Wix weboldal vs. WordPress honlap

Szerző: Utoljára frissítve: 2022.Feb.4.honlapkészítés, WordPress

Mostanában többen kérdeztétek tőlem, van-e tapasztalatom a Wixszel. Szívesen ajánlom-e, akár WordPress helyett is. Utána mentem a témának, a tapasztalataimat pedig ebben a cikkben összegzem.

Hárommondatos spoiler azoknak, akik nem szeretnek sokat olvasni:

a Wix nem keveset fejlődött az elmúlt években. De a WordPress is. Ezért a különbség még mindig óriási a két rendszer között.

Mi az a Wix?

A Wix egy honlapkészítő platform, ami az elmúlt pár évben egyre népszerűbb lett, és úgy tűnik, hogy elkezdte nálunk is megvetni a lábát. Logikájában a nálunk talán kicsit jobban ismert Webnode-ra hasonlít.

A lényege, hogy erős megkötésekkel ingyenesen, vagy havi díjas csomagok fejében egyben megkapod egy átlagos weboldal elkészítéséhez szükséges dolgokat. Minimális adminisztráció mellett villámgyorsan elkezdhetsz vele dolgozni a weboldalad felépítésén.

Arról, hogy a WordPress pontosan micsoda, itt írtam.

A legfontosabb különbség

Az alap különbség a Wix és a WordPress között ez:

A Wix egy honlapkészítő platform, míg a WordPress egy rendes CMS, azaz tartalomkezelő-rendszer.

A Wix fő profilja, hogy a lehető legegyszerűbben, egy vizuális oldal építő alkalmazással bárki képes legyen szép weboldalakat összerakni. Olyan, mintha egy fehér lapra pontosan, elemről-elemre, szóról-szóra felrajzolnánk, mi jelenjen meg a böngészőben. A tartalom és a design a Wix (és más hasonló platformok) esetében egyetlen dolog, amit a rendszer nem választ szét, ezért mi is csak egyben tudjuk kezelni.

A WordPress máshonnan indít: az alap profilja a különböző tartalmak (szövegek, képek, termékek) menedzselése. A vizuális megjelenés ebben az értelemben csak a második lépés, amiért az ún. sablonok a felelősek. A tartalom és a design két különöző dolog, amit a WordPress képes teljesen külön kezelni. Ezért van az, hogy a WordPressben egy egyszerű sablonváltással az addigi tartalom szinte teljes egészében megtartható, míg a design százszázalékosan megváltoztatható.

(Persze bonyolítja a képletet, hogy a WordPressben is léteznek a Wix honlapépítő alkalmazásához hasonló page builder eszközök, ilyen például a Divi sablon is. Vagyis a WordPress használható egy kicsit Wix-szerűen, míg fordítva ez nem mondható el.)

Ingyenesség

Itt is alapvetően más a koncepció. A WordPress egy ingyenes, nyílt forráskodú rendszer. Ez a rendszer nagyon tág határok közt fejleszthető a megjelenésért felelős sablonok, és az egyes funkciókat biztosító bővítmények hozzáadásával. A sablonok és bővítmények között rengeteg ingyenes létezik, és vannak fizetősek is.

Ahhoz, hogy WordPress weboldalad legyen, szükséged van egy domain címre (valami.hu) és egy tárhelyre is. Ez a minimum költség, amivel mindenképpen számolnod kell. Ezenfelül viszont tényleg teljesen ingyenesen is elboldogulhatsz, ha nincs szükséged olyan funkcióra, amit csak egy fizetős bővítmény tud megadni.

A Wix esetében máshogy néz ki a felállás. Van egy elég korlátozott ingyenes csomag, de már az olyan alap dolgokért is fizetős csomagra kell váltani, mint egy saját domain cím hozzákötése a honlaphoz. A tárhelyet a Wix biztosítja, ami elsőre megnyugtató lehet, de hosszú távon komoly ára van: teljes egészében a Wix szerveréhez leszel kötve, alávetve a mindenkori ár- és feltételváltoztatásoknak. Nem tudsz tárhelyet váltani, ha nem tetszik a szolgáltatás. A Wixnél vagy feladod a teljes honlapod, vagy maradsz örök időkig, más lehetőség nincs.

Ezenfelül az ingyenes csomagban kapsz egy valami.wix.com domaint a weboldaladhoz. Ez tesztelgetésre elég lehet, de másra alkalmatlan, egyszerűen rendkívül béna benyomást kelt. Rendes honlapnak saját domain cím kell.

Számoljunk egy kicsit: a Wix legolcsóbb csomagja, ami csak abban különbözik az ingyenestől, hogy lehet saját domain címet összekötni, havi 4.5 euró, vagyis évente 20 ezer forint körül alakul. Egy mezei WordPress honlap éves fenntartási költsége is kijön ennyiből, sőt. Évi 10 ezer forintért már lehet elfogadható minőségű tárhelyet bérelni, a saját domain cím költsége évi 1-2 ezer forint.

Mennyire egyszerű honlapot építeni vele?

A Wix kezelőfelülete felhasználóbarát, pont. Gyakorlatilag minden egy helyről kezelhető, nem igazán elhatárolható egymástól a külső megjelenés (frontend) a weblap mögötti adminisztratív tér (backend). Az oldalakat egy nagyon ügyes, jól optimalizált drag-and-drop építővel rakosgathatjuk össze. Mindent valós időben, vizuálisan szerkeszthetsz.

Nagyon könnyű elindulni vele, nincs lacafaca, szinte egyből a honlapszerkesztésnél találod magad. Egy csomó apróság segíti a munkát. Például szerethető ötlet a beépített kép és vektorgyűjtemény, a vektoros grafikákat ráadásul könnyen átszínezhetjük kedvünk szerint.

Az egyszerű, gyorsan és jól használható honlapépítő felület a Wix legnagyobb erőssége.

Wix kezelőfelület

De az egészen érezhető, hogy irtózatos munka lenne egy már kicsit is nagyobb (mondjuk 25-30 aloldalas) weboldalt összepakolni. Nem is beszélve a kész honlap kezeléséről.

Ráadásul az az igazság, hogy a WordPresszel sem nehezebb egy fikarcnyit sem összerakni egy weboldalt. Elsőre, kezdő szemmel bonyolultabbnak tűnik, mert dönteni kell, hogy az ember például hagyományos sablont, vagy page buildert akar használni. Ki kell ismerni a különféle bővítmények viselkedését is, meg kell szokni a WordPress vezérlőpultot a maga rengeteg zegzugával.

Amikor még csak az a lényeg, hogy a lehető leghamarabb hamarabb legyen egy jó benyomást keltő weboldal, akkor nagyon vonzó a Wix. Tényleg baromi könnyű vele az indulás. De később szerintem ez a varázs el fog veszni, és marad a bosszankodás, amikor pl. kiderül, hogy az egész honlapot újra kell csinálni a nulláról egy egyszerű sablonváltásnál is. Vagy előjönnnek a WIx elég primitív blogcikk-szerkesztőjének hiányosságai.

Rugalmasság és fejleszthetőség

Ezen a területen olyan messzire van egymástól a két rendszer, mint Makó Jeruzsálemtől.

A WordPress ma már gyakorlatilag minden feladatra kiokosítható: közel 8000 sablon tölthető le hozzá közvetlenül a beépített sablontelepítőből, de ebben még a legtöbb fizetős sablon nincs is benne, szóval nyugodtan odaképzelhető még egy rakás választási lehetőség. A bővítmények száma pedig a 60 ezret (!) ostromolja. És akkor még arról nem volt szó, hogy a WordPress kódolási ismeretek birtokában szinte beláthatatlanul széles határok között fejleszthető.

A Wix ezzel szemben valamivel több, mint 700 sablont, és párszáz applikációt tud felmutatni. A Wixben is lehet hozzáadni egyedi CSS vagy Javasrcipt kódot, de ilyen tudással szerintem értelmetlen leragadni a Wixnél, más platfromokon sokkal szabadabban lehet kamatoztatni.

A különbség jól kijön például a webshopok terén.

A saját webáruház az egyik leggyakoribb igény, ezért természetesen mind a Wix, mind a WordPress rendelkezik saját megoldással. A WordPress webshopok esetében ez úgy néz ki, hogy az ember telepíti a teljesen ingyenes WooCommerce webáruház bővítményt, amit aztán a saját igényei szerint tovább fejleszt újabb kiegészítők hozzáadásával. A fizetős kiegészítők jellemzően elég drágák, de a legfontosabb dolgokat (pl, kártyás fizetés) meg lehet oldani ingyenes eszközökkel is.

Ha webshopot szeretnél a Wixnél, először is elő kell fizetned valamelyik business csomagra, amiből a legolcsóbb ára havi 17 euró lesz. Ezért cserébe a fizetési lehetőségek még mindig elég korlátozottak lesznek, magyar viszonylatban kártyás fizetésnél gyakorlatilag csak a PayPal játszik. Ez baj. De az is tanulságos, hogy ha az ember végigböngészi az angol nyelvű cikkeket arról, mennyire éri meg Wixen üzemeltetni egy webshopot, még az érezhetően fizetett cikkekben is csak kevés termékre ajánlják jó szívvel a rendszert.

Keresőoptimalizálás (SEO)

A Wix rendkívül keresőbarát megoldásként hirdeti magát, de sajnos ez nem igazán fedi a valóságot. A problémák egy kisebb része technikai: a Wix honlapok jellemzően lassabak, mint egy normálisan beállított WordPress weboldal.

Másrészt, és ez a nagyobb baj, a Wixszel nyomasztóan nehéz komolyabb mennyiségű tartalmat kezelni. Ez nem is csoda, mert a Wix nem CMS, mint a WordPress. Márpedig a sok és jó minőségű tartalom a keresőoptimalizálás alapja. Ha a keresőből szeretnénk komoly forgalmaz vonzani a weboldalunkra, csak a szívás lesz a Wixszel. Kb. olyan, mint papucsban neki vágni egy háromezres hegycsúcsnak.

Ezzel szemben a WordPress kiválóan keresőoptimalizálható, képes nagyon sok tartalmat hatékonyan kezelni, és remek SEO-bővítményeket lehet használni hozzá. (Pl. Yoast SEO).

Mikor lehet jó választás a Wix?

Szerintem csak akkor, ha a honlapod nem több, és soha nem is akar a jövőben sem több lenni, mint egy online névjegykártya. Szerepelnek rajta a legfontosabb adatok, pár kötelező elem, és kész. Ebben az esetben érdemes egy próbát tenni vele, mert tényleg nagyon könnyű használni. (Egy ügyfelem azt mondta, hogy a Wix szerinte női logikára épül, míg a WordPress inkább férfi agyra tervezett.)

De minden más esetben, már középtávon is sokkal-sokkal jobban fogsz járni egy WordPress honlappal.

A Wix egyetlen komoly vonzereje a jól eltalált drag-and-drop weboldaépítés lehetne. Azonban ez pont egy olyan dolog, ami ugyanilyen, ha nem jobb minőségben a WordPressben is elérhető. Elég, ha a Divit, vagy a szintén nagyon népszerű Elementort hozom fel példaként.

Ráadásul az alap WordPress blokkszerkesztő is rengeteget fejlődött az elmúlt két évben, egyre közelebb ér a vizuális oldalszerkesztés élményéhez, miközben a WordPress hagyományos erényei sem csorbultak.

Szóval érdemes kipróbálni a Wixet, némi ízléssel megáldva szép honlapokat lehet vele összepakolni, de komoly projektet nem érdemes alapozni rá, ez az én véleményem.

És szerinted?

3 hozzászólás

  1. Szerintem azért nem teljesen OK az összehasonlítás. A WP szakmai segítség (webfejlesztő) nélkül olyan, mint biztonsági öv nélkül autót vezetni. Persze, ha valaki profin ért a frissítések és a biztonsági beállításokhoz, akkor tényleg semmi gond, csak hát, aki nem…. onnantól ugye minimum 150-200 e ft egy wp oldal szakszerű üzemeltetése évente. Vagy valami vírus betámadja az oldalt egy pillanat alatt, mint az enyémet, azt se tudtam, merre vagyok arccal előre, ejtettem is az egész cuccot.

    Válasz
    • Köszönöm a hozzászólást! Ez részben igaz, de az én tapasztalatom az, hogy néhány alapszabályt betartva – normális tárhely, rendszeres frissítések és biztonsági mentések (ezeket azért nem ördöglakat user szinten elsajátítani) – a kockázatok 90 százalékát ki lehet zárni. Vírusosak általában a gyenge minőségű tárhelyen futatott, elhanyagolt oldalak lesznek. Szóval szerintem ezzel együtt is sokkal előnyösebb egy WordPress alapú honlap a legtöbb esetben, mint a Wix.

  2. Köszönöm a hasznos infókat!

    Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Honlapkészítés egy nap alatt, garanciával

Komplex SEO szolgáltatás, elemzés és tanácsadás

6 tipp: mi kell, és mi nem kell a sikeres honlaphoz?

Több év holnlapkészítési tapasztalata egyetlen INGYENES videóba sürítve!

Köszönöm! Kérlek ellenőrizd az email fiókodat!