Google Tanterem: egyszerű és profi megoldás a távoktatásra

Szerző: Utoljára frissítve: 2021.Jan.9.Hasznos alkalmazások

Át kell állnod a digitális távoktatásra? Ha nem tudod milyen eszközhöz nyúlj, próbáld ki a Google Tanterem (angolul Google Classroom, magyarul Google Osztályterem néven is ismert) alkalmazást, amit pontosan erre a célra terveztek.

Őszinte leszek, nem igazán illik a blogom profiljába ez a cikk. (Mivel én alapvetően weboldal készítésről írok). A célom vele csupán az, hogy gyors segítséget adjak azoknak a tanároknak, akiknek a koronavírus járvány miatt egyik-napról a másikra kell átállniuk a megszokott tantermi oktatásról a digitálisra.

Ennek megfelelően egy rövid, “pattogós” áttekintés következik. Nem fogod A-tól Z-ig megtanulni belőle a Google Tanterem minden csínját-bínját, de segíteni fog, hogyan kezd el használni az alkalmazást.

Kezdjünk is bele.

A Google Tanterem előnyei

A Google Tanterem használatához szükség van egy Google-fiókra (például egy Gmail-es emailcímre). A szolgáltatás elérhető applikáció formában is, vagyis számítógép sem kell hozzá, elég az okostelefon. Nincs kibúvó, nincs mentség 🙂

Amiért nagyon hasznos lehet minden távoktató számára, az ez:

 • nagyon egyszerűen kezelhető; áttekinthető és letisztult az egész;
 • villámgyorsan lehet létrehozni új kurzusokat;
 • egy helyről elérhető a csoporton belüli kommunikáció, az összes kiadott feladat és az osztályzás is;
 • összeköthető más Google szolgáltatásokkal (Gmail, Google Naptár, Google Drive);
 • teljesen ingyenes és reklámmentes.

Sajnos az alkalmazáshoz még nincs magyar nyelvű Súgó, csak angol.

Új kurzus létrehozása

Új kurzus indulásához be kell jelentkezni a saját Google-fiókunkba, majd a Google Tanterem oldalára navigálni. A jobb felső sarokban találunk egy + jelet. Rákattintva megjelenik a Kurzus létrehozása lehetőség.

Ha már vannak létrehozott kurzusaink, akkor itt, a főoldalon tudunk váltani köztük. Balra fent a vízszintes három vonalra (“Hamburger menü”) kattintva a tanár elérheti az összes kurzusához kapcsolódó teendőket (teszt javítások, stb.) és határidőket is.

A kurzus létrehozásánál a következő lépésben meg kell adnunk néhány alapadatot.

Kurzus létrehozása és az alapadatok megadása

Az adatok beírása és a Létrehozás gomb megnyomása után a kurzus kezelőfelületén találjuk magunkat.

A Google Tanterem kurzusok kezelőfelülete

A kurzusok kezelőfelülete négy fő területre osztott, amelyek között fent a különböző fülekre (Fal, Feladatok, Személyek és Érdemjegyek) kattintva lehet váltani.

Fal

A tanár és a diákok itt tudnak szöveges bejegyzésekkel közvetlenül kommunikálni egymással. A kurzusvezető a fontos infókat közleményekben rögzítheti az oldal tetején. Baloldalt a közelgő határidőket emeli ki a program.

Feladatok

A színes Létrehozás gombra kattintva a tanár teszteket, feladatokat és kérdéseket tehet közzé a diákoknak. A feladatokhoz utasításokat és határidőket lehet megadni, ezek aztán megjelennek a naptárban is. Minden feladathoz hozzá lehet rendelni dokumentumokat, Google Űrlapokat, táblázatokat és diákat is. A feladatokat témakörök szerint rendezheted. Minden anyag elérhető lesz a kurzus automatikusan létrejövő Drive mappájában is.

Feladatok létrehozása, Google Classroom

Ha már vannak kiadott feladatok, akkor itt követhető, mennyien végezték el a munkát. Az egyes feladatokra kattintva átnézheted a beérkezett válaszokat (fogalmazásokat, számításokat, stb.), és egyenként írhatsz hozzájuk személyre szabott visszajelzéseket is.

Személyek

Itt lehet tanárokat és diákokat meghívni a kurzusra, erről kicsit később bővebben is lesz szó.

Érdemjegyek

Ez a menüpont gyakotlatilag az napló (vagy elektronikus napló) szerepét tölti be a programban, ide jegyezheted be az osztályzatokat, eredményeket. Az osztályzatokat egy CSV táblázatban le is töltheted. A diákok csak a saját jegyeiket látják, az Érdemjegyek felületet nem érik el.

Tanulók meghívása a kurzusra

A diákok két módon csatlakozhatnak a kurzushoz.

 • Meghívással a “Személyek” menüpontban. Ebben az esetben a tanárnak ismernie kell a diák email címét. Ha korábban volt levélváltás a tanár és a diák között, akkor név alapján is kikereshető, hozzáadható a kurzushoz egy diák.
 • A kurzus kódjának az elküldésével. A diák a kurzus kód megadásával is csatlakozhat. A kurzus kódját tanárként balra fent, a kurzus címe alatt találod. Fontos! Sima gmail-es emailcímmel napi 100 meghívót lehet kiküldeni (az összes kurzusonkra együtt), ezért érdemes inkább ezt a módszert, a kurzuskód elküldését használni.

Kurzus kód helye, Google Tanterem

A Google Tanterem használatáról a YouTube-on szerencsére magyar nyelven is érhető el vadonatúj útmutató videó:

További ingyenes eszközök és platformok a digitális oktatáshoz

 • Google Űrlapok: tesztek, kvízek és feladatlapok létrehozásához és megosztásához. Hozzá van kötve a Google Tanteremhez, de önállóan is használható.
 • Videók felvételéhez remek eszköz az ingyenes Loom alkalmazás (rögzítheted vele a webkamera képet és a saját képernyődet is), megosztáshoz pedig kézenfekvő választás a YouTube.
 • Szintén jól alkalmazható a Facebook Live, amelynek segítségével a diákok élőben követhetik az előadásodat.
 • Csoportos videóhívásra a klasszikusan bevett eszköz a jó öreg Skype, alternatíva a gamerek számára fejlesztett Discord, vagy a szintén ingyenes 8×8. Ha az iskola rendelkezik saját G Suite fiókkal, akkor kézenfekvő megoldás a Google Hangouts Meet.
 • Prezi, prezentációk készítéséhez. (Alapvetően fizetős, de van egy ingyenes próbaidőszak.)
 • Játékos kvízek készítéséhez és megosztásához nagyon jó a Kahoot. Szótanuláshoz és memorizálós feladatokhoz ügyes alkalmazás a Quizlet.
 • +1 tipp a Nemzeti Köznevelési Portál, ahová rengeteg hasznos iskolai digitális tanagyak került fel (könyvek, videók, feladatok, stb.). Ugyancsak jó kiindulási alap a Sulinet Tudásbázis.

Ha van ötleted, mivel lehet még ezt a listát bővíteni, írd meg hozzászólásban!

FRISSÍTÉS: A leggyakoribb kérdések a Google Tanteremmel kapcsolatban

Az elmúlt pár napban rengeteg kérdést kaptam hozzászólásokban és üzenetben, sőt telefonon is. A leggyakoribbakat igyekeztem összegyűjteni. Ha valamire nem találod a választ itt, olvasd végig a hozzászólásokat is, hátha már más feltette ugyanazt a kérdést, és kapott is megoldást 🙂

☑️Mi az a Google Tanterem?

A Google Tanterem egy ingyenes digitális oktatási platform, ahol egy helyen kezelheted a kommunikációt, a feladatokat és az osztályozást is.

☑️Ingyenes a Google Tanterem?

Igen. Az iskoláknak lehetősége van G Suite for Education-t igényelni a használatához, de sima Gmail-es emailcímekkel is lehet használni.

☑️Hogyan lehet új kurzust létrehozni? Hány személy lehet egy Google Tanterem kurzusban?

Új kurzus indulásához be kell jelentkezni a saját Google-fiókunkba, majd a Google Tanterem oldalára navigálni. A jobb felső sarokban találunk egy + jelet. Rákattintva megjelenik a Kurzus létrehozása lehetőség. Sima Gmail-es fiókkal összesen 250 személy (diák+tanár összesen) lehet egy kurzuson. Ha van iskolai G Suite for Education fiók, akkor 1000.

☑️Hogyan tudok diákokat felvenni a Google Tanterem kurzusra?

Két módszer van, az egyik a meghívás, a másik a kurzuskód kiküldése a diákoknak. A meghívás esetében sima Gmail-es fiókkal összesen (az összes kurzusunkat együtt számolva) napi 100 meghívót lehet kiküldeni. A kurzuskód kiküldésénél nincs limit, ezért érdemesebb ezt használni.

☑️Ellenőrizhetik-e a szülők a diákok előrehaladását a Google Tanteremben?

Ha van az iskolának G Suite for Education fiókja, akkor lehetőség van automatikus összefoglaló emaileket küldeni a szülőknek a gyermekük feladatairól, jegyeiről, stb. Sima Gmail-es fiókok esetén nincs beépített lehetőség erre, marad a 'manuális' ellenőrzés.

☑️Hány kurzusra lehet jelentkezni?

Sima Gmail-es fiókkal napi 30, összesen pedig 100 kurzusra lehet bejelentkezni. G Suite for Education esetében nincs limit.

☑️Van beépített videókonferencia lehetőség a Google Tanteremben?

Nincs, csak szöveges kommunikációra van lehetőség. Videókonferencia lebonyolítására ingyenes megoldás a Skype, a Discord és a 8x8.

☑️Hogyan tudok törölni egy kurzust?

A Google Tanterem kezdőfelületén, az egyes kurzusoknál a jobb felső sarokban lévő három függőleges pontra (menü) kell kattintani, majd az Archiválás lehetőségre. Ha diákként veszünk részt egy kurzuson, ugyanitt tudunk leiratkozni.

☑️Hogyan tudok lejelentkezni egy kurzusról?

A Google Tanterem kezdőfelületén, az egyes kurzusoknál a jobb felső sarokban lévő három függőleges pontra (menü) kell kattintani, és megjelenik a leiratkozás lehetősége.

124 hozzászólás

 1. Bierbauer László

  Üdvözlöm! Érdeklődöm a tanteremben végzett munkát a szülő tudja-e ellenőrizni a munkából hazaérve.

  Válasz
  • Jobbágy András

   Kedves László! Azokban az iskolákban, ahol a gyerekeknek és a tanároknak van iskolai Google (G Suite) email címük, a tanár beállíthat automatikus ellenörző emaileket, amiket rendszeres időközönként megkapnak a szülők, benne a gyerek feladatival, határidőkkel, stb. Más esetben sajnos csak a “manuális” ellenőrzésre van lehetőség.
   A Google Tanteremhez hasonló platform az Edmodo, amihez szülők is csatakozhatnak megfigyelő státuszban.

   Válasz
 2. Jámbor Judit

  Üdvözlöm! A következő a problémám. A diákjaimat veszem fel a kurzusokhoz és 9 cím feltöltése után az a piros üzenet jelenik meg, hogy nem vehetek fel több diákot. További kurzusok esetén pedig az, hogy nem vehetek fel több tanárt. Kérem segítségét, hogy hogyan tudom ezt a problémát megoldani?

  Válasz
  • Jobbágy András

   Kedves Judit! Kurzusonként elméletben összesen 250 személy (diák+tanár) a limit. Esetleg ha a kurzuskódot küldi el a diákoknak, és saját maguk próbálnak csatlakoznak? Az is fontos, hogy a diákoknak is legyen gmail-es címek, azzal tudnak csatlakozni.

   Válasz
   • Kiszely Zoltánné

    Kedves András! Nekem is többször megjelent a piros kocka, hogy nem vehetek fel több tanárt vagy tanulót, miközben összesen 2-3 email címet vettem még csak fel. Messze nem értem el a limitet. Akkor miért ez a hiba jelzés? Üdv: Nicolette

    Válasz
    • Varga József

     Nekem nem jelenik meg az,hogy létrehozás csak az,hogy csatlakozás a kurzushoz.Ezzel mit tudok kezdeni?

     Válasz
   • Ildi

    Üdvözlöm!
    Google tanteremben szerettem volna a kurzushoz tananygként egy videót feltölteni. Sajnos mindig azt írja amikor csatolni akarom, hogy a drive file-t nem sikerült
    csatolni. Ugyanez történt, amikor fényképet akartam közzé tenni ma. Tegnap még sikerült fotót csatolnom. Mia baj?

    Válasz
 3. Kránitz Eszter

  Üdvözlöm! Az lenne a kérdésem hogy tudok G Suite vagy school
  account-ot igényelni?

  Válasz
 4. Kulcsárné Babják Tünde

  Kedves András!

  Ugyanaz a problémánk, mint Jámbor Judit 2020.03.16.-n 10:57 hozzászólásában. Egy kurzushoz, ami nekünk egy osztályt jelent, lényegesen kevesebb főt hívunk meg, mint 250 fő. Ugyanazt a piros üzenetet kapjuk. Nem tudjuk az összes pedagógust és gyereket meghívni. MI a megoldás? Mit tehetünk?

  Válasz
  • Jobbágy András

   Lehet, hogy a napi 100 meghívásos limit a probléma. Érdemes megpróbálni azt, hogy nem meghívja a diákokat, hanem elküldi nekik a kurzuskódot, és csatlakoznak önállóan.

   Válasz
 5. Kránitz Eszter

  Köszönöm az előző segítséget. Még olyan kérdésem lenne, ha sima personal gmail-re csináltunk már kurzusokat, de oda több tanárt már nem tudok meghívni, az azért lehet mert napi 100 meghívó a limit? És holnap tudom folytatni? Mert a tanulók meg már csatlakoztak a kurzusokhoz.

  Válasz
  • Jobbágy András

   Könnyen lehet, hogy igen. Szerintem érdemes a kurzuskódot kiküldeni. Rákérdeztem tanár ismerőseimnél, és azt mondják, hogy ezzel a módszerrel nem tapasztaltak semmi problémát.

   Válasz
 6. Gedei Tibor

  Tehát ez a guglklasszrum csak akkor működik, ha minden diáknak van gmail címe?

  Válasz
  • Jobbágy András

   igen.

   Válasz
 7. D.Hajni

  G-suit kérdésem lenne. Regisztráltuk a G-suitban az iskolát, de a licenszadatok azt mutatják: “G Suite iskoláknak A próbaidőszak 12 nap múlva lejár. ” Viszont így csak 10 tanár regisztrélható. Nem lehetne valahogy kapásból nem próbaidőszakban lenni?

  Válasz
  • Jobbágy András

   Szerintem (!!!) ez azért lehet, mert a Google még nem ellenőrizte le, hogy valóban nonprofit oktatási intézmény regisztrált. Ez biztosan bele fog telni némi időbe. Addig a korlátozást úgy lehet feloldalni, ha adnak meg fizetési adatokat (Google Admin Console, Számlázás menüpont), mert addig úgy működik az egész, mint egy sima G Suite fiók. De érdemes lenne ezt a kérdést feltenni más, ugyanebben a cipőben járó iskoláknak is, ők biztosan jobban ismerik a folyamatot. Nekem csak sima G Suite fiókom van.

   Válasz
   • D.Hajni

    Köszönöm a választ, próbálkozom tovább.

    Válasz
   • Matolcsy.net

    A regisztráció után egy külön form kitöltésével kell igényelni a felülvizsgálatot. Erről bővebben írtam a matolcsy.net/dx-blog/9-gsuite-edu-bevezetes/ oldalon.

    Ui.: Nem reklámot szeretnék itt hagyni, de így tudok a legegyszerűbben segíteni.

    Válasz
    • Jobbágy András

     Köszi!

     Válasz
   • Kovácsné Szabó Judit

    Kedves András! Hogyan tudok meghívni más tanárokat egy adott csoportba? Az a problémám, hogy a házi feladatokat nekem küldik vissza a tanulók, ugyanakkor a napközis kolléganőm vállalta ezeknek az ellenőrzését, javítását. Előre is köszönöm a segítségét!

    Válasz
 8. Tünde

  Kedves András!

  A kurzusaimban a saját diákjaimon kívül olykor megjelennek ismeretlen személyek. Nem tudom, hogy kerülnek oda… Hogyan lehetne őket kizárni?
  A kurzuskódokat direkt letiltottam, hátha. De utána is kerültek fel idegenek.
  Köszönöm a segítséget

  Válasz
  • Jobbágy András

   Kedves Tünde!
   Sajnos fogalmam sincs. A kurzuskód megváltoztatása biztosan jó ötlet. Esetleg csak a diákok “szórakoznak”, és lépnek be a kód birtokában más email címmel is.

   Válasz
   • Tünde

    Kedves András!
    Köszönöm szépen! Megpróbálom

    Válasz
    • Margit

     Kedves András!

     Tündével azonos problémám.
     Üzenetet nem tudok neki küldeni, mert a Személyek – Üzenet küldése funkcióban nem jelenik meg e-mail cím. Feladathoz nem lehet privát üzenetet küldeni. A legszebb, hogy ma Androidos telefonon láttam a taneremben, windows-os gépen ugyanakkor nem.
     Hogyan lehet kurzuskódot változtatni? Hátha nem tudna visszajönni.
     Köszönöm előre is a segítséget.

     Válasz
 9. Jármay Eszter

  Kedves András!
  Iskolánkban az volt az elképzelés, hogy egy távoktatás gmail fiókkal a vezetés ellenőrizné a tanárok/diákok aktivitását úgy, hogy jelentkezik a tanárok által létrehozott, meghirdetett kurzusokra. Lehetséges, hogy van egy limit (30 db) a kurzusokra, melyekre jelentkezni lehet?
  Köszönöm!
  J.Eszter

  Válasz
  • Jobbágy András

   Egy sima gmail-es fiókkal napi 30 kurzusra lehet jelentkezni, összesen pedig 100-ra.

   Válasz
 10. Bodnárné Tóth Katalin

  Kedves András.

  Ma (többször is sikertelenül) próbáltam meghívni más tanárt a kurzusomra, amit személyes gmail-címmel hoztam létre. Nem kapott róla értesítést, így nem tud csatlakozni tanárként.
  Ha pedig a kóddal próbálkozik, akkor tanulóként látja a kurzust.

  Tanulókat még nem vettem fel, és ez az első kurzusom, tehát nem léptem át semmilyen limitet.
  Mi lehet a baj?

  Válaszát előre is köszönöm.
  B.Katalin

  Válasz
  • Jobbágy András

   Kedves Katalin!
   Akkor sem látja a kurzust a másik tanár, ha belép a Google Tanterem felületre?

   Válasz
 11. Ugrai Gábor

  Kedves András! Azt szeretném megkérdezni, hogy hogyan lehet törölni egy kurzust?

  Válasz
  • Jobbágy András

   A Google Tanterem kezdőfelületén, ahol a kurzusok vannak. A kurzus jobb felső sarkában van három függőleges pont, katt, és az archiválás lehetőséget kell választani.

   Válasz
   • Lajkó Róbert

    Kedves András!

    Szeretné megkérdezni hogy lehet -e kurzust nevet átnevezni és ennek mi a módja?

    Válasz
    • Jobbágy András

     Igen. A kurzuson belül a jobb felső sarokban a fogaskerék ikonra kell kattintani.

     Válasz
 12. Polgáriné Varga Napsugár

  Kedves András! Szülőként kérdetném, hogy ha a gyermek belépett egy email címmel a kurzusra, közben lett egy másik címe, amivel használni szeretné, hogy tudja ezt változtatni, vagy a régivel kilépni? (sehol nem találom)
  Köszönöm Válaszát: Pné

  Válasz
  • Jobbágy András

   Ha tudja a kurzus kódot, akkor a másik email címmel is tud csatlakozni. A régivel pedig a Google Tanterem kezdőoldalán tud leiratkozni, ha a kurzusnál a három függőleges pont (jobb felső sarok) fölé viszi a kurzust, látni fogja a lehetőséget.

   Válasz
  • Polgáriné Varga Napsugár

   Nagyon köszönöm! Az utóbbi nem sikerült, de most már OK! Jó egészséget! Üdv

   Válasz
 13. Horváth Norbert

  Kedves András!
  Van arra lehetőség, hogy ha a tanuló a szülő e-mail címével lett regisztrálva, akkor a tanuló nevét jelentessük meg az oldalon? A tanároknak nagy segítség lenne az diákok azonosításához.
  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdvözlettel: Norbert.

  Válasz
  • Jobbágy András

   Szerintem nincs ilyen lehetőség, legalábbis nem találtam nyomát.

   Válasz
 14. Vincze Krisztina

  Kedves András, nálunk a gyermekek a szülők e-mail címével kerültek felvéve a kurzusokra. Így azonban nehéz a tanároknak a diákok beazonosítása. Van lehetőség arra, hogy átnevezésre kerüljenek a szülői nevek a gyerek nevére a GoogleClass-ban? Nem találtam ilyen felületet.

  Válasz
  • Jobbágy András

   Tudtommal nincs. Én úgy oldanám meg, hogy egy új email címet regisztrálok a gyerekemnek, az ő nevével, és azzal csatlakoznék a kurzusokhoz. Ha 13 éven aluli, akkor csak szülői beleegyezéssel lehet saját fiókja, amit hozzá lehet csatolni a szülő fiókjához. További lehetőségek itt: https://support.google.com/families/answer/7103338?hl=hu

   Válasz
   • Nagy Jánosné

    Kedves András!
    A szülő nálunk úgy oldotta meg, hogy erre az időszakra a saját e-mail címében a saját nevét átírta a gyereke nevére.

    Válasz
 15. Zsuzsa

  Szeretném megkérdezni, hogy hogyan lehet a kezelőfelületen nyelvet módosítani?

  Válasz
  • Jobbágy András

   Jobbra fent a kis profilképre kell kattintani (ha nincs beállítva saját kép, akkor a név kezdőbetűje van ott), Manage you Google Account –> Data & Personalization –> Language, magyart kiválasztani.

   Válasz
 16. Bcuhwald Patricia

  Kedves András!
  Nekem is az a problámám ami B. Katalinak.
  Tanártársam nem kap értesítést a meghívásról, pedig g-mail-es fiókja van.
  Mi lehet a probléma?
  Köszönettel:
  B. Patricia

  Válasz
  • Jobbágy András

   Akkor sem látja a kurzust, ha belép a Google Tanterem felületre?

   Válasz
 17. S. Andi

  Szia András!

  Én az érdemjegy-kategóriáknál akadtam el. Nekünk tól-ig értékek vannak meg. Félek, egyszerű ennek a megoldása… de nem jöttem még rá. Ebben tudnál segíteni?
  Köszönöm!
  S. Andi

  Válasz
 18. Cs. Nóra

  Kedves András!
  Szabad az iskola regisztrálása nélkül a Google Classroomot használni iskolai célokra ? Kb. mennyi időbe telik ez a regisztráció, mennyire bonyolult? Köszönöm.
  Köszönöm
  Cs.Nóra

  Válasz
  • Jobbágy András

   Szabad. A regisztrációs folyamatról itt talál összefoglalót: matolcsy.net/dx-blog/9-gsuite-edu-bevezetes/

   Válasz
   • Pozsgai Viktor

    Kedves András!
    Nekem valamiért nem ajánlja fel, hogy kurzust hozzak létre, csak csatlakozni tudok. Hol lehet a gond?
    Köszönöm

    Válasz
 19. Krisztián Modrocz

  Hogyan lehet egy kurzusról kilépni?

  Válasz
  • Jobbágy András

   A Google Tanterem kezdőfelületén, az egyes kurzusoknál a jobb felső sarokban lévő három függőleges pontra (menü) kell kattintani.

   Válasz
 20. Agócs Andrea

  Kedves András! Érdeklődni szeretnék, ha véletlenül egy rossz kurzust készítettem, és nem javítottam, hanem egy másikat csináltam helyette, akkor az eredeti rosszat hogyan tudom törölni?

  Válasz
  • Jobbágy András

   A Google Tanterem kezdőfelületén, az egyes kurzusoknál a jobb felső sarokban lévő három függőleges pontra (menü) kell kattintani, majd az Archiválás lehetőségre.

   Válasz
 21. Pálmai Csilla

  Kedves András, van-e arra mód, hogy a gyerekek fotózott képeket küldjenek nekem az osztályterembe?

  Válasz
 22. Borsodi Brigitta

  Kedves András!

  Hogy tudok feltölteni úgy egy feladatot (word doksiban), hogy a gyerekek a sajátjukat tudják csak szerkeszteni, kitölteni, és ne mindenki egyszerre? Tegnap még működött azzal, hogy másolat mindenkinek, de mára teljesen belegabalyodtam. Vagy mindenki bele tud írni, és akkor látják egymásét, vagy nem tudnak beleírni egyáltalán. :(((

  Válasz
  • Kajdyné Perom zsuzsa

   Ez engem is érdekelne.

   Válasz
 23. Fábián Tímea

  Kedves András!
  Hogyan tudok egy kurzust törölni? A személyeket már eltávolítottam.
  Segítségedet köszönöm.
  Üdv

  Válasz
  • Jobbágy András

   A Google Tanterem kezdőfelületén, az egyes kurzusoknál a jobb felső sarokban lévő három függőleges pontra (menü) kell kattintani, majd az Archiválás lehetőségre.

   Válasz
 24. Bálint Rozina

  Szeretném megkérdezni, hogy ha a Tanterem angol nyelvű, hogyan tudom a beállítást módosítani magyarra?

  Válasz
  • Jobbágy András

   A Google fiók nyelvét kell átállítani. Jobbra fent a kis profilképre kell kattintani (ha nincs beállítva saját kép, akkor a név kezdőbetűje van ott), Manage you Google Account –> Data & Personalization –> Language, majd a magyart kiválasztani.

   Válasz
 25. H. Zsuzsa

  Szeretném kérdezni a tanulótársakból tudunk e nevet törölni! Gyermekem véletlenül több e-mail címmel bejelentkezett! 🙂 Köszönöm válaszát!

  Válasz
  • Jobbágy András

   Igen. A tanár is törölhet, és a diák is lejelentkezhet.

   Válasz
   • Horváth Tamás

    Hogyan kell lejelentkezni? Válaszát előre is köszönöm.

    Válasz
   • Fülöpi Emőke

    A tanár hogyan törölhet? Fent említetted, kedves András, hogy a tanuló kiléphet, de ahhoz nem tudsz tanácsot adni, hogyan törölhetünk ki nem kívánatos címeket(tanulókat). Mégis van rá mód? Hogyan?

    Válasz
    • Jobbágy András

     A Személyek fül alatt van rá lehetőség.

     Válasz
 26. Timi

  Help! Az elején magyar nyelvű volt a google classroom,de valahogy elállítódott. Hogy tudom visszaállítani magyarra?

  Válasz
  • Katona Helga

   Jobbágy András 2020.03.18.-n 08:06 közelében
   Jobbra fent a kis profilképre kell kattintani (ha nincs beállítva saját kép, akkor a név kezdőbetűje van ott), Manage you Google Account –> Data & Personalization –> Language, magyart kiválasztani.

   Válasz
   • Timi

    Nagyon szépen köszönöm,sikerült is visszaállítani! 🙂

    Válasz
 27. Kele-Mayer Erzsébet

  Kedves András!

  Lenne a tiszteletteljes kérdésem, hogy az iskolánkban a tanárok magányszemélyként hoztak létre kurzusokat. Én regisztráltam az iskolát, és az lenne a kérdésem, hogy meg lehet-e azt oldani, hogy a magányszemélyként létrehozott kurzusokat valahogyan “beimportálni” az intézmény alá.
  Segítő közreműködését előre is köszönöm!

  Válasz
  • Jobbágy András

   Szerintem sajnos erre nincs lehetőség, legalábbis nem találtam nyomát.

   Válasz
 28. Katona Helga

  Kedves András!
  Az lenne a kérdésem, milyen beállításokra van szükségem ahhoz és hol, hogy a létrehozott feladatokat egyesével juttathassam el a gyerekekhez és az szerkeszthető legyen. Ha csak felrakom a kurzushoz témához tartozó feladatokat, ők pedig szerkesztik, akkor lényegében egy valaki elkészíti, a többiek pedig már nem kell dolgozzanak vele, de nem ez lenne a cél. Ha azt a beállítást választom, hogy mindenkinek küldje ki, (már amennyiben egyáltalán felajánlja), akkor pdf-ben kapják meg.
  Köszönöm válaszát!

  Válasz
  • Jobbágy András

   Sajnos erre hirtelen nem tudom a választ, de hátha más meg tudja válaszolni a kérdést.

   Válasz
 29. Nagy Zsolt

  A kurzusba jobb felső sarok 3 pötty —> szerkesztés

  Válasz
 30. Hajdu Ildikó

  Kedves András!
  Nekem az a gondom, hogy kolléganőm hiába küld nekem meghívót, azt én sokadszorra sem tudom elfogadni, hiába klikkelek a csatlakozás gombra: azt írja ki, hogy
  “Nem tagja a kurzusnak
  Beszéljen egy tanárral, ha azt szeretné, hogy felvegyék egy kurzusba.”
  Többször töröltettem vele a meghívót, újabbakat küldött, de semmi változás. Rajtam kívül még egy kolléga van, aki nem tud csatlakozni. Mi lehet a baj?

  Válasz
 31. Kozmane Papp Margit

  Kedves Andrâs! Diâkjaim az általam kiadott matematika feladatokat megoldották és a megoldást jpeg formátumban leadták. Milyen módon tudom javítani? Átkonvertáltam pdf be paint-bekijavítottáam lementettem mappába ez vissza. 200 gyerek esetén kivitelezhetetlen.Egyszerűbb mód van?

  Válasz
  • Jobbágy András

   Én megpróbálnám Google Űrlapok formában kiadni a feladatokat.

   Válasz
 32. Szemző Anna

  Kedves András!
  Az lenne a kérdésem, hogyan lehet törölni a gyermeket a tanteremből? készült egy új fiók, azzal be lett hívva, de a régit törölni kellene, viszont mivel két ugyan olyan nevű gyermek van, a Tanárnő nem tudja melyiket kellene letörölnie, mert nem látja melyik ki.
  Köszönöm szépen a segítségét?

  Válasz
 33. Lőrincz Andrea

  Kedves András! Ha egy kurzusnak (osztálynak) több tanára is van, akkor mindegyik tanár látja a kollégák által megosztott közleményeket és feladatokat? Ha különböző tárgyakat tanítanak, akkor mindegyik tanárnak érdemes létrehoznia a saját kurzusát?

  Válasz
 34. Rózsás Anita

  Kedves András!
  Matematikát tanítok és vannak közöttük kisebb tanulók. Ellenőrzés képpen fényképeket kértem.
  Sajnos nagyon hamar tele lesz a google drive-om. Valahol már hallottam hogy linken keresztül is be lehetne küldeni a képeket, de azóta nem találom azt a videót. Segítene valamilyen megoldást találni? Akár törölhetném is a képeket, miután visszaküldtem, de nem találok ilyen funkciót.
  Köszönöm segítségét!
  Rózsás Anita

  Válasz
 35. Schmidt Andrea

  Kedves András!

  Kérdésem az lenne, hogy a feladatban mielőtt kiosztom a feladatot választani lehet.
  Diák csak olvassa,
  Diák belejavíthat
  Másik lapot készít

  Melyik a hasznos?
  Mikor melyiket kell használni?

  Másik kérdés, kiért nem tudok ütemezni feladatot?
  Köszönöm

  Válasz
 36. Katalin

  Kedves András! Van arra lehetőség, hogy amikor belépek a kurzusra a falon vagy valahol látható legyen, ha privátban kapok tanulóktól üzenetet?

  Válasz
 37. Pölöskei Zsuzsanna

  Kedves András! Hogyan lehet feladatot archiválni?

  Válasz
 38. Nyerges Joli

  Nagyon köszönöm a sok információt, különesen hasznos volt a fiók törlése. Szeretném megkérdezni, hogy ha látrehoztam kurzusokat a saját email címem alatt és most az iskola is regisztrál, van ott is fiókom átlehet-e vinni, importáni ezeketa kurzusokat ?
  Nem úgy tűnik, hogy igen, de hátha…

  Válasz
 39. Kissné Török Anikó

  Kedves András!
  A mai napig nem volt gondom az alkalmazással. Viszont a ma már nem tudtam feltölteni a gyermekem házifeladatát. Az írja a
  “Nem sikerült csatolni a drive-fájt. Próbálja újra.”
  Már mindent megpróbáltam.
  Sajnos így nem tudok házi feladatot küldeni.

  Válasz
 40. Papa

  Kedves András!

  Érdeklődni szeretnék, hogy szeretnék, hogy mezei tanárként is kell a G Suite fiók? A végén ezt kell bepipálni: “Elolvastam és megértettem a fenti közleményt, és nem iskolában használom a Tanterem szolgáltatást.”
  Ha jelenleg otthonról használom, (nem az iskolában, hiszen most nem lehet bemenni), akkor ez így jogszerű (G Suite fiók nélkül) használat?

  Köszönöm a választ!

  Válasz
  • Jobbágy András

   A G Suite fiókot akkor ajánlom a Google Tanteremhez, ha az egész iskola átáll erre, és mindenki kap egy iskolai G Suite email címet. Egyébként maradnék a sima Gmail-nél, mert a G Suite, ha nem iskola regosztrálja, fizetős szolgáltatás.

   Válasz
   • Erika

    Kedves András,
    Gyermekemnek google családi csoportként hoztam létre gmail fiókot. Kitöltöttem a névjegynèl az ő nevét, mégis a tanulótársaknál a szülő nevét adja hozzá. Hogyan tudok ezen változtatni??

    Válasz
 41. Endre

  Kedves András!

  A 8×8 as alkalmazást letöltöttem a cromon mgtudom nyitni. Ugyanakkor nem tudom hogyan tudok meghívni tanulókat itt elakadtam. Az itt kapott telefonszámot kell hívni és a kodot megadni? Ezért nem kell fizetni. Kérem segítségét.

  Válasz
 42. KVE

  Kedves András! Az én furfangos tantermem, amint feladatkészítésre váltok azonnal angolra vált. Sajnos, azzal nehezen birkózom. Egyébként a teljes felület magyar nyelvű. A jobb felső csíkokkal nem lehet váltani. Jobb gomb szintén nem ajánlja fel. Mit tegyek (azon kívül, hogy tanuljak meg angolul.)
  Látom,hallom másoknál marad a magyar nyelv. Van ötlete? Köszi

  Válasz
  • Jobbágy András

   nem lehet, hogy esetleg a böngésző nyelve angolra van állítva?

   Válasz
 43. B Judit

  Állandóan változik a kurzuskódom minden teremhez. A gyerekek nem tudnak belépni. Mi történik ilyenkor?

  Válasz
  • B Judit

   megoldódni látszik a probléma, kiléptem minden fiókomból, jelszót is változtattam…

   Válasz
 44. Kunné Kovács Renáta

  Kedves András!

  Nálunk eddig nagyon jól működött az alkalmazás. A tanár kiosztotta, megcsináltunk, lefotóztuk és ladtuk, de tegnap óta nem tudom leadni a feladatokat, pedig mindent ugyanúgy csinálok. A drive-ból mindent kitöröltem (üres), hátha ez a probléma, aztán újra kezdtem. Fotó, feltöltés – nem engedi. Piros üzenet jelzi, hogy hiba, nem sikerült a feltöltés. Többet nem ír, hogy miért. Telefonról és gépről is ugyanezt írja ki. Kiheze forduljak? Mi lehet a baj?
  Köszönöm
  Renáta

  Válasz
  • Ildikó

   Kedves Mindenki!

   Nálunk ma kezdődött ez az aggasztó probléma, hogy a befotózott feladatot nem tudjuk leadni.
   Talált már valaki megoldást? Tud valaki valamit róla?
   Köszönöm!
   Ildikó

   Válasz
 45. Daróczi Erika

  Kedves András! Mint szülő letöltöttem a telefonomra a classroom alkalmazást, de valamiért nem engedi, hogy a lányom gmail fiókjával belépjünk, azt írja ki, hogy nem lehet hozzáadni a fiókot. Laptopon simén tudjuk használni.

  Válasz
 46. Mihalik Mariann

  Kedves András!
  Tanulói szemszögből írok. Az egyik kurzusnál a tanárok kérésére kikapcsoltuk az e-mail értesítéseket. Így viszont egyáltalán nem kap a gyermek értesítéseket (ennél a kurzusnál) a privát megjegyzésekről és a javításra visszaküldött feladatokról. A Falon nem látszanak. Kaphatok más módon értesítéseket ezekről?

  Válasz
 47. Szabó Ildikó

  Kedves András!
  Saját magam által készített osztályteremben tanagyaghoz csatoltam 4 db. pár perces youtube videót. Rányomtam a “közzététel” gombra, majd ráklikkeltem, hogy rendben, ha azonnal láthatóvá válik a tananyag. Ezek után viszont több perc várakozás után sem lett közzétéve a feladat, hanem a közzététel gombon a felirat után három pont volt látható, maga a gomb pedig szürkére váltott és úgy maradt. Akárhányszor próbáltam újra, ugyanaz történt. Nem sikerült közzétennem a feladatot, csak piszkozatban maradt meg. Mi lehet a probléma?

  Válasz
 48. Szabó Ildikó

  Más probléma!
  Kiosztottam egy általam készített tesztet a diákjaimnak, akik visszaküldték a megoldást. Azt látom, hogy leadva, de nem tudom megnézni a megoldásokat. Úgy állítottam be, hogy a tesztek lepontozzák magukat, de nekem nem jelzi vissza a felület, hogy hány pontot értek el a maximumból. Hogy tudhatnám meg az eredményeiket?

  Válasz
 49. Szabó Éva

  Kedves András!
  Hogyan tudom elérni, hogy ne jöjjön az email címemre minden belépő minden hozzászólása?
  Köszönöm:
  Szabó Éva

  Válasz
  • B Judit

   A hamburger menüben (három vízszintes kis vonal a főoldalon balra fent) legalul a beállításokban.

   Válasz
 50. Vas Bella

  Kedves Admin !!

  A piszkozatot elmentettem. próbáltam közzé tenni, de nem engedi. A csatolt linkekkel lehet gond? kitöröltem újracsatoltam. Így sem . Mit tegyek??,

  Válasz
 51. Andrea

  Kedves András!

  A problémám a következő. Leosztályozom a feladatot, visszaküldöm és mégis úgy jelzi, hogy nincs leadva. Mit csinálok rosszul, vagy mi lehet a probléma? Köszönöm.

  Válasz
 52. Bene Katalin

  Kedves András!
  A problémám a következő: Iker lányaimnak létrehoztam 1-1 email címet, amit megadtak a tanáraiknak. Az egyiknek hibátlanul működik, (van két fiam is jó) a másiknak az én email címemre küldenek mindent (t-online.hu címre). A leadott anyagait sosem látják. Ezért állandóan elmarasztalják, sokat sír emiatt. Az összes tanárnak külön megírtam, hogy melyik címet használja a lányom. (de néhány tantárgynál még mindig fennáll a probléma) Általában a másik lányom küldi el a saját címével. Ezzel megoldható, csak kényelmetlen. Az osztályfőnök törölte a t-online.hu címet, erre minden kurzusról”kidobta” a rendszer. Így visszavette. Próbálkozott még valamit, de végül feladta . Ő kétszer látja a lányom nevét. Most már megjegyezte, hogy ahol van profil kép az az ő aktív címe. Van erre megoldás, vagy kár bolygatni?
  Köszönöm a válaszát!

  Válasz
  • Jobbágy András

   Sajnos nem tudom, mi lehet a gond. De hátha lesz valaki itt az oldalon, aki meg tudja válaszolni a kérdést!

   Válasz
  • Norbert

   Kedves Katalin!
   Érdemes lenne a lányának t-online e-mail cím helyett gmail címet használni és úgy próbálkozni. Ez nem a reklám helye, de egy gmail címmel sokkal többre megy, mert több a plusz szolgáltatás és talán a classroom is jobban elfogadja azt a címet. Ez csak egy tipp (nem tapasztaltam még ilyet)

   Válasz
 53. Gabriella

  Kedves Hozzászólok,

  Feladatot adtam ki a diákoknak, amit sikeresen megcsináltak és leadták. Kiváncsi lennék, melyik tanuló milyen választ adott egyénileg, de sajnos miután rámegyek a driveban/űrlapokban a válaszok és egyéni részben, nem látom melyik tanuló mihez adott választ. (csak válasz 1,2,3 felsorolás van)
  Mit lehetne tenni, hogy ezt ki tudjam deríteni?
  Köszönöm.

  Válasz
 54. Bognárné Szőllősy anna

  Keedves András!

  Ma sajnos nagytakarítottam. Tévesen azt gondoltam, hogy az érdemjegyek fül alatt, ha mindenki megkapta az osztályzatát és azt beírtam a Krétába, már nincs szükségem arra az oszlopra. Rányomtam a törlésre és így az elmúlt hónap feladatait eltüntettem, amit nagyon sajnálok. Vissza lehet-e állítani. Nincs aDrive-on és kukában sincs.

  Válasz
  • Jobbágy András

   Szerintem nem lehet visszaállítani sajnos.

   Válasz
 55. Mária

  Kedves András! Egy olyan probléma merült fel, hogy tegnap óta nem tudok leadni feladatokat. Ugyanis azt írja ki minden kurzusnál, hogy hiba történt a feladat leadásakor, próbáld újra. Viszont eddig minden rendben ment. Mindent ugyanúgy csináltam mint eddig. Biztos, hogy nem nálam van a probléma, mert más társam is panaszkodott, hogy nála is ez van. Ő sem tudja tegnap óta leadni a feladatokat. Mi lehet a probléma? Köszönöm szépen

  Válasz
  • Jobbágy András

   Lehet, hogy megtelt a kurzushoz rendelt Google Drive az oktatónál.

   Válasz
 56. Pallos Péter

  Kedves András! Arra kérek választ, hogy mi az oka annak, hogy tanárként belépve nem tudom a beküldött feladatok fotóit (jpeg file) letölteni, mert nem lép be az alkalmazás a google drive-ba , hiába adom meg a nevet és a jelszót! Mindig visszalép az előző felületre.
  Köszönettel !

  Válasz
 57. Nora, egy szőke nő :-)

  Ha a sulinknak van G Suite for Education fiókja, akkor a diákoknak központilag (admin) érdemes”intézni” (hozzáfűzni, felvinni) a Google-fiókot, ugye? Mert a privát gmail-es fiókjukkal nem tudnak belépni a kurzusokra a domain miatt, gondolom sulis domaines-fiók kell, jól gondolom?

  Válasz
  • Jobbágy András

   Igen!

   Válasz
 58. Gyöngyös Péter

  Tisztelt Jobbágy András!

  A tanterembe felvett diák neve hogyan változtatható meg?
  Köszönettel: Gyöngyös Péter

  Válasz
  • Jobbágy András

   Kedves Péter! A nevek megváltoztatására akkor van lehetőség, ha a Google Tantermet G Suite for Education rendszerben használják. Ebben az esetben az iskolai domain adminisztrátora tudja megváltoztatni a neveket. Ha a saját, magán email címével hozta létre a tantermet, akkor szerintem nincs ilyen lehetőség.

   Válasz
 59. Kucsó István

  Tisztelt András!
  A korábban saját gmail fiókomban készített kurzusokat hogyan tudnék átvinni a G Suite rendszerbe?
  Első gondolatom, hogy sajnos sehogyan mert a tanulók is saját címekkel és nem intézményi domainon vannak. Ha esetleg lehetne valami másodlagos címmel, hivatkozással beállítani vagy összekapcsolni a tanuló régi saját gmail-es címét az új iskolai G Suite-os címével akkor lenne rá lehetőség?

  Válasz
  • Jobbágy András

   Kedves István! Sajnos tényleg sehogyan.

   Válasz
 60. Dubi Árpád

  Kedves András!

  A rendszer hibátlanul működik, viszont két meglévő csoportom esetén az új feladathoz a rendszer nem készíti el a feladat mappáját. Így nem tudják visszaküldeni sem. Van limit a classroom mappák és almappák számát tekintve? (A tárhely nincsen tele).

  Válasz
  • Jobbágy András

   Nem tudok ilyen limitről, az egyetlen ötletem, ha tele a Google Drive.

   Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Honlapkészítés egy nap alatt, garanciával

WordPress weboldal üzemeltetés profin

Pin It on Pinterest