Ingyenes képek letöltése: az 5 legjobb lelőhely 2023-ban

Szerző: Utoljára frissítve: 2022.Dec.7.honlapkészítés

A szövegek mellett egy honlap legfontosabb tartalmi eleme a képanyag. Ebben a bejegyzésben azt mutatom meg, honnan tölthetsz le jogtisztán ingyenes képeket a honlapodra.

A képeknek nem csak dekorációs feladatuk van –  egy jól megválasztott kép a weboldaladon rengeteget mondhat el arról, mivel foglalkozol, mik a céljaid, és hogyan tudsz segíteni másoknak.

Érdemes észben tartani (már a weboldal készítéskor is), hogy a képek egy honlapon

 • illusztrálhatják a szövegeket
 • érzelmeket kelthetnek
 • kihangsúlyozhatják a legfontosabb üzeneteidet
 • akár önmagukban is komoly tartalmi szerepet tölthetnek be (például egy részletes, szép infografika).

A legjobb, ha a honlapodon használt képek egyediek, azaz te magad készíted vagy készítteted őket. A szép, igényes egyedi képek segítenek igazi élettel megtölteni a honlapodat – ezt az internetről letöltött ingyenes képek csak ritkán tudják.

Ha egyedi képeket szeretnél, ma már nem kell egyből profi fotóshoz fordulnod, hiszen tök jó képanyagot lehet készíteni a legtöbb okostelefonnal is.

Azonban sok eset van, amikor az egyedi kép nem járható út, például mert nem akarsz mind a 100 blogbejegyzésedhez saját képeket készíteni. Vagy mert a szolgáltatás, amiről a honlapod szól, nem igazán bővelkedik jó fotótémákban (pl. programozás).

Ilyenkor jó megoldás lehet néhány gondosan megválasztott stockphoto. A kifejezés olyan képeket jelöl, amelyeket ingyenesen vagy egy kisebb összegért cserébe letölthetsz, és legálisan használhatsz a saját céljaidra.

Miért, nem lehet minden képet csak úgy kedvemre felhasználni az interneten?

Nem.

Nagyon fontos, hogy bár az interneten fellelhető képek többségét le tudod tölteni, mégsem használhatsz fel mindent szabadon. Főleg nem kereskedelmi célra.

A képek legtöbbször szerzői jogvédelem alatt állnak.

Nem legális csak úgy egyszerűen letölteni őket a Google képkeresőből, és feltolni a saját honlapodra.

Ráadásul legtöbbször nem is hatékony, mert általában így csak kisebb méretű (és ezért rosszabb minőségű) képekhez lehet hozzájutni, amik aztán bénán fognak mutatni a honlapon…

Amennyiben mindenképpen a Google-ból szeretnél képet letölteni és használni, akkor ezt úgy tudod legálisan megtenni, ha a keresőben a Képek fül alatt az Eszközök menüpontra kattintasz, és kiválasztod az “Újrafelhasználható és módosítható” lehetőséget. Ilyenkor csak olyan képeket fog listázni neked a Google, amelyeket jogtisztán használhatsz. (A Google kép alapú keresésről másik cikkben írtam bővebben)

Google képkeresőből legálisan letölthető képek

A legjobb oldalak, ahonnan legálisan tölthetsz le ingyenes képeket

Rengeteg stock fotó oldal közül lehet válogatni, de én ezt az ötöt szoktam végigpörgetni, ha egy jó képre van szükségem.

1. Unsplash

Az Unsplash a személyes kedvencem. Rengeteg igényes, profi fotósok által készített kép között válogathatsz. Én mindig itt kezdem a képkeresést.

Unsplash fotógyűjtemény

2. Pexels

A Pexels oldalán szintén hatalmas mennyiségű, sokszor különleges fotót lehet találni.

Pexels stockphoto gyűjtemény

3. Foter

Szép nagy, jelenleg több mint 330 milliós ingyenes fotógyűjtemény vár a Foter oldalon.

Foter ingyenes képek

4. Pixabay

A Pixabay a legismertebb stock fotó gyűjtemények egyike, több mint egymillió képpel, videóval és illusztrációval…

Pixabay ingyenes képgyűjtemény

5. StockSnap.io

Nem tartozik a legnagyobb ingyenes stock fotó gyűjtemények közé, de a StockSnap-en nagyon jó minőségű képeket lehet találni.

StockSnap ingyenes képletöltő oldal

5. Canva Photos

Az utóbbi időben nagyon sokat használom a Canva beépített stockfotó gyűjteményét.

Három okból tartom remek választásnak:

 • Nagyon dinamikusan növekszik a gyűjtemény
 • Ha szerkeszteni akarom a stockfotókat, akkor egyből meg is tudom tenni ezt a Canva képszerkesztőjében.
 • A legtöbb stockfotó gyűjteményből letöltött ingyenes képek teljesen legális használatához az kell, hogy mutasson egy link a honlapodról a kép lelőhelyére. Ez a Canvában nincs így: az ingyenesen elérhető képek esetében kell ilyesmivel szöszölni.

A Canva fotógyűjtemény használatához regisztrálni kell, de rengeteg képhez elég az ingyenes fiók is.

Milyen a jó stock fotó?

Most, hogy tudod honnan szerezhetsz ingyenesen és legálisan jó minőségű képeket, gondolom egy kicsit elbizonytalanít a rengeteg lehetőség. Például a Pexels a “business” kifejezésre több mint 7,4 ezer képet dob fel.

Ilyenkor az ember hajlamos a legelső képek kiválasztani, és már tölti is fel a weboldalára. Ez azonban nem mindig jó döntés, már csak azért sem, mert egy-egy népszerűbb témában az első képek általában már sok száz másik honlapon szerepelnek… 🙂

Ha igazán jó ingyenes képet szeretnél választani, ezekre a szempontokra figyelj oda:

 • Milyen üzenetet közvetít a kép? Milyen érzelmeket kelt? Nagyon fontos, hogy tudd, mit szeretnél elérni egy képpel. Sugározzon nyugalmat, vagy épp ellenkezőleg, izgalmat? Ha illusztrációnak szánod a képet, akkor tedd a fel a kérdést: valóban jól elmondja ez a kép, amit szerintem el kellene mondania?
 • Illik a kép az arculatodhoz, márkádhoz? Például, ha valamilyen orvosi, egészségügyi szolgáltatást árulunk, akkor nem biztos, hogy jó ötlet komolytalan, vicceskedő képeket kitenni.
 • Illeni fog kép színvilága a honlap designhoz? Általánosságban érdemes színes, életteli képeket használni, mert jobban felhívják magukra a figyelmet, és kellemesebb benyomást keltenek. De előfordulhat, hogy a te weboldaladra pont fakóbb, esetleg fekete-fehér képek illenek jobban. Ezt mérlegelni kell.
 • Hihető, amit a kép ábrázol? Valóságosnak tűnik? Rengeteg stock fotó ennél a szempontnál vérzik el. Egyszerűen nem hihető (mert nem is valóságos), amit ábrázolnak, és ez komoly ellenkezést tud kiváltani a szemlélőből. Például a stock fotókat nézegetve azt hihetnénk, hogy a világ összes munkahelyén tökéletesen öltözött, fiatal (legfeljebb 40-es), öntudatos és szép ember dolgozik. A valóságban ez nincs így, és ezt tökéletesen tudni fogják a honlap látogatói is.

A választáskor azt is vedd figyelembe, hogy az adott kép mennyire könnyen alakítható, szerkeszthető a saját céljaidnak megfelelően.

Tedd egyedivé az internetről letöltött képeket

Ha elfogadsz egy tanácsot, az internetről szerzett stock fotókat igyekezz egyedivé varázsolni egy kis szerkesztéssel. Például egy-egy ügyesen elhelyett motívum (például logó), szürő, vagy szöveg elhelyezésével máris ég és föld lesz a különbség az eredetihez képest.

Remek eszköz erre a célra a (szerintem) legjobb online képszerkesztő, a Canva. Nagyon könnyen megtanulható a használata. Némi munkával máris élettel teli, sehol máshol elő nem forduló képeket készíthetsz magadnak.

Eredeti vs. szerkesztett ingyenes képek

Hosszú távon ez a beletett kis plusz energia rengeteget fog számítani a saját márkád felépítésében.

És még egy nagyon fontos dolog: mielőtt feltöltenéd a képeket a honlapodra, ellenőrizd a méretüket!

Ha nem akarod, hogy a weboldalad a túlméretezett képek miatt legyen lassú, ne tölts fel 200 KB-nál nagyon képeket. A képek leméretezéséhez használhatod például a Compress PNG, a Compressor.io és a JPEG Compress ingyenes online eszközöket.

Neked melyik a kedvenc stock fotó oldalad? Oszd meg a hozzászólásokban!

2 hozzászólás

 1. Kedves Honlapszaki!

  Azt szeretném kérdezni, hogy tudsz-e ajánlani jó, magyar képletöltős oldalakat, pl. magyarországi turizmusról szóló honlapomhoz. Vagy ilyen témájú képeket a nemzetközi oldalakon is találhatok?

  Köszönettel!
  Kati

  Válasz
  • Kedves Kati!
   Érdemes megnézni a nemzetközi oldalakat, lesznek ott is képek Magyarország témában.

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Honlapkészítés egy nap alatt, garanciával

Komplex SEO szolgáltatás, elemzés és tanácsadás

6 tipp: mi kell, és mi nem kell a sikeres honlaphoz?

Több év holnlapkészítési tapasztalata egyetlen INGYENES videóba sürítve!

Köszönöm! Kérlek ellenőrizd az email fiókodat!