WordPress alapok: vajon jó választás számodra is?

Szerző: Utoljára frissítve: 2021.Nov.29.WordPress

Mi az a WordPress?

A WordPress a világ legnépszerűbb nyílt forráskódú, ingyenes tartalomkezelő rendszere (CMS). Egyben – és számodra ez a fontos – a WordPress egy nagyon hatékony eszköz arra, hogy saját honlapod legyen. A WordPress használatával könnyedén telepítheted, építgetheted és kezelheted a weboldaladat az általad választott domain címen (pl. sajathonlapom.hu).

Ha végigolvasod ezt a bejegyzést, te is látni fogod, hogy a WordPress weboldalnak rengeteg előnye van – és természetesen néhány hátránya is, nem akarom elhallgatni ezeket sem.

Nem mindenre 100 százalékig tökéletes megoldás, de a sokoldalúsága és egyszerű kezelhetősége miatt a WordPress az esetek 95 százalékában ideális megoldás a kis- és középvállalkozások, blogok, civil szervezetek és intézmények számára.

A WordPress előnyei

A WordPressben az a jó, hogy szinte minden területen optimális megoldást ad a kezünkbe. Ingyenes, miközben profi eredmény érhető el vele. Egyszerű, de egyben szinte korlátlanul alakítható is. Jó értelemben vett, igazi “célszerszám”, amelyet arra találtak ki, hogy segítsen minél könyebben honlapot építeni és üzemeltetni.

A WordPress legfontosabb előnyei

Ingyenes és jól bővíthető

Maga a WordPress teljesen ingyenes. A WordPress felületen ingyenesen tudsz címlapot, aloldalakat és bejegyzéseket létrehozni, feltölteni és szerkeszteni; blogot indítani; menüket létrehozni és szerkeszteni; a tartalmat kategóriákba rendezni; képeket felöltetni és szerkeszteni; videókat beágyazni és még sok minden mást is.

A WordPresst használva nagyon egyszerűen változtathatod a honlapod kinézetét, anélkül, hogy a tartalom elveszne. A külcsínt az úgynevezett sablonok (WordPress theme) határozzák meg, amelyek között szinte végtelen mennyiségű ingyenes, és sok fizetős is található. Szabadon, akármikor váltogathatod őket a weboldaladon.

Amennyiben ingyenes sablont szeretnél, érdemes körülnézni a WPExplorer, a Theme Isle, a Catch Themes, Anders Norén vagy a hivatalos WordPress sablonok kínálatában. A legnagyobb kínálatot a Themeforest oldalán találod, de szerintem jobb ha elkerülöd (erről majd később).

A legjobb prémium (fizetős) sablonok között léteznek teljesen kész termékek, amelyeket bizonyos határok között alakíthatsz a saját igényeid szerint, valamint népszerűek a vizuális oldalépítő (page builder) megoldások is. Utóbbiak esetében akár a nulláról is készíthetsz könnyedén egyedi webdesignt. Nem nagyon tudsz mellényúlni a Divivel, az Oxygennel, vagy a StudioPress termékeivel.

Ma már minden jobb sablon mobilbarát (reszponzív). Ez azt jelenti, hogy jól alkalmazkodik a különféle képernyőméretekhez, ugyanolyan szépen jelenik meg mobiltelefonon és tableten, mint asztali számítógépen és laptopon is. A jó minőségű sablonok emellett jól teljesítenek a weboldal sebesség és a keresőoptimalizálás terén is.

A WordPressben a különféle funkciókért (például biztonság, naptár, közösségi média integráció, képgaléria, webshop, stb.) bővítmények (plugin) felelnek. A sablonokhoz hasonlóan ezeket is könnyedén telepítheted, cserélgetheted a weboldaladon. Elméletben a bővítmények révén akármennyi új funkcióval bővítheted a weboldalad.

A gyakorlatban ennek azért gátad szab az ésszerűség és a weboldal terhelhetősége. A bővítmények között ugyancsak léteznek közöttük ingyenes és fizetős termékek. Szerencsére nagyon sok feladatra létezik jó minőségű ingyenes alkalmazás. Egyre több bővítmény kap magyar fordítást.

Összefoglalva,

ha nincsenek különösebb igényeid, és szeretnéd saját magad felépíteni a weboldaladat, a WordPress segítségével akár teljesen ingyenesen is megteheted. Ráadásul ha ügyes vagy, a végeredmény is profi lesz.

De ha még vásárolsz is fizetős sablont vagy bővítményt, esetleg WordPress szakértőt bízol meg a honlapod elkészítésével, még mindig sokkal olcsóbban kijössz, mintha egy teljesen egyedi fejlesztésű weboldalt rendelnél.

Nincs szükség programozói tudásra

Amikor gyerek voltam, a kedvenc játékom a legó volt. A szinte végtelen variálhatósága sokkal többet adott, mint akármelyik másik játék. Bármit építhettem, amihez kedves szottyant, játszhattam várostromot és közlekedéseset is, űrhajósat vagy kalózosat.

A WordPress logikája nagyon hasonló a legóéhoz. Egyszerű felhasználóként egy dologra kell nagyon figyelni: hogy a megfelelő építőelemeket válasszuk, és azokat a megfelelő helyre illesszük – különben akárcsak egy rosszul felépített, ingatag legótorony, sérülékeny lesz a weboldalunk.

És ahogy a legóhoz nem kell otthon saját legóalkatrészeket gyártani, úgy a WordPressben sem kell lefejlesztened a honlapod építőelemeit.

Nincs szükséged programozói tudásra, számtalan kész megoldásból válogathatsz.

Maga a WordPress kezelőfelülete, ahol gyakorlatilag a honlapoddal kapcsolatos minden teendőt elvégezhetsz a külső megjelenés beállításán át a tartalom létrehozásáig, pofon egyszerű. Nem bonyolultabb, mint például a Facebook felülete, semmivel sem nehezebb kezelni, mint alapszinten használni a Windowst.

Sokoldalúság: szinte bármilyen honlap készíthető WordPresszel

A WordPress jó megoldás lehet a legtöbb honlap számára, legyen az blog, online tanfolyamokat kínáló weboldal, céges bemutatkozó honlap, webáruház, többnyelvű weblap, vagy bármilyen más, egyedi igényekre szabott oldal.

A WordPress felhasználói között éttermek, zenekarok és előadóművészek, közéleti személyiségek, különböző szolgáltatásokat kínáló kis- és középvállalkozások éppúgy találhatóak, mint magánegészségügyi intézmények, különféle webáruházak és híroldalak.

A világ legnagyobb WordPress weboldalai közt van például a Vouge és a Variety magazin, a Mercedes-Benz, Usain Bolt és Kate Perry honlapja. A magyar oldalak közül WordPress alapon fut például a 24.hu, a Magyar Nemzet, a FirstMed klinika, valamint (ez a kedvencem) a Kistücsök étterem honlapja is.

A legtöbb funkció hatékonyan megoldható sablonok és bővítmények segítségével. Egy-egy komplex vagy nagyon speciális feladat beépítésére programozóra is lehet szükség, ám ez a ritkább eset.

Rengeteg elérhető tananyag és segítség

A WordPress népszerűségének egyik hatalmas előnye, hogy szinte végtelen mennyiségű tudásanyagot lehet fellelni hozzá az interneten. Ha elakadsz, mindig fogsz segítséget találni.

Cikkek, Youtube-videók, fizetős és ingyenes online tanfolyamok, valamint felhasználói és fejlesztői fórumok tömkelege áll a rendelkezésedre. Például itt a Honlapszaki blog is. Nincs más platform a weboldal készítés világában, amely ugyanezzel dicsekedhetne.

Persze a mennyiség nem mindig csap át minőségbe, sajnos sok túlzottan felszínes vagy rosszul megírt/szerkesztett cikkbe, videóba is belefogsz szaladni. De nem nagyon van olyan eleme a WordPressnek, amihez ne lehetne jó minőségű, informatív és valódi segítséget jelentő tudásanyagot találni némi keresés árán.

A WordPress hátrányai

Mint mindennek, a WordPressnek is megvannak a saját buktatói, bár azért nem annyi, és nem olyan súlyosak, mint ahogy néhány elterjedt tévhit állítja.

A WordPress legfontosabb hátrányai

Felesleges funkciók

A WordPress hátrányai leginkább a sokoldalúságából fakadnak. Rengeteg funkció található meg benne már alaphelyzetben is, ráadásul ez a sokoldalúság bővítmények hozzáadásával csak növekszik. Azonban ez rengeteg kóddal jár. Minden olyan funkció, amely alapból be van építve a WordPressbe vagy a sablonodba, de nem használod, felesleges súly a weboldalad hátán.

A WordPress ezért egy nem túl “áramvonalas” rendszer. Meglátszik ez például a sebességen. Maga a weboldal sebesség számtalan tényező függvénye – ezek közül a legfontosabb talán a WordPress tárhely minősége -, és nem is feltétlenül konkrétan a WordPress hibája, hogy se szeri, se száma a WordPress alapon futó kegyetlen lassú honlapoknak, inkább a silány módon megírt sablonok és bővítmények a ludasak.

Szerencsére a WordPress weboldalak gyorsítása a legtöbb esetben komolyabb háttértudás nélkül is megoldható néhány egyszerű módszerrel.

Nagyon sok a silány sablon és bővítmény

Ahol nagy a választék valamiből, elkerülhetetlen, hogy előbb utóbb megjelennek az alacsony minőségű termékek. Nincs ez másként a WordPress esetében.

Példaként ott van a világ legnagyobb sablonpiaca, a Themeforest, ahol egy csomó jó minőségű termék van, de közben temérdek a kontár munka is. Persze csak utólag derül ki, ha egy sablon rossz, és csak az időnket vagy a pénzünket rabolja. Extrém esetben egy sablon nem csupán idegesítő, hanem egyenesen veszélyes lehet, például ha kiirthatatlan linkeket vagy kártékony kódot tartalmaz, amely rombolást végez a weboldaladon.

Ugyancsak észnél kell lenni a bővítmények kiválogatásakor. Sok plugint nem frissítenek, ezért egy idő után kompatibilitási problémák merülnek fel más bővítmények irányába. Az elavult pluginok ráadásul komoly biztonsági kockázatot is rejtenek magukban.

Nagyon sok WordPress oldalnál okoz működési gondokat a bővítmények nyakló nélküli használata. Minden újabb plugin telepítésénél érdemes feltenni a kérdést: tényleg szükségem lesz erre a funkcióra? Biztos, hogy kell a mozgóképes háttér elé még egy slider is, természetesen külön bővítménnyel megoldva?

Előfordul az is, hogy a honlaptulajdonosok a bővítmények miatt fellépő problémákat újabb plugin telepítésével próbálják megoldani. Ez ritkán vezet jóra. Sokkal biztosabb módszer, ha eleve megpróbáljuk minimális szinten tartani a weboldalunkon futó bővítmények számát. Minél kevesebben vannak, annál kisebb eséllyel okoznak galibát.

Rendszeres karbantartást igényel

Nem igazán “hátrány”, de mégis olyan tulajdonsága ez a WordPressnek, amiről muszáj beszélni. Nagyon sokan nem akarnak tudomást venni a rendszeres karbantartás fontosságáról, aztán amikor földbe áll a honlapjuk, a WordPress-t hibáztatják. Holott elkerülhették volna az egész kellemetlenséget, ha néhány egyszerű szabályt betartanak.

Ilyen például a rendszeres biztonsági mentés, a weboldalon működő eszközök (sablonok, bővítmények, WordPress) frissítése, az adatbázis tisztán tartása. Nem érdemes erről elfeledkezni, és akkor nem lesz gond.

A legtöbb honlap számára ideális, de vannak kivételek

Bár nagyon sok funkció jól beépíthető egy WordPress weboldalba, léteznek nagyon specifikus, vagy különösen komplex feladatok, amelyek nem oldhatóak meg igazán hatékonyan a WordPress keretein belül. Ilyen esetekben egyedi fejlesztésre van szükség, ami nem olcsó mulatság.

Mielőtt úgy döntenél, hogy a te igényeid a nagyon különleges és komplex kategóriába esnek, azért mindenképpen kérdezz meg egy szakembert. Lehet, hogy minden további nélkül megoldható a kérésed a WordPressen belül is.

Biztonságos a WordPress?

Dióhéjban: igen. Ugyan számtalan helyen írnak a WordPress állítólagos sérülékenységéről, de ha az ember belegondol, akkor ez nem is lehetne másképpen. (Bővebben is írtam egy külön cikkben a WordPress biztonságról)

Egyrészt nem léteznek 100 százalékosan biztonságos szoftverek. Másrészt a WordPress a világ legnépszerűbb weboldal-motorja, a becslések szerint az internet leglátogatottabb 10 millió weboldalának harmada alatt fut WordPress. Törvényszerű, hogy ennyi weboldal között lesznek olyanok is, amelyeket rosszindulatú kódok fertőznek meg, vagy hackerek törnek fel.

Nem találtam megbízhatónak tűnő adatot, de ha csak minden háromszázadik WordPress-oldalnál, azaz az összes WordPress alapú weboldal 0,3 (!) százalékánál jelentkezne valamilyen biztonsági probléma, máris 10 ezer oldalról beszélnénk. Az rengeteg – miközben az összes WordPress weboldalhoz képest mégis kevés.

A folyamatos fejlesztésnek hála a WordPress a hibáival együtt is az internet biztonságosabb alkalmazásai közé számít.

Hiába ugranak rá a hackerek egy-egy biztonsági résre, mert hamarosan megérkezik a soron következő frissítés, ami kijavítja a hibát. Ezért életbevágó, hogy figyeld a frissítéseket. A legtöbb WordPress-el kapcsolatos biztonsági panasz mögött elavult, rég nem frissített, vagy nem biztonságos helyről beszerzett eszközök állnak.

Senki, én sem ígérhetem meg, hogy soha nem fogják feltörni a weboldaladat, vagy sosem lesz vírusos. De ha betartasz néhány játékszabályt, például biztonságos, jó nevű tárhelyet választasz és rendszeresen karbantartod, frissíted a weboldaladon futó eszközöket, minimalizálhatod a honlapodat fenyegető veszélyeket.

Most akkor jó, vagy nem jó a WordPress honlap?

A WordPress előnyi mellett eltörpülnek a hátrányai. Egyszerűen 2022-ben (és ez így lesz jövőre, és valószínűleg azután is) a WordPress a világ legjobb tartalomkezelő szoftvere. A legsokoldalúbb, legkönnyebben használható weboldal-motor a piacon, amely ráadásul ingyenes is.

Kezd el bátran használni, csak legyél tisztában a buktatókkal, és hogy miként kerülheted el őket.

Ehhez számos cikket találsz ezen a blogon is. Az induláshoz külön ajánlom a a weboldal készítés kezdőknek és a honlap készítés lépései bejegyzéseimet.

A WordPress telepítése

Zárásként a WordPress telepítéséről szeretnék még írni röviden. Ennek alapvetően két módja van, az egykattintásos, és a manuális.

Szerencsére már sok magyar tárhelynél is alap az egykattintásos telepítés. Ilyenkor a tárhely online kezelőfelületén (pl. cPanel) egyetlen gombnyomással telepíthetjük a WordPresst. A cPanelen keresztül ezt a Softaculous alkalmazással tehetjük meg.

WordPress egykattintásos telepítés Softaculous applikációval

Sokkal bonyolultabb a helyzeted, ha manuálisan kell telepítened a WordPresst. Ehhez először létre kell hoznod a weboldal adatbázisát a tárhely kezelőfelületén keresztül, majd letölteni innen a WordPress telepítő fájlt, kicsomagolni, és a tartalmát File Transfer Protocol (FTP) kapcsolaton keresztül felmásolni a szerverre. Végül a böngészőben tudod befejezni a telepítést. A műveletről itt olvashatsz egy lépésről-lépésre útmutatót.

Sok szerencsét, és jelezd, ha valamiben tudok segíteni!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Honlapkészítés egy nap alatt, garanciával

Komplex SEO szolgáltatás, elemzés és tanácsadás

6 tipp: mi kell, és mi nem kell a sikeres honlaphoz?

Több év holnlapkészítési tapasztalata egyetlen INGYENES videóba sürítve!

Köszönöm! Kérlek ellenőrizd az email fiókodat!