Kulcsszó optimalizálás: mit tanulhatsz a brit miniszterelnöktől?

Szerző: 2019. aug. 7.keresőoptimalizálás

Az új brit miniszterelnök, Boris Johnson nemrég egészen furcsa akcióval demonstrálta a kulcsszó optimalizálás erejét.

A keresőoptimalizálás ma már teljesen áthatja az életünket. Nem csupán üzleti vállalkozások igyekeznek felhívni a figyelmünket termékeikre a keresőn keresztül, a politikusok is beszálltak a versenybe.

És egyre inkább törekednek manipulálni, hogy milyen tartalmak jelenjenek meg róluk a Google-t használó egyszerű állampolgárnak.

Remek példa erre az új brit miniszterelnök.

Ugyan nem vág szorosan ide, de a teljes kontextus megértéséhez talán érdemes kicsit megismerkedni vele. Ha kizárólag a sztori SEO oldala érdekel, nyugodtan ugord át a következő részt.

Ki ez az alak?

Boris Johnson egykori újságíró, volt londoni polgármester és külügyminiszter elég furcsa figura. Egy olyan tory politikusról beszélünk, akinek a pályáját végigkísérték a bizarrabbnál bizarrabb megszólalások és szereplések.

Például még London polgármestereként a 2008-as olimpia alkalmából öltönyben, brit zászlót lengetve akart lecsúszni egy drótkötélpályán, de elakadt, és ott lógott pár méter magasban több mint öt percen keresztül. Elképesztően idióta mutatvány, még így több mint tíz év távlatából is üt.

Persze egy vérprofi politikusról van szó, aki nagyon is tudatosan építi saját brandjét. Nem véletlenül beszéltek róla nagyon régóta a brit miniszterelnöki szék várományosaként. Újságírók szerint még a frizuráját is direkt összeborzolja minden interjú előtt, hogy hozhassa a tőle megszokott, bohém formát.

Boris Johnson és a SEO

Ő az extravagáns és karizmatikus brit dandy, akinek minden ballépése ellenére végül úgyis mindent megbocsátunk, mert elbűvölően kedves tud lenni, és a legtöbbször azt mondja, amit a többség hallani szeretne. Egy nagy kópé, de sokszor igaza van – legalábbis ezt a karaktert játssza a nyilvánosság előtt, ezt tartják róla a hívei.

Jellemző sztori, amikor tavaly megjegyezte, hogy a burkát viselő muszlim nők úgy néznek ki, mintha postaládák lennének. A nem túl korrekt analógia elhangzása után természetesen egyből a házához vonult a fél brit média, hogy kérdéseket tegyen fel neki.

Egy idő után ugyan Boris Johnson megjelent  a kamerák előtt, de nyilatkozat helyett inkább forró teával kínálta meg a riportereket. A hidegben átfagyott médiamunkások el is fogadták, sőt megköszönték a kedvességet, majd érdemi válaszok nélkül hazamentek. A politikus így első körben megúszta a számonkérést a nyilvánosság előtt.

A brit miniszterelnök és a Google rangsor

Boris Johnson a 2016-os Brexit kampány egyik fő arca volt. Egyik hírhedt politikai “baklövése”, hogy elindított egy amolyan turnébuszt, amelynek az oldalán az alábbi felirat szerepelt: “Hetente 350 millió fontot küldünk az EU-nak. Támogassuk inkább a Nemzeti Egészségügyi Szolgálatot! Szavazz a kilépésre!”.

Boris Jonhson és a kulcsszó optimalizálás

A 350 millió fontból azonban objektíve egy betű sem volt igaz, ezért azóta egyetlen alkalmat sem mulasztottak el az ellenfelei és a média, hogy az orra alá dörgöljék a hazugságot.

Aztán idén június második felében történt valami. Egy interjúban megkérdezték Boris Johnsont, hogyan szokott kikapcsolódni. Erre valami elképesztően bizarr és zavaros válasz következett, aminek a lényege olyasmi volt, hogy a szabadidejében borospalackok tárolására használt faládákra pingál klasszikus piros londoni buszokat. Utasokkal.

Tényleg érdemes megnézni az interjúról készült videót, egyszerre rendkívül kínos és nagyon szórakoztató.

Nagyjából mindenki értetlenül állt az interjú előtt, vagy egyszerűen elkönyvelte az egészet a bohém politikus újabb idétlen szerepléseként.

Egészen addig, amíg a Parallax online média ügynökség egy elemzésben el nem kezdte pedzegetni, hogy Boris Johnson esetleg nem is céltalanul csinált hülyét magából a kamerák előtt.

Ugyanis az interjú előtt, ha valaki rákeresett a “Boris bus”, “Boris Johnson bus” vagy valamelyik hasonló kifejezésre, az első találatok között a hírhedt Brexit-turnébusz szerepelt. Az interjú után azonban ez szépen elkezdett megváltozni. Ma már az első találatok között, főleg ha videóra keresünk, a politikus fura hobbijával kapcsolatos tartalmak vannak többségben.

Hogy mi történt időközben? Százával jelentek meg a politikus különös performanszával kapcsolatos cikkek és kommentárok, friss és értékes linkek ezrei mutattak az interjúról készült videóra mindenfelől. Az emberek elkezdték falni az erről szóló tartalmakat. Vagyis minden összeállt ahhoz, hogy Boris Johnson az interjúval a Google lista élére szárnyaljon, ha valaki a politikus és a buszok kapcsolatáról érdeklődik az interneten.

Mit tanulhatunk a keresőoptimalizálásról Boris Johnsontól?

Hogy most akkor Boris Johnson egy zseniális és tudatos SEO stratégia, vagy ösztönösen ráérzett valamire, esetleg csak véletlen volt az egész, nos, ezt sosem fogjuk biztosan tudni. Nekem nem nehéz elképzelnem, hogy van a csapatában valaki, aki felhívta a figyelmét a kulcsszó optimalizálás fontosságára.

Szerintem ebből az esetből egy átlagos üzleti vállalkozás is tanulhat, mert szépen rávilágít arra, hogy mi kell a sikerhez a keresőben:

  • Jó kulcsszó választás. Boris Johnson tudta, vagy ösztönösen érezte miről kell beszélnie, ha szeretne elfeledtetni egy régebbi politikai botlást.
  • Érdekes és emlékezetes tartalom a kulcsszóra optimalizálva. Oké, nehéz igazán releváns tartalomnak nevezni egy ilyen hebegést-habogást, de kétségkívül élvezetes nézni, ahogy a fickó (= az interjú pillanatában a legesélyesebb miniszterelnök-aspiráns) teljesen abszurd módon magyaráz a … buszokról. És végül is ennyi a lényeg: Boris Johnson és a busz.
  • Linképítés. Itt Boris Johnsonnak könnyű dolga volt, mert egy ismert politikus, a linképítést elvégezte helyette a média. Ugyanakkor kicsiben te is használhatod a médiát saját céljaidra. Erről a Zetra blog írt értékes cikket.

Ha ezekre odafigyelünk, mi is sikeresek lehetünk a Google keresőben.

Köszi, Boris Johnson.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Weboldal készítés egy éves teljes körű garanciával

Biztonságos WordPress tárhely profi felügyelettel

Call Now Button

Ajándék emailtanfolyam

 

Saját honlap elindításán töröd a fejed, de nem tudod hogyan kezdj bele?  

Saját weboldal vállalkozásoknak: útmutató az induláshoz ---> ingyenes emailkurzus, ami választ ad a kérdéseidre!

 

Vidd el most!

Köszönöm! Hamarosan megkapod az email tanfolyam első részét!

Pin It on Pinterest

Share This