Kép alapú keresés és Google képek: minden, amit tudnod kell!

Szerző: Utoljára frissítve: 2021.Dec.17.Hasznos alkalmazások, keresőoptimalizálás

A kép alapú keresés a Google egyik legizgalmasabb, de még mindig kevésbé ismert és használt funkciója. Ebben a cikkben részletesen megmutatom, hogyan használhatod a Google képkeresést bármilyen eszközön, asztali számítógépen és okostelefonon egyaránt.

Amikor képeket keresünk az interneten, a hagyományos megoldás, hogy beírunk a Google keresőbe egy minket érdeklő kifejezést (kulcsszót), majd a “Képek” fülre kattintva végigböngésszük az eredményt.

A kép alapú keresés esetében maga a kép a “kulcsszó”, a kiindulópont, és a keresési eredmény is kép lesz. Ezért nevezik ezt a funkciót “fordított” keresésnek is.

Kép keresés kép alapján – Mire jó?

A képkeresés nagyon hasznos eszköz lehet, például amikor

 • szeretnéd felkutatni egy kép eredetét, mert mondjuk engedélyt szeretnél kérni a tulajdonostól a használatra
 • tudni szeretnéd, hogy a honlapodra kirakott illusztrációkat, fényképeket és más képeket hol használták még fel az interneten
 • vagy csak új képet keresel a saját weboldaladra
 • esetleg kiváncsi vagy rá, hogy a domain címedhez kapcsolodóan mely képeket ismeri (indexelte) a Google.

A Google képfelismerő algoritmusa rengeteg szempontból elemzi az interneten található képeket. Képes értelmezi a képeken látható alakzatokat, színeket, háttereket és helyszíneket, felismeri, hogy az adott képen ember szerepel, vagy inkább állat, esetleg valamilyen tárgy, termék.

Vizsgálja a képekhez csatolt metaadatokat (alternatív szövegek, fájlnevek, leírások és képaláírások), elemzi a képfájl métetét, felbontását is. Figyelembe veszi a képek kontextusát is, és azt, hogy milyen honlapon jelent meg az adott fénykép, rajz vagy akár logó.

Az algoritmus tehát hatalmas információkupacból von le következtetéseket, és ad keresési találatokat. Hogy mennyire okosan működik, az alábbi rövid videón demonstrálom:

A példa kedvéért letöltöttem egy képet a BBC egyik cikkéből, amely arról szól, hogy hamarosan betiltják Új-Zélandon a delfinekkel úszkálást a tursitáknak, mert az rossz az állatoknak. A képen delfinekkel úszó emberek láthatóak. A fájlt átneveztem – hogy egy parányit megnehezítsem az algoritmus dolgát -, majd indítottam rá egy keresést a Google képkeresőben, az images.google.com oldalon.

Ide kattintva te is megnézheted az eredményt. Röviden: a Google nagyon pontosan belövi, hogy miről szól a kép. Feldob egy képhez illő keresőkifejezést (“swim with dolphins new zealand”), és első helyen rangsorol két olyan honlapot, ahol delfinúsztatást ajánlanak turistáknak. Mutat még egy rakás képet, amelyen ugyanez a téma látható, majd listázza azokat az oldalakat, ahol ez a kép már szerepel. Első helyen jön a BBC cikk, ahonnan leszedtem a képet.

Talán ennyiből is látszik, hogy

a Google képkeresés egy nagyon fejlett funkció, amit tényleg megéri használni a mindennapokban.

A kép alapú keresés egyébként nem a Google kizárólagos találmánya, a terület úttörője a szintén ingyenes TinEye alkalmazás volt.

A Google képkeresés fajtái

A Google képkeresőt alapvetően háromféleképpen használhatjuk:

 • A legegyszerűbb módszer a kép alapú keresés használatára, amikor fogunk egy képet az interneten, nyomunk egy jobb klikket, majd kiválasztjuk a Képkeresés ezzel: Google (angolul Search Google for Image)  funkciót.
 • Képkeresés URL alapján. Ehhez az images.google.com oldalra kell menned, rákattintani a Google logója alatt a fénykép ikonra, és a Kép URL-jének beillesztését választani.
 • Keresés felöltött kép alapján. Az images.google.com oldalon lehetőségünk feltölteni is képeket, és ezek alapján keresést indítani. Ugyanúgy rá kell kattintani a kis fénykép ikonra, majd a Kép felöltése lehetőséget választani.

A Google hivatalosan csupán 7 napig tárolja el a képkeresőbe feltöltött képeket. Sokak véleménye szerint azonban ez nem jelenti azt, hogy a képek másolata ne maradna valamilyen formában a keresőóriás adatbázisának része. Nem tudok igazságot tenni 🙂

Milyen találatokat fogsz kapni?

A képkeresés találati listáján ezeket fogod látni:

 • a kép méretét
 • az adott képhez passzoló kereső kifejezést
 • az oldalakat, amelyeket a Google a képhez köt
 • egy rakás hasonló, témában kapcsolodó képet
 • az összes olyan honlapot, ahol már szerepel a kép, amivel a keresést indítottad.

Ezen felül, ha az adott kép egy jól ismert témát ábrázol, akkor oldalt egy külön dobozban kapunk néhány további alapinformációt. Például, ha a genovai San Lorenzo katedrális egy fotójára keresünk rá, ezt az eredményt kapjuk:

Kép keresés egyszerűen

A képes találatokat egy sor szempont alapján tudod tovább szűrni. Alapesetben a képméret és a publikálás időpontja a két beállítható szűrő, de témától függően lehetőséged van akár szín, típus (GIF, ClipArt, stb.), felhasználási jogok (erről az ingyenes képekről szóló cikkben írtam) alapján is válogatni.

Például könnyedén kereshetsz havat ábrázoló, kizárólag fekete-fehér, az elmúlt 24 órában megjelent képeket:

Google képkeresés, szűrés

Kép alapú keresés és a SEO

A kép alapú képkeresést háromféle módon is alkalmazhatod a honlapod keresőoptimalizálása során.

 • Linképítés. Ha használsz a honlapodon egyedi képeket vagy infografikákat, keress rá a Google képkeresés funkciójával. Amennyiben azt látod, hogy a képeid más weboldalakon is szerepelnek, írj nekik, hogy rakják ki a linkedet. Máris van egy ingyen hivatkozásod.
 • Versenytárs kutatás új bejegyzések készítésekor. Amikor egy új kulcsszóra készítesz tartalmat, például egy blogbejegyzést, érdemes megnézni, hogy a versenytársaid (=akiket a Google az adott kulcsszóra rangsorol) mennyi és milyen képeket használnak (például egyedi vagy ingyenes, saját vagy máshonnan újrafelhasznált fotókat). Ebből következthetsz arra, milyen vizuális tartalmat díjaz a Google egy-egy témában.
 • Tudni akarjuk, milyen képeket társít a Google a weboldalunkhoz. A keresőmezőbe beírt site: valami.hu paranccsal listázhatjuk az összes képet, amit a Google a honlapunkkal kapcsolatosan indexált.

Képalapú keresés telefonon

Ha az okostelefonodon Chrome böngészőt használsz, az egyszerű képkeresés ugyanúgy működik, mint asztali számítógépen.  Ehhez az adott képen hosszan kell tartanod az ujjad, majd a megjelenő menüből kiválasztani a Search Google for this image lehetőséget.

Ugyanakkor a képkeresés URL vagy feltöltött kép alapján nem fog menni okostelefonon az images.google.com oldalon keresztül. Ehhez a Google Lens applikációt lehet használni.

Arcfelismerés kép alapján: lehetséges?

Ha ideáig eljutottál a cikk olvasásában, akkor egyáltalán nem lepődsz meg azon, hogy a Google képes fotón szereplő arc alapján azonosítani személyeket.

Természetesen ez csak akkor műkődik igazán jól, ha ismert személyről van szó. Például az amerikai elnök esetében tűpontos eredményt kapunk.

Google képkeresés és arcfelismerés

Bár a Google arcfelismerő kapacitása egyre nagyobb (és félelmetesebb), azért valószínűleg most még nem fogunk túl sok értelmes találatot kapni, ha egy átlagos magyar lakos fényképét töltjük fel kereséshez.

A jövőben persze ez akár gyökeresen is megváltozhat.

További hasznos eszközök, amelyek érdekes lehetnek neked:

2 hozzászólás

 1. fel tudok-e tölteni az internetre egy általam választott helyre, vagy google által ajánlott helyre saját képeimet, állandó jelleggel azzal a céllal, hogy kimondottan ezek a képek között keressem saját képeimet? Vagy a számítógépemen lévő képek között meg tudom-e találni az adott képemet?

  Válasz
  • A megoldás erre a kérdésre a Google Drive, de az privát, a tartalma nem kerül be a Google keresőbe.

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Honlapkészítés egy nap alatt, garanciával

Komplex SEO szolgáltatás, elemzés és tanácsadás

Ajándék SEO videóleckék!

Nézz bele ingyen a SEO tréningem anyagába, és szerezz hatékony SEO tudást!

Köszönöm! Kérlek ellenőrizd az email fiókodat!

6 tipp: mi kell, és mi nem kell a sikeres honlaphoz?

Több év holnlapkészítési tapasztalata egyetlen INGYENES videóba sürítve!

Köszönöm! Kérlek ellenőrizd az email fiókodat!