WordPress karbantartás egyszerűen, külső segítség nélkül

Szerző: Utoljára frissítve: 2020.Aug.14.honlapkészítés, WordPress

Nagyon sok WordPress oldal megy gajra a rendszeres karbantartás hiánya miatt. Pedig nem különösen bonyolult feladat formában tartani egy honlapot, és a szükséges munkákat könnyen el lehet végezni külsős segítség nélkül is. WordPress karbantartás egyszerűen? Megmutatom hogyan.

Az elhanyagolt weboldal sorsa hasonló, mint az autóé, amely nem kapja meg a szükséges törődést: egyre súlyosbodó hibák, akadozás és lassulás jelzi a bajt, majd jön a teljes lerobbanás.

Életet lehelni aztán egy összeomlott gépezetbe, legyen az egy honlap vagy egy kocsi, persze legtöbbször sokkal bonyolultabb (és költségesebb), mint némi odafigyeléssel megelőzni a galibát.

Rengeteg vesződségtől kíméljük meg magunkat, ha a WordPress honlapunkon gondoskodunk néhány alapvető és egyszerű karbantartási munka rendszeres elvégzéséről.

Weboldal karbantartás: fizessek vagy ne fizessek érte?

Az interneten körülnézve sok vállalkozás ajánl WordPress karbantartást. Egy részük alkalmi díjat számol fel, mások rendszeres havi díjas konstrukciót ajánlanak, néhányan pedig szerverszolgáltatással egybekötve kínálnak karbantartást.

Az árak jellemzően 3000 és 10000 forint között szórnak, általában attól függően, mit tartalmaz pontosan a szolgáltatás.

Ezt az összeget teljes egészében megspórolhatod, ha magadnak végzed el a szükséges karbantartási munkákat.

Természetesen semmi gond nincs azzal, ha valakitől ilyen szolgáltatást vásárolsz. Például, mert komplett weboldal üzemeltetést vásárolsz, tárhellyel és karbantartással együtt. De jó, ha tudod, hogy saját magad is elvégezheted az egyszerűbb karbantartási feladatokat.

Mi tartozik a WordPress karbantartási feladatok közé?

Ami egy autónál az éves olajcsere, az a WordPress weboldalon az eszközök rendszeres ellenőrzése, frissítése, ápolása. A WordPress karbantartás így négy alapvető feladatot jelent:

  • biztonsági mentés
  • WordPress frissítés
  • sablon és bővítmények frissítése
  • adatbázis takarítás

A feladatok elvégzése nem kerül több időbe pár percnél. Ha gyakran töltesz fel új tartalmat a honlapodra, érdemes akár hetente, de legfeljebb kéthetene végigmenni a karbantartási munkákon. Kivétel az adatbázis takarítás, amivel elég ritkábban foglalkozni.

Most pedig lássuk sorban az egyes feladatokat részletesen.

1. Biztonsági mentés készítése

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos rendszeres biztonsági mentést készíteni a weboldaladról.

Ha nem akarod, hogy a honlapodba ölt minden munkád egyetlen szempillantás alatt köddé váljon egy ócska szoftverhiba, vagy egy elavult weblapokra vadászó kósza vírus miatt, MENTS!

Én az Updraft Plus nevű bővítményt ajánlom a biztonsági mentéshez. A WordPress biztonsági mentés elvégzéséről találsz a blogon részletes útmutatót.

Most elég lesz annyi, hogy a bővítmény telepítése után a WordPress adminfelületén a Beállítások >> UpdraftPlus Backups menüpontban a Beállítások fül alatt tudjuk megadni, milyen gyakorisággal készüljön biztonsági mentés a a fájljainkról és az honlap adatbázisáról, valamint, hogy egyidejűleg hány darab biztonsági mentést tároljon a rendszer. Itt állíthatjuk be azt is, milyen külső tárhelyre (pl Dropbox, Google Drive) küldje a plugin a biztonsági mentéseket.

Ha itt végeztünk, kattintsunk a Backup/Restore fülre. Nincs más dolgunk, csak rátenyerelni a Mentés most gombra. A felugró ablakban az első három lehetőség legyen beikszelve, így mentés készül a tartalomról és az adatbázisról is. Hagyjuk végigmenni a folyamatot, és már készen is vagyunk.

Készítsünk biztonsági mentés minden WordPress karbantartás előtt és után is.

Készítsünk biztonsági mentést minden karbantartás előtt, és utána is.

2. WordPress frissítése

Alapvetően kétféle WordPress frissítéssel találkozhat egy honlaptulajdonos.

Léteznek kisebb, legtöbbször biztonsági, nyelvi és karbantartói frissítések (pl. 4.7.10-es verzióról a 4.7.11-es verzióra), valamint nagyobbak is, ilyenkor a WordPress főverziója frissül (pl. 4.7-esről 4.8-as vagy 5.0-ás verzióra). Az utóbbi nagyjából négyhavonta esedékes. Jelenleg a 5.2.2-es verzió a legújabb változat.

Mindig használjuk a WordPress legfrissebb verzióját!

Amennyiben van hozzáférésünk a webtárhely online kezelőfelületéhez (leggyakrabban cPanel), akkor ott automatikussá tudjuk tenni a kisebb és/vagy nagyobb WordPress frissítések elvégzését.

Igazából ezt nem ajánlom, szerintem azonban biztosabb, ha maradunk a manuális megoldásnál mindkét típusnál.

Ha megjelenik egy új frissítés (legyen az a WordPress, a sablon, vagy egy általunk használt bővítmény legújabb verziója), akkor erről onnan értesülünk, hogy a WordPress admin felület bal felső sarkában megjelenik az alábbi ikon:

Frissítés ikon a WordPress admin felületen. A szoftverek frissítése a WordPress karbantartás fontos része.

Az admin felületen a Vezérlőpult >> Frissítések menüpontra kattintva ellenőrizhetjük, hogy szükséges-e a WordPress frissítése. Ha a lenti üzenet fogad minket, akkor ezzel egyelőre nincs dolgunk.

WordPress frissítés: ha ez az üzenet fogad, nincs rá szükség

Amikor megjelenik egy WordPress frissítés, nem kell feltétlenül azonnal rávetnünk magunkat az új verzióra. A WordPress sok-sok millió honlapon fut, az első néhány napban rengetegen letöltik, és már általában ilyenkor kijönnek az új verzió hibái, hiányosságai.

Ha várunk pár napot, jó eséllyel elkerülhetjük ezeket, mert általában ennyi idő alatt kijavítják a frissítés hibáit.

3. Sablonok és bővítmények frissítése

Egy-egy bővítmény, vagy a weboldalunkon futó sablon frissítésének lehetőségére ugyanaz az ikon hívja fel figyelmünket, mint a WordPress esetében.

A Vezérlőpult >> Frissítések menüpontra kattintva ellenőrizhetjük, mi vár frissítésre. Akárcsak az új WordPress verziók esetében, itt is érdemes várni egy-két napot az új bővítmény frissítések letöltésével.

A frissítéshez egyszerűen pipáljuk ki a listázott elemeket és kattintsunk a Bővítmények frissítése vagy a Sablonok frissítése gombra.

WordPress sablon frissítése

Ha kizárólag megbízható bővítményeket és sablonokat használunk, ritkán fog előfordulni, hogy egy-egy frissítés komoly galibát okozzon. Kisebb hibák azonban elfordulhatnak, ezeket a megfelelő fejlesztői háttérrel bíró termékeknél rövid időn belül javítják.

Figyeljünk oda a bővítmények naprakészen tartására, különösen egy-egy WordPress frissítés után. Az elavult szoftverek nem csak hibákat generálnak, de adott esetben biztonsági kockázatot is jelenthetnek.

A régi, nem frissített bővítmények és sablonok sokszor felelősek a weboldal belassulásáért is. (A weboldalad gyorsaságát itt tudod ellenőrizni. Ha nem tetszik az eredmény, korábban írtam arról, milyen egyszerű módszerekkel lehet növelni a weboldal sebességet.)

4. Az adatbázis takarítása

Minden WordPress weboldalhoz tartozik egy MySQL adatbázis, amely tárolja a honlap összes beállítását és tartalmát (nagyjából mindent, amit mi hozzunk létre az admin felületen keresztül).

Az adatbázis rendszeres takarítás nélkül tele lesz szeméttel, mert például nyomot hagy benne az összes telepített és törölt bővítmény, minden módosított bejegyzés, stb.

Az adatbázis kitakarítására több módszer is létezik, a legegyszerűbb, ha bővítménnyel esünk neki. Én a WP-Optimize nevű plugint tudom ajánlani, egyszerű és hatékony.

Semmi más dolgunk nincs vele, mint a telepítése után az WordPress admin menüben keressük meg a WP-Optimize >> Database lehetőséget, kattintsunk a Run all selected optimizations gombra (az alapbeállítások elegendőek), és dőljünk hátra, kivárva a folyamat végét.

WP Optimize használata WordPress karbantartás során

Mint az összes korábbi pontnál, itt is fokozottan érvényes, hogy mielőtt hozzányúlnánk az adatbázishoz, készítsünk biztonsági mentést!

WordPress karbantartás: a lényeg a rendszeresség

Mint láthatod, tényleg egyszerű elvégezni a karbantartás a WordPress weboldaladon. Legtöbbször sokkal nehezebb tartani magunkat a rendszerességhez.

Az ember figyelme könnyen ellankad, sokszor azt gondoljuk, ha eddig nem történt semmi baj a honlapunkkal, akkor a jövőben sem fog.

Sajnos azonban ez nincs így.

Bármikor, bármelyik WordPress weboldallal adódhatnak problémák.

Jobb résen lenni, és felkészülni erre. Itt is igaz a régi római mondás: ha békét akarsz, készülj a háborúra!

u.i. Amennyiben elakadsz, segítségedre van szükséged, vagy szakemberre bíznád WordPress weboldalad karbantartását, nyugodtan keress.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Honlapkészítés egy nap alatt, garanciával

Komplex SEO szolgáltatás, elemzés és tanácsadás

6 tipp: mi kell, és mi nem kell a sikeres honlaphoz?

Több év holnlapkészítési tapasztalata egyetlen INGYENES videóba sürítve!

Köszönöm! Kérlek ellenőrizd az email fiókodat!