Link rövidítés: mire jó és hogyan használd?

Szerző: Utoljára frissítve: 2021.May.19.honlapkészítés, keresőoptimalizálás, WordPress

Mindenki látott már kezelhetetlenül hosszúra nőtt és/vagy tökéletesen értelmetlen linkeket.

Értelmetlen alatt az értem, hogy amikor látod a linket, fogalmad sincs, mi lehet a link “mögött”. Nem szép látvány, de

szerencsére van megoldás: a link rövidítés.

Mi az a linkrövidítés?

A link (vagy más néven URL) rövidítés lényege nagyon egyszerű.

Fogunk egy link rövidítő alkalmazást (link shortener), és a segítségével a hosszú linkből sokkal rövidebbet, átláthatóbbat készítünk. A két link ugyanoda fog mutatni, csak megjelenésre, formára különböznek.

A legelterjedtebb link rövidítő a Bit.ly, amivel bővebben is foglalkozom ebben a cikkben.

Miért érdemes rövidíteni a linkeket?

A linkrövidítés több esetben is hasznos lehet:

 • korlátozott karakterszám áll rendelkezésre a linkünk elhelyezésére (pl. Twitter);
 • szeretnéd mérni a link hatékonyságát (kattintási arány, stb.);
 • egyszerűen szép, rövid és áttekinthető linket szeretnél.

Lássunk például egy igazán hosszú, ráadásul rém értelmetlen URL címet:

Túl hosszú link

https://www.emag.hu/kring-klaus-x-ergonomikus-irodai-szek-barna-6426228024262/pd/DGQM27BBM/?X-Search-Id=861b4579c5f1b2fa1276&X-Product-Id=16494225&X-Search-Page=1&X-Search-Position=30&X-Section=search&X-MB=0&X-Search-Action=view

Nagyobb weboldalakon és webáruházakban sokszor előfordulnak az ilyen szörnyszülött URL címek.

Oké, nem szép, de kit érdekel? Más baj nincs velük, nem? – kérdezheted joggal.

Nos, a túl hosszú, randa és értelmetlen linkekkel az a baj, hogy egyszerűen nem szívesen kattintanak rájuk az emberek.

Például ha a fenti URL címet megosztanám valahol egy-az-egyben, hogy tessék rákattintani, mert jó lesz… hát, nem biztos, hogy nagy sikert érnék el az átkattintási arányt terén.

A rövid és áttekinthető linkek sokkal jobban esnek a szemnek, és ezért gyakrabban is kattintunk rájuk. Az átkattintási arány javulása pedig a SEO területén is hozhat eredményeket.

Ezért igyekszünk általában rövid, szép és áttekinthető URL címekkel dolgozni, amik linkként is tetszetősek.

Sajnos a hosszú és nem túl szép URL címeket nem lehet mindig elkerülni. Ilyenkor legalább a megosztott linkjeink legyenek rövidebbek. Erre jók a link rövidítők.

Mert azért, valljuk be, sokkal jobban néz ki ez:

 • bit.ly/iroda-szek

mint ez:

 • www.emag.hu/kring-klaus-x-ergonomikus-irodai-szek-barna-6426228024262/pd/DGQM27BBM/?X-Search-Id=861b4579c5f1b2fa1276&X-Product-Id=16494225&X-Search-Page=1&X-Search-Position=30&X-Section=search&X-MB=0&X-Search-Action=view

Pedig a kettő pontosan ugyanazt a tartalmat rejti. És mégis. 🙂

Áttekinthető URL címek WordPress honlapok esetében

A keresőoptimlaizálás fontos eleme, hogy a honlapunk URL címei is jól olvashatóak, értelmesek legyenek a keresőrobotok számára. A WordPressben ezt a közvetlen hivatkozásoknál állíthatjuk be.

Például ennek a bejegyzésnek az URL címe “https://honlapszaki.hu/link-rovidites/”. Rövid, és teljesen egyértelműen kiderül belőle, hogy mi a téma. De lehetne ez is: “https://honlapszaki.hu/?p=16672321026”.

Nem sok értelme lenne, pedig ez az utóbbi forma az alapbeállítás a WordPressben.

Az URL címek formáját a WP admin felületen a Beállítások –> Közvetlen hivatkozásokra kattintva tudod megváltoztatni. Ha új WordPress weboldal indítasz, mindenképp állj át a bejegyzések/aloldalak címét megjelenítő hivatkozásokra!

A Google és a felhasználók is az egyszerű, beszédes és könnyen érthető URL címeket és linkeket szeretik.

Népszerű URL link rövidítők

Ha szeretnéd rövidíteni a linkjeidet, íme néhány lehetőség:

 • Ow.ly: elsősorban közösségi médiában nagyon aktív felhasználóknak érdemes megnézni, mert egy sokoldalú online média menedszment alkalmazáshoz, a Hootsuite-hez kapcsolódik.
 • Bit.ly: erről bővebben mindjárt lesz szó;
 • BL.ink: a legnagyobbak egyike, rengeteg lehetőséggel, ingyenes és fizetős szolgáltatásokkal.
 • Google URL Shortener: a Google link rövidítője 2018-ban megszűnt. A helyét a Firebase Dynamic Links vette át, ami inkább a különböző eszközök (mobil, asztali számítógép, stb.) közötti átjárhatóságra helyezi a hangsúlyt, nem klasszikus linkrövidítő alkalmazás, mint a Bit.ly vagy az Ow.ly. A korábban készített rövidített linkjeik viszont azóta is működnek.
 • Cutt.ly: kisebb szereplő a link rövidítők piacán, de tud mindent, amit tudnia kell, hogy versenybe szállhasson a többiekkel.
 • TinyURL: minimalista, nagyon egyszerű alkalmazás. Egy dolgot tud: linket rövidíteni. Nincs eredmény követés (trackback), semmi más.

Bit.ly regisztráció és használata

A Bit.ly talán a legnépszerűbb linkrövidítő alkalmazás. Nagyon egyszerűen és kényelemsen használható, ráadásul sok funkció teljesen ingyenes. Például a sima link rövidítéshez még csak regisztrálnunk sem kell.

Elég a Bit.ly honlapjára menned, és ott a főoldalon lerövidíteni a linkedet. A linkjeid URL-je a bit.ly/ domain címmel fog kezdődni, utána pedig egy random rövid szám- és betűkombináció fog következni.

Bit.ly használata regisztráció nélkül

Ha szeretnéd finomítani a bit.ly linkeid formáját, és mérni a hatékonyságot, akkor regisztrálnod kell. Szerencsére ez is nagyon könnyű. Nincs is lesz szükséged másra, mint egy Google, Twitter vagy Facebook fiókra, amivel szívesen beregisztrálsz ingyenesen.

Az új Bit.ly fiókodba belépve a jobb felső sarokban a narancssárga Create gombra kattitnva tudsz új rövidített linkeket készíteni. Itt már több lehetőséged van, mint regisztráció nélkül:

 • adhatsz címet (“Title“) a linknek. Érdemes a linkelt aloldal meta címét használni (a meta címet WordPress esetén a Yoast SEO bővítménnyel is be tudod állítani)
 • a rövid link bit.ly/ domain név utáni részét testre szabhatod (“Customize back-half“), így nem kell az alap, teljesen értelmetlen betű- és számkombinációt használni. Például lehet a linked “bit.ly/link-rovidites”. A Bit.ly ingyenes változatával ezt havi 50 linkkel játszhatod el.

A fiókodban nyomon követheted a linkjeid hatékonyságát is. Például megtudhatod, hogy

 • napra lebontva hányan kattintottak a bit.ly-s linkjeidre
 • milyen csatornákról érkeztek a linkelt oldalra
 • a linkekre kattintó felhasználók földrajzi lokációja (ország)

Lehetőséged van saját domain címet is használni az alap bit.ly/ helyet a rövidített linkjeidhez, de ehhez már fizetned kell. Sajnos nem igazán olcsó: havi 29 dollárért (kb. 9000 forint) választhatsz egy saját domaint és készíthetsz 1500 saját domaines linket.

A Bit.ly és a kémkedés

Sokáig egy egyszerű trükkel lehetőség volt bármilyen bit.ly-s link (a saját domaines bit.ly-s linkeket kivéve) hatékonysági adatait ellenőrizni, akár regisztráció nélkül is. Elég volt a link mögé tenni egy + jelet. Pl. így: bit.ly/iroda-szek+

2020. januárban azonban lekapcsolaták ezt a funkciót. Az ok prózai: túl sokan használták ezt a lehetőséget arra, hogy mások bit.ly-s linkjeinek hatékonyságát kikémleljék. És azért lássuk be, ennek kevés “linktulajdonos” örült.

Rövidíts!

Ha sokat osztasz meg linkeket, mindenképp érdemes tenned egy próbát a Bit.ly-vel, vagy valamelyik másik linkrövidítő alkalmazással. Sok sikert!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Honlapkészítés egy nap alatt, garanciával

Komplex SEO szolgáltatás, elemzés és tanácsadás

Ajándék SEO videóleckék!

Nézz bele ingyen a SEO tréningem anyagába, és szerezz hatékony SEO tudást!

Köszönöm! Kérlek ellenőrizd az email fiókodat!

6 tipp: mi kell, és mi nem kell a sikeres honlaphoz?

Több év holnlapkészítési tapasztalata egyetlen INGYENES videóba sürítve!

Köszönöm! Kérlek ellenőrizd az email fiókodat!