróbálhatsz mindenféle változtatást. Ha meg vagy elégedve a módosításokkal, egy kattintással átviheted az éles oldalra. Ha nem, akkor pedig csak simán törlöd a tesztoldalt,

A lényeg, hogy ne az éles honlapoddal kelljen kísérletezgetned.

Hatalmas plusz pont, ha biztosítja ezt a lehetőséget a webtárhely.

Legyen gyors tárhely

A betöltési sebesség nagyon felkapott témává vált az elmúlt években. Egyrészt a felhasználói elvárások miatt (mindenki a gyors honlapokat szereti), másrészt a Google is rangsorolási tényezőként ismerte el a honlap sebességet. Ezért ma minden weboldal számára fontos cél a 3 másodperc alatti betöltési sebesség elérése.

A weboldal gyorsasága több elemből tevődik össze, ebből az egyik (és talán a legfontosabb) a tárhely sebessége.

Hiába optimalizáljuk a honlapunk betöltési sebességét, ha egyszerűen gyenge a szerver. Ezt meglévő honlapnál úgy tudod ellenőrizni, hogy elvégzel egy weboldal sebesség tesztet a weboldalon, és megkeresed az eredmények között a TTFB adatot. Ha ez magas (fél másodperc felett), akkor lassú a szerver. (Ha tárhelyválasztás előtt állsz, akkor ezt eljátszhatod olyan honlapoknál, amikről tudod, hogy a kiszemelt szolgáltatónál vannak.)

A tárhely elég sok módon járulhat hozzá a weblap gyorsaságához, ebből az egyik, ha van lehetőség szerveroldali gyorsítótárazásra (cache). Hagyományosan ezt a feladatot különböző bővítmények látják el, de az igazság az, hogy ez sosem volt ideális megoldás. Sokkal jobb az eredmény, ha van szerveroldali megoldás a cache-re.

Egykattintásos WordPress telepítés

A WordPress telepítése nem igényel különös szakértelmet, de sokkal kényelmesebb, ha pár adat beírásával és egy gomb megnyomásával túllehetünk rajta.

Ezt nyújtja a jobb tárhelyeken simán elérhető egykattintásos telepítés. Ilyenkor nem kell FTP feltöltéssel és adatbázis létrehozással bíbelődni, kitöltünk 3-4 mezőt, rákattintunk a telepítésre, és pár másodperc múlva kész is a telepítés.

Könnyen és gyorsan elérhető ügyfélszolgálat

Talán ez az a pont, amit nem kell különösebben magyarázni. Nincs idegtépőbb, mint amikor segítség kell, de a tárhelyesek nem veszik fel a telefont, és az emailre vagy a beadott hibajegyre is csak két nappal később válaszolnak.

Tapasztalatom szerint mégis az ügyfélszolgálat az a pont, ahol minden erővel igyekeznek spórolni a tárhelyes cégek. Ebből aztán elég sok kellemetlen helyzet alakul ki.

Mennyi saját email-fiók legyen a webtárhelyhez?

Ha rám hallgatsz, akkor ezzel nem foglalkozol. Nem érdemes a tárhelyez kötött email fiókokra hagyatkozni. A magyar tárhelyek által kínált email szolgáltatás általában gyenge, és több baj van vele, mint amennyi előny. A spam leveleket beengedik, miközben a fontos üzeneteket mondacsinált okokkal kiszűrik a rossz beállítások miatt. Ráadásul, ha tárhelyt váltasz, költöztetheted a levelezést is, ami hatalmas szívásokhoz szokott vezetni.

Egyszerűen a levelezésed túl értékes ahhoz, hogy a tárhelyszolgáltatóra bízd.

Inkább használd a Google szolgáltatását, havi pár ezer forintért már kapsz saját domain címes email fiókot, meg egy rakás irodai alkalmazást körítésnek. Jobb, kényelmesebb és biztonságosabb megoldás jelenleg nincs.

Biztonsági elvárások

A legtöbb osztott tárhelyet kínáló magyar szolgáltató ezen a ponton nagyon gyengén teljesít. A biztonságos tárhely rendelkezik saját védelemmel a leterheléses és más kártékony támadásokkal szemben, erős tűzfalat használ (WAF), van működő megoldása a kártékony kódok felkutatására.

A rossz minőségű tárhelyeken elég gyakori, hogy egy vírus nem “kívülről” érkezik a honlapra, hanem egy másik weboldalról, ami ugyanazon a szerveren fut. Ilyenkor nagyon nincs mit csinálni: hiába tisztítod meg a honlapot, másnapra simán megint vírusos lehet. Ez azért fordulhat elő, mert az egyes WordPress telepítések nincsenek teljesen izolálva egymástól.

Egy biztonságos, profi tárhelyen ezzel szemben a honlapok 100%-osan el vannak különítve egymástól, hogy ne történhessen ilyen eset.

A tárhely mérete

Tudom, hogy laikus szemmel a méret szemszügéből az egyik legkönyebb megfogni a tárhely kérdést.De az a helyzet, hogy ez elég lényegtelen kérdés. Egy átlagos WordPress weboldal (nem webáruház) mérete 500-1000 MB között mozog, ezért az esetek nagy többségében sokkal nagyobb tárhelyre nincs szükség.

A legtöbb szolgáltatónál van lehetőség bővítésre, szóval teljesen felesleges egyből fejest ugrani a 30GB-os, fullosnak hirdetett csomagba.

Léteznek korlátlan webtárhelyek is: ilyenkor nem kell csomagok között választani, egyszerűen a felhasznált erőforrás mennyiség függvényében fizetünk havi vagy éves díjat.

A webtárhely ára

A webtárhely árának kérdését egyszerűen ellehetne intézni azzal, hogy olcsó húsnak híg a levele. De azért ez nem ilyen egyszerű.

Teljesen értelmetlen egy évi 12 ezer forintos tárhelyet az évi 150 ezreshez mérni. Más lépték, más minőség. Azonban egy olcsó tárhely is lehet elfogadható választás ár/érték arányban, ha hozzák az ennyiért elvárható, korrekt minőséget, és rendben vannak az alapok.

És persze van olyan tárhely is, ami akkor sem éri meg, ha ők fizetnek nekünk érte, hogy odavigyük a honlapunkat.

Ökölszabályként érdemes elfelejteni az évi 10-15 ezer forint alatti webtárhelyeket, mert ezekkel legtöbbször csak a gond lesz.

Ilyenkor vagy a szakember gárdán, vagy a technikai hátteren spórolnak. Esetleg mindkettőn. Ezzel az a baj, hogy ha problémád lesz, nem fogják tudni megoldani.

Sajnos elég gyakori az is, hogy az olcsó helyeken nagyon alacsony teljesítmény korlátokkal keserítik meg a honlaptulajdonosok életét. Előfordul, hogy az ilyen tárhelyeken még egy szerencsétlen biztonsági mentést sem lehet lefuttatni anélkül, hogy izgulni kéne, mikor szabályoz le a szerver teljesítménylimit túllépés miatt.

Az ilyen helyekről, nincs mese, menekülni kell.

Ingyenes migráció

Ha már létező weboldalt szeretnél új tárhelyre költöztetni, akkor sokat elárul az adott szolgáltatóról, hogy vállalja-e a honlap ingyenes költöztetését. A jobb szolgáltatók ma már ezt minden további nélkül megcsinálják.

Ezzel pénzt takaríthatsz meg, mert nem kell fejlesztőt megfizetned a költöztetés lebonyolításával. Ráadásul olyan fogja elvégezni a költöztetést, aki tényleg képben van az adott tárhely technikai jellemzőivel.

A legjobb WordPress tárhelyek

A megfelelő tárhely kiválsztását az is nehezíti, hogy sokszor nem a leginkább “látható”, sokat reklámozott ajánlatok, szolgáltatók a legjobbak. Sőt, általában a reklámtevékenység mértéke fordítottan arányos a minőséggel. Magyarországon legalábbis sajnos ez a helyzet.

Előfordulhat ezért, hogy a lenti listán szereplő nevek ismeretlenek neked. Van köztük magyar és külföldi szolgáltató is, valamint próbáltam árban is különböző opciókat mutatni. Fontos, hogy ez a lista szubjektív, elsősorban az én tapasztalataimra épül. Kisebb mértékben olyan WordPress fejlesztők véleménye is tükrőződik benne, akiknek adok a szavára.

 • Rackhost: szerettem volna egy klasszikusan olcsó, de minőségben korrekt hazai szolgáltatót is felvenni a listára. A Rackhost a 10-15 ezer forintos ökölszabály határán billeg. Nem is érdemes összehasonlítani a drágább szolgáltatókkal, de ár/érték arányban rendben van, az alapokat tudja. Ha nincsenek komolyabb igényeink, akkor elfogadható választás lehet egy WordPress weboldal számára. Ráadásul nagyon gyors és normális ügyfélszolgálatuk van, ami ritka. ( +1 érv: Ha feliratkozol a hírlevelemre, automatikusan kapsz egy 3000 forintos Rackhost kupont)
 • SiteGround: az egyik legnevesebb nemzetközi tárhelyszolgáltató. Havi 2-4 ezer forintért nagyon sok mindent ad. A célközönség az egyszerű felhasználó, de értelemszerűen minden kezelőfelület angolul lesz.
 • Kinsta: a Kinsta egy magyar székhelyű, de kifejezetten a nemzetközi piarca dolgozó, felhőalapú tárhelyszolgáltatást kínáló cég. Kifejezetten WordPress oldalakra szakosodtak. Profi szolgáltatás, de őrülten drága.
 • Closte: a személyes kedvencem. Ugyanúgy WordPressre specializálódott és Google Cloud alapú, mint a Kinsta vagy a WP Engine. De lényegesen olcsóbb. Cserébe inkább fejlesztői szemléletű szolgáltatást adnak, laikusként nem könnyű dűlőre jutni velük. A Closte egyedi, használat alapú árazást alkalmaz, nincsenek fix havi díjak.

Fontos: a Honlapszaki.hu WordPress weboldal üzemeltetés szolgáltatásáról itt találsz információt.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Honlapkészítés egy nap alatt, garanciával

Komplex SEO szolgáltatás, elemzés és tanácsadás

6 tipp: mi kell, és mi nem kell a sikeres honlaphoz?

Több év holnlapkészítési tapasztalata egyetlen INGYENES videóba sürítve!

Köszönöm! Kérlek ellenőrizd az email fiókodat!