Google Tanterem: egyszerű és profi megoldás a távoktatásra

Szerző: Utoljára frissítve: 2021.Jun.11.Hasznos alkalmazások

Át kell állnod a digitális távoktatásra? Ha nem tudod milyen eszközhöz nyúlj, próbáld ki a Google Tanterem (angolul Google Classroom, magyarul Google Osztályterem néven is ismert) alkalmazást, amit pontosan erre a célra terveztek.

Őszinte leszek, nem igazán illik a blogom profiljába ez a cikk. (Mivel én alapvetően weboldal készítésről írok). A célom vele csupán az, hogy gyors segítséget adjak azoknak a tanároknak, akiknek a koronavírus járvány miatt egyik-napról a másikra kell átállniuk a megszokott tantermi oktatásról a digitálisra.

Ennek megfelelően egy rövid, “pattogós” áttekintés következik. Nem fogod A-tól Z-ig megtanulni belőle a Google Tanterem minden csínját-bínját, de segíteni fog, hogyan kezd el használni az alkalmazást.

Kezdjünk is bele.

A Google Tanterem előnyei

A Google Tanterem használatához szükség van egy Google-fiókra (Gmail regisztrációra, vagy Google Workspace fiókra). A szolgáltatás elérhető applikáció formában is, vagyis számítógép sem kell hozzá, elég az okostelefon. Nincs kibúvó, nincs mentség 🙂

Amiért nagyon hasznos lehet minden távoktató számára, az ez:

 • nagyon egyszerűen kezelhető; áttekinthető és letisztult az egész;
 • villámgyorsan lehet létrehozni új kurzusokat;
 • egy helyről elérhető a csoporton belüli kommunikáció, az összes kiadott feladat és az osztályzás is;
 • összeköthető más Google szolgáltatásokkal (Gmail, Google Naptár, Google Drive);
 • teljesen ingyenes és reklámmentes.

Sajnos az alkalmazáshoz még nincs magyar nyelvű Súgó, csak angol.

Új kurzus létrehozása

Új kurzus indulásához be kell jelentkezni a saját Google-fiókunkba, majd a Google Tanterem oldalára navigálni. A jobb felső sarokban találunk egy + jelet. Rákattintva megjelenik a Kurzus létrehozása lehetőség.

Ha már vannak létrehozott kurzusaink, akkor itt, a főoldalon tudunk váltani köztük. Balra fent a vízszintes három vonalra (“Hamburger menü”) kattintva a tanár elérheti az összes kurzusához kapcsolódó teendőket (teszt javítások, stb.) és határidőket is.

A kurzus létrehozásánál a következő lépésben meg kell adnunk néhány alapadatot.

Kurzus létrehozása és az alapadatok megadása

Az adatok beírása és a Létrehozás gomb megnyomása után a kurzus kezelőfelületén találjuk magunkat.

A Google Tanterem kurzusok kezelőfelülete

A kurzusok kezelőfelülete négy fő területre osztott, amelyek között fent a különböző fülekre (Fal, Feladatok, Személyek és Érdemjegyek) kattintva lehet váltani.

Fal

A tanár és a diákok itt tudnak szöveges bejegyzésekkel közvetlenül kommunikálni egymással. A kurzusvezető a fontos infókat közleményekben rögzítheti az oldal tetején. Baloldalt a közelgő határidőket emeli ki a program.

Feladatok

A színes Létrehozás gombra kattintva a tanár teszteket, feladatokat és kérdéseket tehet közzé a diákoknak. A feladatokhoz utasításokat és határidőket lehet megadni, ezek aztán megjelennek a naptárban is. Minden feladathoz hozzá lehet rendelni dokumentumokat, Google Űrlapokat, táblázatokat és diákat is. A feladatokat témakörök szerint rendezheted. Minden anyag elérhető lesz a kurzus automatikusan létrejövő Drive mappájában is.

Feladatok létrehozása, Google Classroom

Ha már vannak kiadott feladatok, akkor itt követhető, mennyien végezték el a munkát. Az egyes feladatokra kattintva átnézheted a beérkezett válaszokat (fogalmazásokat, számításokat, stb.), és egyenként írhatsz hozzájuk személyre szabott visszajelzéseket is.

Személyek

Itt lehet tanárokat és diákokat meghívni a kurzusra, erről kicsit később bővebben is lesz szó.

Érdemjegyek

Ez a menüpont gyakotlatilag az napló (vagy elektronikus napló) szerepét tölti be a programban, ide jegyezheted be az osztályzatokat, eredményeket. Az osztályzatokat egy CSV táblázatban le is töltheted. A diákok csak a saját jegyeiket látják, az Érdemjegyek felületet nem érik el.

Tanulók meghívása a kurzusra

A diákok két módon csatlakozhatnak a kurzushoz.

 • Meghívással a “Személyek” menüpontban. Ebben az esetben a tanárnak ismernie kell a diák email címét. Ha korábban volt levélváltás a tanár és a diák között, akkor név alapján is kikereshető, hozzáadható a kurzushoz egy diák.
 • A kurzus kódjának az elküldésével. A diák a kurzus kód megadásával is csatlakozhat. A kurzus kódját tanárként balra fent, a kurzus címe alatt találod. Fontos! Sima gmail-es emailcímmel napi 100 meghívót lehet kiküldeni (az összes kurzusonkra együtt), ezért érdemes inkább ezt a módszert, a kurzuskód elküldését használni.

Kurzus kód helye, Google Tanterem

A Google Tanterem használatáról a YouTube-on szerencsére magyar nyelven is érhető el vadonatúj útmutató videó:

További ingyenes eszközök és platformok a digitális oktatáshoz

 • Google Űrlapok: tesztek, kvízek és feladatlapok létrehozásához és megosztásához. Hozzá van kötve a Google Tanteremhez, de önállóan is használható.
 • Videók felvételéhez remek eszköz az ingyenes Loom alkalmazás (rögzítheted vele a webkamera képet és a saját képernyődet is), megosztáshoz pedig kézenfekvő választás a YouTube.
 • Szintén jól alkalmazható a Facebook Live, amelynek segítségével a diákok élőben követhetik az előadásodat.
 • Csoportos videóhívásra a klasszikusan bevett eszköz a jó öreg Skype, alternatíva a gamerek számára fejlesztett Discord, vagy a szintén ingyenes 8×8. Ha az iskola rendelkezik saját G Suite fiókkal, akkor kézenfekvő megoldás a Google Hangouts Meet.
 • Prezi, prezentációk készítéséhez. (Alapvetően fizetős, de van egy ingyenes próbaidőszak.)
 • Játékos kvízek készítéséhez és megosztásához nagyon jó a Kahoot. Szótanuláshoz és memorizálós feladatokhoz ügyes alkalmazás a Quizlet.
 • +1 tipp a Nemzeti Köznevelési Portál, ahová rengeteg hasznos iskolai digitális tanagyak került fel (könyvek, videók, feladatok, stb.). Ugyancsak jó kiindulási alap a Sulinet Tudásbázis.

Ha van ötleted, mivel lehet még ezt a listát bővíteni, írd meg hozzászólásban!

FRISSÍTÉS: A leggyakoribb kérdések a Google Tanteremmel kapcsolatban

Az elmúlt pár napban rengeteg kérdést kaptam hozzászólásokban és üzenetben, sőt telefonon is. A leggyakoribbakat igyekeztem összegyűjteni. Ha valamire nem találod a választ itt, olvasd végig a hozzászólásokat is, hátha már más feltette ugyanazt a kérdést, és kapott is megoldást 🙂

☑️Mi az a Google Tanterem?

A Google Tanterem egy ingyenes digitális oktatási platform, ahol egy helyen kezelheted a kommunikációt, a feladatokat és az osztályozást is.

☑️Ingyenes a Google Tanterem?

Igen. Az iskoláknak lehetősége van G Suite for Education-t igényelni a használatához, de sima Gmail-es emailcímekkel is lehet használni.

☑️Hogyan lehet új kurzust létrehozni? Hány személy lehet egy Google Tanterem kurzusban?

Új kurzus indulásához be kell jelentkezni a saját Google-fiókunkba, majd a Google Tanterem oldalára navigálni. A jobb felső sarokban találunk egy + jelet. Rákattintva megjelenik a Kurzus létrehozása lehetőség. Sima Gmail-es fiókkal összesen 250 személy (diák+tanár összesen) lehet egy kurzuson. Ha van iskolai G Suite for Education fiók, akkor 1000.

☑️Hogyan tudok diákokat felvenni a Google Tanterem kurzusra?

Két módszer van, az egyik a meghívás, a másik a kurzuskód kiküldése a diákoknak. A meghívás esetében sima Gmail-es fiókkal összesen (az összes kurzusunkat együtt számolva) napi 100 meghívót lehet kiküldeni. A kurzuskód kiküldésénél nincs limit, ezért érdemesebb ezt használni.

☑️Ellenőrizhetik-e a szülők a diákok előrehaladását a Google Tanteremben?

Ha van az iskolának G Suite for Education fiókja, akkor lehetőség van automatikus összefoglaló emaileket küldeni a szülőknek a gyermekük feladatairól, jegyeiről, stb. Sima Gmail-es fiókok esetén nincs beépített lehetőség erre, marad a 'manuális' ellenőrzés.

☑️Hány kurzusra lehet jelentkezni?

Sima Gmail-es fiókkal napi 30, összesen pedig 100 kurzusra lehet bejelentkezni. G Suite for Education esetében nincs limit.

☑️Van beépített videókonferencia lehetőség a Google Tanteremben?

Nincs, csak szöveges kommunikációra van lehetőség. Videókonferencia lebonyolítására ingyenes megoldás a Skype, a Discord és a 8x8.

☑️Hogyan tudok törölni egy kurzust?

A Google Tanterem kezdőfelületén, az egyes kurzusoknál a jobb felső sarokban lévő három függőleges pontra (menü) kell kattintani, majd az Archiválás lehetőségre. Ha diákként veszünk részt egy kurzuson, ugyanitt tudunk leiratkozni.

☑️Hogyan tudok lejelentkezni egy kurzusról?

A Google Tanterem kezdőfelületén, az egyes kurzusoknál a jobb felső sarokban lévő három függőleges pontra (menü) kell kattintani, és megjelenik a leiratkozás lehetősége.

125 hozzászólás

 1. Kedves András! Azt szeretném megkérdezni, hogy hogyan lehet törölni egy kurzust?

  Válasz
  • A Google Tanterem kezdőfelületén, ahol a kurzusok vannak. A kurzus jobb felső sarkában van három függőleges pont, katt, és az archiválás lehetőséget kell választani.

  • Kedves András!

   Szeretné megkérdezni hogy lehet -e kurzust nevet átnevezni és ennek mi a módja?

  • Igen. A kurzuson belül a jobb felső sarokban a fogaskerék ikonra kell kattintani.

 2. Kedves András! Szülőként kérdetném, hogy ha a gyermek belépett egy email címmel a kurzusra, közben lett egy másik címe, amivel használni szeretné, hogy tudja ezt változtatni, vagy a régivel kilépni? (sehol nem találom)
  Köszönöm Válaszát: Pné

  Válasz
  • Ha tudja a kurzus kódot, akkor a másik email címmel is tud csatlakozni. A régivel pedig a Google Tanterem kezdőoldalán tud leiratkozni, ha a kurzusnál a három függőleges pont (jobb felső sarok) fölé viszi a kurzust, látni fogja a lehetőséget.

  • Nagyon köszönöm! Az utóbbi nem sikerült, de most már OK! Jó egészséget! Üdv

 3. Kedves András!
  Van arra lehetőség, hogy ha a tanuló a szülő e-mail címével lett regisztrálva, akkor a tanuló nevét jelentessük meg az oldalon? A tanároknak nagy segítség lenne az diákok azonosításához.
  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdvözlettel: Norbert.

  Válasz
  • Szerintem nincs ilyen lehetőség, legalábbis nem találtam nyomát.

 4. Kedves András, nálunk a gyermekek a szülők e-mail címével kerültek felvéve a kurzusokra. Így azonban nehéz a tanároknak a diákok beazonosítása. Van lehetőség arra, hogy átnevezésre kerüljenek a szülői nevek a gyerek nevére a GoogleClass-ban? Nem találtam ilyen felületet.

  Válasz
  • Tudtommal nincs. Én úgy oldanám meg, hogy egy új email címet regisztrálok a gyerekemnek, az ő nevével, és azzal csatlakoznék a kurzusokhoz. Ha 13 éven aluli, akkor csak szülői beleegyezéssel lehet saját fiókja, amit hozzá lehet csatolni a szülő fiókjához. További lehetőségek itt: https://support.google.com/families/answer/7103338?hl=hu

  • Kedves András!
   A szülő nálunk úgy oldotta meg, hogy erre az időszakra a saját e-mail címében a saját nevét átírta a gyereke nevére.

 5. Szeretném megkérdezni, hogy hogyan lehet a kezelőfelületen nyelvet módosítani?

  Válasz
  • Jobbra fent a kis profilképre kell kattintani (ha nincs beállítva saját kép, akkor a név kezdőbetűje van ott), Manage you Google Account –> Data & Personalization –> Language, magyart kiválasztani.

 6. Kedves András!
  Nekem is az a problámám ami B. Katalinak.
  Tanártársam nem kap értesítést a meghívásról, pedig g-mail-es fiókja van.
  Mi lehet a probléma?
  Köszönettel:
  B. Patricia

  Válasz
  • Akkor sem látja a kurzust, ha belép a Google Tanterem felületre?

 7. Szia András!

  Én az érdemjegy-kategóriáknál akadtam el. Nekünk tól-ig értékek vannak meg. Félek, egyszerű ennek a megoldása… de nem jöttem még rá. Ebben tudnál segíteni?
  Köszönöm!
  S. Andi

  Válasz
 8. Kedves András!
  Szabad az iskola regisztrálása nélkül a Google Classroomot használni iskolai célokra ? Kb. mennyi időbe telik ez a regisztráció, mennyire bonyolult? Köszönöm.
  Köszönöm
  Cs.Nóra

  Válasz
  • Szabad. A regisztrációs folyamatról itt talál összefoglalót: matolcsy.net/dx-blog/9-gsuite-edu-bevezetes/

  • Kedves András!
   Nekem valamiért nem ajánlja fel, hogy kurzust hozzak létre, csak csatlakozni tudok. Hol lehet a gond?
   Köszönöm

 9. Hogyan lehet egy kurzusról kilépni?

  Válasz
  • A Google Tanterem kezdőfelületén, az egyes kurzusoknál a jobb felső sarokban lévő három függőleges pontra (menü) kell kattintani.

 10. Kedves András! Érdeklődni szeretnék, ha véletlenül egy rossz kurzust készítettem, és nem javítottam, hanem egy másikat csináltam helyette, akkor az eredeti rosszat hogyan tudom törölni?

  Válasz
  • A Google Tanterem kezdőfelületén, az egyes kurzusoknál a jobb felső sarokban lévő három függőleges pontra (menü) kell kattintani, majd az Archiválás lehetőségre.

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé.

Honlapkészítés egy nap alatt, garanciával

Komplex SEO szolgáltatás, elemzés és tanácsadás

A vevőszerző weboldal titka

 

Négynapos ingyenes email tanfolyam

(Plusz ajándék: egyedi tárhely kedvezmény kupon)

Köszönöm! Kérlek ellenőrizd az email fiókodat!