A legjobb képszerkesztő program online: Canva

Szerző: Utoljára frissítve: 2020.Apr.16.Hasznos alkalmazások, honlapkészítés

Egy kép többet mond 1000 szónál – nincs ez másként az interneten sem, gondolj csak a mémekre. Ha saját weboldalt üzemeltetsz, blogot írsz, vagy rendszeresen posztolsz social media csatornákon, mindenképpen szükséged lesz egy hatékony képszerkesztőre. A legjobb online alkalmazás erre a célra jelenleg a Canva.

A képszerkesztés nagyon erősen összekapcsolódott az emberek fejében a Photoshoppal, holott már elég régóta sok másik, nagyon ügyes képszerkesztő program közül is választhatunk. A legtöbb ráadásul sokkal egyszerűbben kezelhető és tanulható, mint a nagy klasszikus.

Több online képszerkesztő alkalmazást kipróbáltam már (a cikk végén találasz az alternatívákról egy listát), de bátran kimerem jelenteni, hogy ma a Canva a legbiztosabb választás. Legalábbis az átlagos, azaz mélyebb grafikai tudást nélkülöző felhasználó számára. A profi grafikusok meg úgyis választanak maguknak valami komolyabb programot.

A Canva sokoldalú, könnyen meg- és kiismerhető, nagyon hatékony eszköz.

Baromi egyszerű kezelni, ezért akkor is mindenképpen érdemes egy próbát tenni vele, ha egyébként sikítófrászt kapsz a képszerkesztésnek még a gondolatától is.

A Canva legfontosabb előnyei

  • ingyenes, vagyis pontosabban “freemium” modellben működik. Ez azt jelenti, hogy a legfontosabb alapfunkciók ingyenesek, azonban vannak “pro” lehetőségek, amelyekért fizetni kell. Szerencsére a Canva alap, ingyenes verziója is tud szinte mindent, amire alapból szükséged lehet.
  • a Canva online program, azaz nem kell letöltened a saját számítógépedre, és bármikor hozzáférhetsz a rengeteg beépített sablonhoz, mintához, képekhez és más vizuális elemekhez.
  • magyarul is jól használható
  • rengeteg előre gyártott sablon: a Canva egyik legszimpatikusabb tulajdonsága, hogy nagyon sok előre elkészített minta közül választhatsz. A mintákat természetesen módosíthatod is kedvedre.
  • előre beállított social media poszt méretek. Nem kell utólag átméretezned a képeidet, hogy pont megfeleljenek például Facebook borítóképnek vagy Instagram posztnak.
  • intuitív kezelőfelület, grafikai tudás nélkül is hatékonyan használható. A Canva kezelése nagyon könnyen elsajátítható, nem kell képzett grafikusnak lenned ahhoz, hogy szuper képanyagot hozz létre.
  • beépített képbank. A Canva saját képtárral is rendelkezik, ahonnan jogtisztán, és sok esetben ingyenesen tölthetsz le rengeteg képet, fotót, amiket aztán rögtön szerkeszthetsz is. (Ha jogtisztán felhasználható képeket keresel, érdemes az Unsplash és a Pexels oldalakon is körülnézni)
  • segít megtanulni az alapvető grafikai tudnivalókat. A Canva designiskolában egy rakás (részben ingyenes) online kurzust érhetsz el, amik érthetően és egyszerűen mutatják be a képszerkesztés alapjait.

A Canvával készíthetsz logót, infografikákat, Facebook borítóképet, Instagram vagy Twitter-bejegyzést, blog szalagképet, saját Email-fejlécet, Pinterest és Tumblr-grafikát, de akár prezentációkat, plakátot, sőt, akár még póló mintát is.

Egy mondatban összefoglalva a lényeget,

a Canva ingyenes verziója mindent tud, amire szükséged lehet, hogy megold a saját honlapod, blogod vagy közösségi média bejegyzéseid képigényét.

A Canva legfontosabb előnyei

A Canva használata

A használathoz először létre kell hoznod a saját Canva fiókodat. Az emailes megoldás mellett regisztrálhatsz Google vagy Facebook fiókkal is.

Belépés után rögtön el is kezdheted a szerkesztést, ha a Terv készítése gombra kattintasz. Ha már szerkesztettél a Canvában, a korábbi anyagaidat a a Minden terved menüpont alatt találod meg.

Új terv készítésekor először kiválaszthatod milyen jellegű képet szeretnél létrehozni (Facebook bejegyzés, logó, stb.), majd máris a szerkesztő felületen találod magad. Az előre megadott méreteken kívül természetesen van lehetőség egyedi méretű képek szerkesztésére is.

Képszerkesztés

A képszerkesztő felületen a bal oldali menü lesz az egyik legfontosabb eszköztárad. Itt találod az előre elkészített sablonokat, a Canva saját fotótárát is elérheted innen, valamint itt választhatod ki, milyen grafikai elemeket (kör, vonalak, alakzatok, grafikon, stb) szeretnél hozzáadni a képedhez.

Ugyanitt találod a szöveg hozzáadásának és a háttér beállításának lehetőségét is, sőt, akár videót is szúrhatsz a képekbe. A feltöltések menüpont alatt saját képeket és videókat is hozzáadhatsz a képekhez. A lehetőségek még ezzel sem fulladtak ki: akár rendes Google térképet, GIF-eket, emoji hangulatjelek tömegét, vagy YouTube videókat is ágyazhatsz az anyagodba.

Természetesen az ilyen dinamikus, interaktív tartalmak nem fognak működni, ha képformátumban (JPG, PNG) töltöd le a kész anyagot. Csak akkor, ha prezentációként mutatod be. Kivétel a videók, mert jelenleg már teszt verzióban elérhető az MP4 formátumú (videó) letöltés is.

Canva képszerkesztő használata

Canva képszerkesztő belülről

A felső menüsorban a kiválasztott grafikai elemeket szerkesztheted. Állíthatod a színeket, áttetszővé tehetsz szövegeket és képeket, nagy szabadságot kapsz a betűtípusok kiválasztásában, a szövegek méretezéseben és szerkesztésében.

De akár linket is rejthetsz el a képeiden, amelyeket prezentációként vagy PDF formátumban kattinthatóak lesznek (képformátumnál nem). A képeket különböző szűrőkkel is feldobhatod, valamint számos más beállítási lehetőséget (tónusok, színtelítettség, kontraszt, fényerő, stb.) is kapsz.

A kész terveket letöltheted többféle képformátumban; nyomtathatod, és egyenesen meg is oszthatod emailben, valamint Facebookon, Twitteren és más közösségi oldalakon is. Lehetőséged van közvetlenül felhő alapú tárhelyre is menteni az anyagaidat (a Google Drive már működik, a Dropbox és a OneDrive még bétában fut).

Talán az eddigiekből is kiderült már, hogy egyáltalán nem rakétatudomány a Canvát kezelni.

Nem bonyolultabb használni, mint mondjuk a jó öreg Paintet – miközben milliószor többet tud.

Megtanít a grafikai alapokra

A Canva desingiskolája egy sor online kurzuson keresztül segít megtanulni a program használatát, miközben fejleszti a grafikai alapkészségeket is.

Például bemutatja, hogyan készíthetsz szuper ábrákat és statisztikákat, miként válaszd ki és kombináld a betűtípusokat, hogyan használd ki kreatívan a színekben rejlő lehetőségeket. De van oktató videó arról is, hogyan integráld a kész grafikáidat a Mailchimp email marketing alkalmazásba.

Ami az ingyenes Canvából kimaradt

Egy dologról nem szabad megfeledkezni, és ez igaz az összes többi ingyenes képszerkesztő programra is: a képek fájlméretének lecsökkentését nem tudod egy külön, másik online vagy offline alkalmazás segítsége nélkül megoldani.

Ez azért fontos, mert ma a legtöbb kép fájlmérete alapból több MB-re rúg, holott egy honlap esetében nem szabad 200 KB fölé menni, különben menthetetlenül le fog lassulni a betöltési sebesség. A képek leméretézését megoldhatod a JPEG Optimizer, a CompressJPG, vagy a TinyJPG online alkalmazással is.

Az ingyenes Canvából hiányzik az áttetsző háttér használatának lehetősége is, ami zavaró lehet, ha sok ilyen képfájllal van dolgod. Ez elég gyakori a honlapok világában. Persze léteznek erre is ingyenes eszközök az interneten, ilyen például a Lunapic. De ezeknél a Canva azért általában sokkal szebb végeredményt ad.

A Canva Pro havidíja most 13 dollár (10, ha az egész évet egyben fizeted). Ezért a pénzért kapsz 60 ezer előre elkészített designsablont, meg még több használható desing- és grafikai elemet (nem számoltam meg, de el hiszem nekik). Plusz használhatod a Brand Kit arculattervező csomagot is.

Más ingyenes képszerkesztő programok

Ha valamiért mégsem tetszik a Canva, szerencsére egy rakás másik képszerkesztő alkalmazást is kipróbálhatsz. Íme egy lista a jól használható képszerkesztő programokról, a teljesség igénye nélkül.

Neked melyik a kedvenc képszerkesztőd?

Ha tudsz még másik képszerkesztő alkalmazást ajánlani, oszd meg a hozzászólások között!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Weboldal készítés egy éves teljes körű garanciával

Biztonságos WordPress tárhely profi felügyelettel

Pin It on Pinterest

Share This