7 ingyenes online program, amivel gyerekjáték a szófelhő készítés

Szerző: Utoljára frissítve: 2021.Jun.7.Hasznos alkalmazások

Mi az a szófelhő és mire jó?

A szófelhő (tag cloud vagy word cloud) egy jópofa módja a szöveges tartalmak képi megjelenítésének.

Igazából az adatvizualizáció egy látványos és nagyon könnyen érthető formája, ami kiemeli a leggyakoribb szavakat és kifejezéseket egy tetszőleges szöveghalmazból. A szófelhők lényegében ingyenes képek, ráadásul teljesen egyediek is.

A szófelhő ezért nagyon hasznos kis eszköz tud lenni egy-egy üzenet kiemelésére.

Például, ha blogot írsz, egész bejegyzéseket is megjeleníthetsz szófelhőként, így támasztva alá a szöveges tartalom mondanivalóját. A fontos, gyakran használt szavak és kifejezések nagyobb hangsúlyt, nagyobb betűméretet kapnak a szófelhőben, ezért egyből átlátható, mi az, ami lényeges, és mi az, ami kevésbé.

Például a korábbi három bekezdés így néz ki szófelhőként:

Szófelhp készítés egyszerűen

Ügyes, nem? Pedig nem kell hozzá semmi, csak egy szófelhő generátor, amiből rengeteg ingyeneset találsz az interneten. Ezekből válogattam össze neked néhányat.

Mi az a szófelhő generátor?

Nagyon hasznos és népszerű online eszközök, aminek a segítségével szövegekből, kifejezésekből, kulcsszavakból, stb. szép és látványos szófelhőket készíthetünk villámgyorsan.

Lényegében nagyon hasonlóan működnek. A legtöbbnél választhatunk színt, betűtípust, formát és hátteret is.

Azért vannak különbségek is a különböző szófelhő generátorok között, ezért érdemes többet is kipróbálni.

A hét legjobb ingyenes online szófelhő készítő program

Összesen hét darab szófelhő generátort gyűjtöttem össze. A lista tetszőlegesen folytatható lenne, de biztos vagyok benne, hogy ezek között is találsz olyan eszközt, ami tetszeni fog.

Azokat az online eszközöket, amik nem működnek rendesen Google Chrome böngészővel (pl. Tagxedo), kihagytam. Létezik helyettük más megoldás, felesleges szenvedni velük. Ugyancsak kihagytam azokat a szófelhő generátorokat, amelyek mindenképp regisztrációt kérnek (pl. Poll Everywhere). Senki sem szeret minden oldalra felregisztrálni, én sem 🙂

Csak olyan eszközök szereplenk a listában, amelyeket azonnal el tudsz kezdeni használni.

A legkézenfekvőbb megoldás: WordArt.com

A legtöbben csak idáig fogtok eljutni, és ez nem is baj.

A WordArt a világ talán legnépszerűbb szófelhő generátora, mindent tud, amire csak szükséged lehet.

A WordArt oldalára érkezve még regisztrálni sem kell (bár van rá lehetőség), hanem egyből kattints a Create Now gombra. Ezt követően egyből megjelenik a szófelhő szerkesztő felület.

Balra, a lenyíló fülek alatt találod a szerkesztési lehetőségeket, jobb oldalon pedig az eredmény látszik. A következő lépéseken kell keresztül menned:

  • Words:  töltsd fel a szavakat, kifejezéseket, amiket szeretnél, hogy szerepeljenek a szófelhőben. Az Import gombra kattintva fel lehet tölteni CSV táblázatot is, és ha egész szöveget szeretnél egyben bemásolni, azt is itt teheted meg. A program listába rendezi a szavakat, előre sorolva a leggyakoribbakat. Mivel nem tud magyarul, nem fogja kiszúrni az összes töltelékszót (az, egy, ha, még, stb.), de a Remove gombbal egyenként kiszedhetjük, amit nem szeretnénk megjeleníteni. Ugyanígy, az Add gombbal hozzá is adhatsz újabb szavakat. Az Up és Down gombokkal a sorrendet tudod változtatni.
  • Shapes: kiválaszthatod, hogy a szófelhő milyen formát képezzen. Rengeteg formából választhatsz, és tölthetsz fel saját képeket is.
  • Fonts: a szavak betűtípusát tudod beállítani. Ha magyar szöveggel dolgozol, keress olyat, aminek meg van a megfelelő, ékezetes karakterkészlete. Ez egyszerű, csak próbálgasd ki a különböző lehetőségeket.
  • Layout: beállíthatod a szavak irányát (vízszintes, függőleges, rézsútos, stb.). Állíthatsz a szavak sűrűségén (Density) is.
  • Style: itt határozhatod meg a színpalettát (három színt választhatsz). Lehetőség van animációt is beállítani, ami akkor aktiválódik, ha az egyes szavak fölé viszed a kurzort. De azért már fizetned kell, ha a saját honlapodra szeretnél animált szófelhőt beágyazni HTML kódként. A háttérszínt is állíthatod, lehet akár transzparens is.

Ha mindent beállítottál, kattints a Visualize gombra, és ha elégedett vagy az eredménnyel akkor pedig a Download lehetőségre. Ingyenes funkcióként csak JPG vagy PNG fájlt tölthetsz le. Ha transzparens hátteret szeretnék, csak a PNG jön szóba ingyenesen.

WordArt szófelhő generátor

A Word Art nagy vetélytársa: WordClouds.com

A Word Clouds gyakorlatilag ugyanazt tudja, mint a Word Art, a kezelő felület is nagyon hasonló, csak nem függőlegesen, hanem vízszintesen van elrendezve a főmenü.

Fontos különbség viszont, hogy ezzel az eszközzel

ingyenesen készíthetünk és tölthetünk le PDF és SVG vektor formátumú szófelhőt is.

Sőt, a kész szófelhőt meg is oszthatjuk a közösségi médiában, vagy beágyazhatjuk a saját honlapunkra HTML kóddal (File –> Save/Share Online). Például így:WordClouds szófelhő

Szófelhő generátor gyerekeknek: Abcya.com

Az Abcya.com szófelhő generátora konkrétan egy játék. Az egész oldal tele van gyerekeknek szánt játékos alkalmazásokkal, és ez sem kivétel.

Igazából a Word Art és a Word Clouds leegyszerűsített változataként érdemes elképzelni, de ez nem baj, hiszen más a célközönség. Ennek megfelelően csak előre megadott színkombinációk és formák közül választhatunk.

A hátránya, hogy elég lassan tölt be, de ha már egyszer betöltött, nagyon jól kezelhető és látványos. Oktatási célokra nagyon hasznos kis eszköz.

Abcya szófelhő generátor

Az elborult választás: Jason Davies’ word cloud generator

A Jason Davies’ a lista talán legérdekesebb pontja, de extrasága miatt kevésbé jól használható egy átlagos felhasználónak. Nagyon látványos eszköz, minden egyes változtatást azonnal lekövet animálva.

Hogy mennyire geek szófelhő generátor, azt már az is jól mutatja, hogy itt nem lehet hagyományos formákból választani. Két választási lehetőség van, az Arkhimédészi spirál és a téglalap spirál (Rectangular).

Most hagyok pár másodpercet.

Neked sem mond semmit? Akkor valószínűleg hozzám hasonlóan te sem vagy, vagy voltál matekszakos.

Egy-két dolgot még beállíthatunk, de ha színekkel, dizájnnal szeretnénk bibelődni, nem ez a legmegfelelőbb hely. Minden szófelhőt SVG formátumban lehet letölteni.

Jason Davies' szófelhő generátor

Ilyet tud, de itt igazából a mögöttes matematikai tartalom lehet érdekes. Ha érteném…

Egyszerűség néhány hasznos extrával: WordItOut

A WordItOut szófelhő generátor nem a lehetőségek tömegével, hanem inkább az egyszerűséggel és a kezelhetőséggel emelkedik ki a többi hasonló alkalmazás közül. Nem tud semmi különlegeset, de amit tud, azt gyorsan és megbízhatóan megcsinálja.

Különlegessége, hogy lehetséges spceiális karaktereket és emojikat is megjeleníteni vele a szófelhőben, valamint ügyesen kezeli a két szavas kifejezéseket is. Utóbbihoz csak egy _ karaktert tennünk az összetartozó szavak közé, pl. New_York.

Word it Out szófelhő generátor

Csak semmi flancolás: TagCrowd

A TagCrowd legnagyobb erőssége, hogy egész URL címeket is megadhatunk kiindulási pontnak, nem kell szöveget másolnunk és beillesztenünk.

A hátránya viszont, hogy nem a látványról szól. Nincs szín-, vagy formaválasztás.

Sokkal inkább egy pőre adatvizualizációs eszköz, annak viszont nagyon is jó. Egy dolgot tud: szimplán megmutatja, hogy egy szöveghalmazban mik a leggyakoribb kifejezések és szavak. Prezentációk, adatvezérelt üzleti összefoglalók, stb. számára nagyon hasznos lehet.

TagCrowd szófelhő készítő program

Médiaelemző szófelhő készítés: Tricklar

A Tricklar különlegessége (és egyben legnagyobb korlátja), hogy nem tetszőleges szöveggel dolgozhatunk, hanem kizárólag angol nyelvű médiahírekkel. Nagyon látványos módon tudja megmutatni, hogy egy adott időszakban mi foglalkoztatta az embereket a világ egy kiválasztott részén.

Első lépésben megadhatjuk a kezdő és végdátumot, és a kontinenst, amelynek a híreit szeretnénk számbavenni. A következő lépésben már a vizualitáson van a hangsúly: választhatunk betűtípust, színkombinációt, háttérszínt és formát is.

A kész szófelhőt PDF formában tölthetjük le. Ha szeretnénk mondjuk JPG formátumba átkonvertálni, megtehetjük például ezzel az ingyenes online alkalmazással.

Tricklar szófelhő generátor

Ez foglalkoztatta az embereket 2020. márciusában…

Összefoglalás

Remélem a fenti listából megtalálod a neked legjobban tetsző szófelhő generátort.

Ha tudsz még ajánlani egy jó alkalmazást szófelhők készítésére, írd meg hozzászólásban!

További hasznos eszközök, amelyek érdekes lehetnek neked:

 

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Honlapkészítés egy nap alatt, garanciával

Komplex SEO szolgáltatás, elemzés és tanácsadás

6 tipp: mi kell, és mi nem kell a sikeres honlaphoz?

Több év holnlapkészítési tapasztalata egyetlen INGYENES videóba sürítve!

Köszönöm! Kérlek ellenőrizd az email fiókodat!