WordPress kapcsolati űrlap: három bővítmény, amivel érdemes próbát tenned

Szerző: Utoljára frissítve: 2021.Jun.29.honlapkészítés, WordPress

Szeretnéd, hogy a honlapod látogatói ne csak egy kirakott email címmel találkozzanak, amikor fontolgatják a kapcsolatfelvételt, hanem legyen lehetőségük közvetlenül is üzenni neked a weboldon keresztül? Használj kapcsolati űrlap bővítményt!

Mire jó egy kapcsolati űrlap bővítmény?

A kapcsolati űrlap ma már szinte kötelező elem minden üzleti weboldalon. Ilyet találhatsz például nálam is a Kapcsolat oldalon. De vajon miért fontos? Minek bonyolítani, amikor simán kirakhatod az email címedet, és azon is elérnek?

Nos, a tapasztalat az, hogy egy ügyesen elhelyezett és logikusan felépített kapcsolati űrlap egy picikét megkönnyíti a felhasználó dolgát. Mert nem kell email címeket másolgatnia, csak kitölteni a kért mezőket és rányomni a Küldés gombra. De ez a “pici”, ez bizony sokszor eldönti, hogy a felhasználó (mondjuk egy potenciális ügyfél) felveszi-e a kapcsolatot Veled, vagy sem.

Szerencsére egy ilyen űrlapot beállítani nem nehéz feladat, könnyen megoldható egy ilyen célú WordPress bővítmény használatával. Ezeknek a bővítményeknek a legtöbbje ráadásul nem csak egy üzenetküldő forma elkészítésére alkalmas. Hanem egy csomó minden másra is: készíthetsz velük árajánlatkérő és jelentkezési űrlapokat (tanfolyamokra, rendezvényekre), kérdőíveket, kvízeket és kalkulátorokat. Akár termékek és szolgáltatások rendelését is meg lehet oldani velük.

Jelenleg kb. 1600 kapcsolati űrlap bővítmény tölthető le a WordPresshez, ami nem igazán könnyíti meg a választást. Ebben a cikkben három lehetőséget mutatok be röviden.

Mindháromra igaz, hogy megbízható és jól használható bővítmény. A különbség köztük leginkább nem a tudásban, hanem az árazási stratégiában rejlik: a Ninja Forms és a WPForms alapváltozata ingyenes (freemium modell), de nagyon drágák a kiegészítők. A Gravity Formsnak viszont nincs ingyenes változata, cserébe a legdrágább, fejlesztőknek szánt csomagot is elérhető áron mérik.

Ha nem szeretnád végigolvasni a cikket, röviden ez a lényeg:

 • Ha ingyenes bővítményt szeretnél, amivel kizárólag egyszerű űrlapokat akarsz készíteni és használni, akkor Ninja Forms vagy WPForms. De inkább a Ninja Forms.
 • Ha a leginkább “hülyebiztosra” tervezett bővítményt szeretnéd, akkor WPForms. A kezelőfelületét szerintem még egy másodikos is átlátja –  feltéve, ha tud angolul.
 • Ha komplexebb, bonyolultabb feladatokra is használnád a bővítményt, akkor a legolcsóbban a Gravity Formsszal fogsz kijönni. Ráadásul teljes értékű a magyarosítása.

Ennyit bevezetőül, nézzük őket szép sorjában.

Ninja Forms: ingyenes megoldás az egyszerű feladatokra

WordPress kapcsolati űrlap: Ninja Forms

Ha nem szeretnél fizetni az űrlap bővítményért, és nem komplex feladatra kell megoldás, akkor kitűnő választás a Ninja Forms. Az alap bővítmény teljesen ingyenes, és egy szép színes kezelőfelületen építetsz vele drag&drop módszerrel egyszerűbb űrlapokat.

Jó pont, hogy előre elkészített sablonokkal segíti a munkádat a leggyakoribb esetekre (pl. külön sablon rendezvény jelentkezésre és visszajelzések kérésére). A kész űrlapokat rövidkód, vagy a blokkszerkesztőben saját blokk segítségével helyezheted el a honlapodon. Az űrlapokon leadott üzeneteket a WordPress vezérlőpulton is eléred (elmenti az adatbázisban – ezt a WPForms ingyenes változata nem tudja!), de megfelelő beállításokkal emailben is megkapod.

Hátránya, hogy ha bonyolultabb célre kell a bővítmény, szinte biztosan fizetned kell a megfelelő bővítményért. Például, ha feltételes logikára van szükséged (amikor A és B válasz lehetőség kell az űrlapra, és az A választása esetén más lesz a következő választási lehetőség, mint B-nél). A másik “baja”, hogy nincs hozzá magyar fordítás.

A kiegészők listáját itt találod. A kiegészítőket külön-külön is megveheted, vagy egy elég magas éves díjért (jelenleg 50 százalékos kedvezménnyel 50 és 250 dollár között, a honlapok számától függően) egységes hozzáférést vásárolhatsz az összeshez.

WPForms: ügyes és felhasználóbarát

kapcsolati űrlap bővítmények: WPForms

Hasonlóan a Ninja Formshoz, a WPForms rendelkezik is egy egyszerűbb, ingyenes változattal, amiben minden benne van, ami egyszerűbb űrlapokhoz kell. Egy dolgot kivéve: az ingyenes változat nem menti el az üzeneteket az adatbázisban, vagyis nem értheőek el a WordPress vezérlőpulton. Emailben persze elküldi az űrlapon beérkező üzeneteket.

A WPForms legnagyobb erénye, már az ingyenes változaté is, hogy baromira felhasználóbarát. Nagyon szép, jól megkomponált a kezelőfelülete.

Totál kezdőkként is biztosan el lehet boldogulni vele – de csak abban az esetben, ha nem okoz gondot az angol szövegek és utasítások értelmezése, mert magyarosítás sajnos nincs hozzá.

A fizetős változat már nem csak egyszerűbb célokra jó megoldás, hanem valószínűleg mindenre elég, amire egy ilyen bővítményt használni szeretne az ember. Nagy előnye, hogy rengeteg előre elkészített űrlap sablont adnak hozzá.

Ami miatt mégsem venném meg, az az eléggé elborult árazás. A fizetős csomagok ára itt is a honlapok számának és a kiegészítő funkciók függvényében alakul, jelenleg évi 80 és 600 (!!!) dollár között. Nagyon drága, de szerencsére majdnem állandó a leárazás, és sok helyen lehet találni kedvezmény kuponokat is.

Szimpatikus, hogy a civil szervezeteknek 75 százalékos kedvezményt adnak.

Gravity Forms: ha mindenre is kell egy profi megoldás

Gravity Forms kapcsolati űrlap bővítmény

Ha a legjobb, legmegbízhatóbb kapcsolati űrlap bővítményt akarod használni, akkor neked a Gravity Forms kell. Én minden honlapon ezt használom.

A Gravity Forms minden sallangtól mentes (egyesek szerint lepusztult 🙂 ) kezelőfelületén percek alatt, drag&drop módszerrel lehet összedobálni a különféle mezőtípusokból az új űrlapokat. Már az alap Gravity Forms is tud lenyíló listákat, több választásos elemeket, jelölő négyzeteket, sőt termékeket és feltételes logikát is kezelni. Ha kell, kalkulátorként is alkalmazható.

Ezen felül szinte a végtelenségig lehet okosítani a rengeteg hivatalos kiegészítővel. Össze lehet kötni egy rakás szolgáltatással (pl. PayPal-os fizetés, hírlevélküldő platfromok integráciája, stb.), de akár regisztrációk és kvízek kezelésére is alkalmassá lehet tenni. A kiegészítőket nem lehet külön megvenni, hanem a megvásárolt liszensz típusától függ, melyikhez kapsz hozzáférést.

A Gravitiy Forms nem igazán olcsó, de nem is olyan baromi drága, ha összevetjük akár a Ninja Forms, akár a WPForms áraival. Az egy honlapos liszensz 60 dollár, a legdrágább, fejlesztőknek ideális csomag is megáll 260 dollárból. Nem olyan trendi, mint a másik kettő, de tényleg mindent tud. Még magyarul is.

Ha szeretnéd megvásárolni itt teheted meg. (Ez egy affiliate link!)

Nem érkeznek meg az üzenetek a kapcsolati űrlapról, segítség!

Semmi gond, ez eléggé mindennapos dolog. A legtöbben ilyenkor azt gondolják, hogy a bővítménnyel nem stimmel valami. Pedig nem erről van szó, a probléma forrása maga a WordPress. Szerencsére a megoldás nem igazán bonyolult.

A jelenség oka, hogy a WordPress egy PHP alapú megoldást használ a levélküldésre, ami viszont általában elvérzik a komolyabb email szolgáltatók spamszűrő rendszerén. Ezért van az, hogy alapesetben például egy gmailes címre több mint valószínű, hogy nem fognak megérkezni a kapcsolati űrlapos üzenetek. Néha elő lehet őket bányászni a spam mappából, de elég sokszor odáig sem jutnak el. Ez igaz a WordPress által generált összes többi automatikus üzenetre, például a WooCommerce webshop értesítésekre is.

A megoldás az SMTP (Simple Mail Transfer Protocol). Tudom, hogy nem hangzik jól, de felhasználói szempontból a lényeg ennyi: WordPress –> SMTP –> Email fiók. Vagyis a weboldal és az email fiók közé beiktatunk egy harmadik szereplőt, ami biztosítja, hogy az email fiók megbízható levélnek fogadja el a WordPress által küldött üzenetet.

Sok tárhelyszolgáltató kínál saját SMTP megoldást, de léteznek tárhelyfüggetlen lehetőségek is. Szerintem az utóbbi a jobb, mert ha ilyet választasz, a levelezésed ugyanúgy működni fog, ha a honlapodat másik tárhelyre kell költöztetned.

(Nem tartozik szorosan ide, de fontos: eleve nem érdemes ugyanott – ugyanannál a szolgáltatónál – tartani a weboldalad és a levelezésed is. A legtöbb magyar tárhelyszolgáltató egyébként sem nyújt túl fényes email szolgáltatást. Sokkal biztosabb és jobb a Gmail üzleti változata, a G Suite. Akkor is működni fog, ha valamiért lehal a szerver a honlap alatt. Ez pedig sokszor aranyat ér. Nem jó érzés, amikor valami tárhelyprobléma miatt a weboldallal együtt eltűnik az elmúlt 10 év teljes üzleti levelezése is.)

Tárhelyfüggetlen SMTP megoldások

 • Elég elterjedt és ingyenes módszer a Gmail SMTP szerverének használata. Ehhez alkalmazhatod például a WP Mail SMTP bővítményt. A Gmail SMTP konfigurálásáról itt olvashatsz egy angol nyelvű cikket.
 • Nagyon jó, de sajnos most már fizetős megoldás a Mailgun. Nem túl egyszerű beállítani, de cserébe elképesztően jó arányban juttatja célba a leveleket. Erre találsz egy angol nyelvű videót, ami megmutatja a folyamatot.
 • Ingyenes (havi 6000 üzenetig), és a Mailgunhoz hasonlóan nagyon profi megoldást nyújt a Mailjet. Kicsit könyebb a beállítás, mint a Mailgun esetében, de például itt is hozzá kell nyúlni a domain DNS rekordokhoz. A Mailjet egyetlen hátránya a nagyon nehézkes és kötekedő Support: ha szükség van a segítségükre, nagyon nehéz velük szót érteni. Sokszor gyorsabb új fiókot regisztrálni, és előről kezdeni az egészet.

Kérdésed van?

Ha igen, ne habozz feltenni a hozzászólások között!

3 hozzászólás

 1. Üdvözlet!
  Talán nem szorosan a cikkedhez tartozó kérdésem van. Mégis, abban bízom, hátha szánsz rám néhány percet.
  Kezdőként, egy kisváros, kis (újonnan alakult) civilszervezetének készítek honlapon. Divi builderrel. Az egyik feladatom, hogy időnként kérdőíveket tudjanak megjeleníteni a honlapon. Max. 8-10 kérdés, többnyire választható válaszokkal, egy-két esetben kifejtős válasszal.
  Tudnál e ajánlani plugint ehhez.
  Köszönöm, ha válaszolsz!
  Balázsy József

  Válasz
  • Szerintem vagy Gravity Forms-t használnék, vagy ha nincs keret megvenni, akkor egy sima Google Űrlapot, akár linkelve, akár beszúrva a honlapba.

  • Köszönöm!:)

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Honlapkészítés egy nap alatt, garanciával

Komplex SEO szolgáltatás, elemzés és tanácsadás

6 tipp: mi kell, és mi nem kell a sikeres honlaphoz?

Több év holnlapkészítési tapasztalata egyetlen INGYENES videóba sürítve!

Köszönöm! Kérlek ellenőrizd az email fiókodat!