Google Tanterem: egyszerű és profi megoldás a távoktatásra

Szerző: Utoljára frissítve: 2021.Jun.11.Hasznos alkalmazások

Át kell állnod a digitális távoktatásra? Ha nem tudod milyen eszközhöz nyúlj, próbáld ki a Google Tanterem (angolul Google Classroom, magyarul Google Osztályterem néven is ismert) alkalmazást, amit pontosan erre a célra terveztek.

Őszinte leszek, nem igazán illik a blogom profiljába ez a cikk. (Mivel én alapvetően weboldal készítésről írok). A célom vele csupán az, hogy gyors segítséget adjak azoknak a tanároknak, akiknek a koronavírus járvány miatt egyik-napról a másikra kell átállniuk a megszokott tantermi oktatásról a digitálisra.

Ennek megfelelően egy rövid, „pattogós” áttekintés következik. Nem fogod A-tól Z-ig megtanulni belőle a Google Tanterem minden csínját-bínját, de segíteni fog, hogyan kezd el használni az alkalmazást.

Kezdjünk is bele.

A Google Tanterem előnyei

A Google Tanterem használatához szükség van egy Google-fiókra (Gmail regisztrációra, vagy Google Workspace fiókra). A szolgáltatás elérhető applikáció formában is, vagyis számítógép sem kell hozzá, elég az okostelefon. Nincs kibúvó, nincs mentség 🙂

Amiért nagyon hasznos lehet minden távoktató számára, az ez:

  • nagyon egyszerűen kezelhető; áttekinthető és letisztult az egész;
  • villámgyorsan lehet létrehozni új kurzusokat;
  • egy helyről elérhető a csoporton belüli kommunikáció, az összes kiadott feladat és az osztályzás is;
  • összeköthető más Google szolgáltatásokkal (Gmail, Google Naptár, Google Drive);
  • teljesen ingyenes és reklámmentes.

Sajnos az alkalmazáshoz még nincs magyar nyelvű Súgó, csak angol.

Új kurzus létrehozása

Új kurzus indulásához be kell jelentkezni a saját Google-fiókunkba, majd a Google Tanterem oldalára navigálni. A jobb felső sarokban találunk egy + jelet. Rákattintva megjelenik a Kurzus létrehozása lehetőség.

Ha már vannak létrehozott kurzusaink, akkor itt, a főoldalon tudunk váltani köztük. Balra fent a vízszintes három vonalra („Hamburger menü”) kattintva a tanár elérheti az összes kurzusához kapcsolódó teendőket (teszt javítások, stb.) és határidőket is.

A kurzus létrehozásánál a következő lépésben meg kell adnunk néhány alapadatot.

Kurzus létrehozása és az alapadatok megadása

Az adatok beírása és a Létrehozás gomb megnyomása után a kurzus kezelőfelületén találjuk magunkat.

A Google Tanterem kurzusok kezelőfelülete

A kurzusok kezelőfelülete négy fő területre osztott, amelyek között fent a különböző fülekre (Fal, Feladatok, Személyek és Érdemjegyek) kattintva lehet váltani.

Fal

A tanár és a diákok itt tudnak szöveges bejegyzésekkel közvetlenül kommunikálni egymással. A kurzusvezető a fontos infókat közleményekben rögzítheti az oldal tetején. Baloldalt a közelgő határidőket emeli ki a program.

Feladatok

A színes Létrehozás gombra kattintva a tanár teszteket, feladatokat és kérdéseket tehet közzé a diákoknak. A feladatokhoz utasításokat és határidőket lehet megadni, ezek aztán megjelennek a naptárban is. Minden feladathoz hozzá lehet rendelni dokumentumokat, Google Űrlapokat, táblázatokat és diákat is. A feladatokat témakörök szerint rendezheted. Minden anyag elérhető lesz a kurzus automatikusan létrejövő Drive mappájában is.

Feladatok létrehozása, Google Classroom

Ha már vannak kiadott feladatok, akkor itt követhető, mennyien végezték el a munkát. Az egyes feladatokra kattintva átnézheted a beérkezett válaszokat (fogalmazásokat, számításokat, stb.), és egyenként írhatsz hozzájuk személyre szabott visszajelzéseket is.

Személyek

Itt lehet tanárokat és diákokat meghívni a kurzusra, erről kicsit később bővebben is lesz szó.

Érdemjegyek

Ez a menüpont gyakotlatilag az napló (vagy elektronikus napló) szerepét tölti be a programban, ide jegyezheted be az osztályzatokat, eredményeket. Az osztályzatokat egy CSV táblázatban le is töltheted. A diákok csak a saját jegyeiket látják, az Érdemjegyek felületet nem érik el.

Tanulók meghívása a kurzusra

A diákok két módon csatlakozhatnak a kurzushoz.

  • Meghívással a „Személyek” menüpontban. Ebben az esetben a tanárnak ismernie kell a diák email címét. Ha korábban volt levélváltás a tanár és a diák között, akkor név alapján is kikereshető, hozzáadható a kurzushoz egy diák.
  • A kurzus kódjának az elküldésével. A diák a kurzus kód megadásával is csatlakozhat. A kurzus kódját tanárként balra fent, a kurzus címe alatt találod. Fontos! Sima gmail-es emailcímmel napi 100 meghívót lehet kiküldeni (az összes kurzusonkra együtt), ezért érdemes inkább ezt a módszert, a kurzuskód elküldését használni.

Kurzus kód helye, Google Tanterem

A Google Tanterem használatáról a YouTube-on szerencsére magyar nyelven is érhető el vadonatúj útmutató videó:

További ingyenes eszközök és platformok a digitális oktatáshoz

  • Google Űrlapok: tesztek, kvízek és feladatlapok létrehozásához és megosztásához. Hozzá van kötve a Google Tanteremhez, de önállóan is használható.
  • Videók felvételéhez remek eszköz az ingyenes Loom alkalmazás (rögzítheted vele a webkamera képet és a saját képernyődet is), megosztáshoz pedig kézenfekvő választás a YouTube.
  • Szintén jól alkalmazható a Facebook Live, amelynek segítségével a diákok élőben követhetik az előadásodat.
  • Csoportos videóhívásra a klasszikusan bevett eszköz a jó öreg Skype, alternatíva a gamerek számára fejlesztett Discord, vagy a szintén ingyenes 8×8. Ha az iskola rendelkezik saját G Suite fiókkal, akkor kézenfekvő megoldás a Google Hangouts Meet.
  • Prezi, prezentációk készítéséhez. (Alapvetően fizetős, de van egy ingyenes próbaidőszak.)
  • Játékos kvízek készítéséhez és megosztásához nagyon jó a Kahoot. Szótanuláshoz és memorizálós feladatokhoz ügyes alkalmazás a Quizlet.
  • +1 tipp a Nemzeti Köznevelési Portál, ahová rengeteg hasznos iskolai digitális tanagyak került fel (könyvek, videók, feladatok, stb.). Ugyancsak jó kiindulási alap a Sulinet Tudásbázis.

Ha van ötleted, mivel lehet még ezt a listát bővíteni, írd meg hozzászólásban!

FRISSÍTÉS: A leggyakoribb kérdések a Google Tanteremmel kapcsolatban

Az elmúlt pár napban rengeteg kérdést kaptam hozzászólásokban és üzenetben, sőt telefonon is. A leggyakoribbakat igyekeztem összegyűjteni. Ha valamire nem találod a választ itt, olvasd végig a hozzászólásokat is, hátha már más feltette ugyanazt a kérdést, és kapott is megoldást 🙂

☑️Mi az a Google Tanterem?

A Google Tanterem egy ingyenes digitális oktatási platform, ahol egy helyen kezelheted a kommunikációt, a feladatokat és az osztályozást is.

☑️Ingyenes a Google Tanterem?

Igen. Az iskoláknak lehetősége van G Suite for Education-t igényelni a használatához, de sima Gmail-es emailcímekkel is lehet használni.

☑️Hogyan lehet új kurzust létrehozni? Hány személy lehet egy Google Tanterem kurzusban?

Új kurzus indulásához be kell jelentkezni a saját Google-fiókunkba, majd a Google Tanterem oldalára navigálni. A jobb felső sarokban találunk egy + jelet. Rákattintva megjelenik a Kurzus létrehozása lehetőség. Sima Gmail-es fiókkal összesen 250 személy (diák+tanár összesen) lehet egy kurzuson. Ha van iskolai G Suite for Education fiók, akkor 1000.

☑️Hogyan tudok diákokat felvenni a Google Tanterem kurzusra?

Két módszer van, az egyik a meghívás, a másik a kurzuskód kiküldése a diákoknak. A meghívás esetében sima Gmail-es fiókkal összesen (az összes kurzusunkat együtt számolva) napi 100 meghívót lehet kiküldeni. A kurzuskód kiküldésénél nincs limit, ezért érdemesebb ezt használni.

☑️Ellenőrizhetik-e a szülők a diákok előrehaladását a Google Tanteremben?

Ha van az iskolának G Suite for Education fiókja, akkor lehetőség van automatikus összefoglaló emaileket küldeni a szülőknek a gyermekük feladatairól, jegyeiről, stb. Sima Gmail-es fiókok esetén nincs beépített lehetőség erre, marad a 'manuális' ellenőrzés.

☑️Hány kurzusra lehet jelentkezni?

Sima Gmail-es fiókkal napi 30, összesen pedig 100 kurzusra lehet bejelentkezni. G Suite for Education esetében nincs limit.

☑️Van beépített videókonferencia lehetőség a Google Tanteremben?

Nincs, csak szöveges kommunikációra van lehetőség. Videókonferencia lebonyolítására ingyenes megoldás a Skype, a Discord és a 8x8.

☑️Hogyan tudok törölni egy kurzust?

A Google Tanterem kezdőfelületén, az egyes kurzusoknál a jobb felső sarokban lévő három függőleges pontra (menü) kell kattintani, majd az Archiválás lehetőségre. Ha diákként veszünk részt egy kurzuson, ugyanitt tudunk leiratkozni.

☑️Hogyan tudok lejelentkezni egy kurzusról?

A Google Tanterem kezdőfelületén, az egyes kurzusoknál a jobb felső sarokban lévő három függőleges pontra (menü) kell kattintani, és megjelenik a leiratkozás lehetősége.

126 hozzászólás

  1. Üdvözlöm! Érdeklődöm a tanteremben végzett munkát a szülő tudja-e ellenőrizni a munkából hazaérve.

    Válasz
    • Kedves László! Azokban az iskolákban, ahol a gyerekeknek és a tanároknak van iskolai Google (G Suite) email címük, a tanár beállíthat automatikus ellenörző emaileket, amiket rendszeres időközönként megkapnak a szülők, benne a gyerek feladatival, határidőkkel, stb. Más esetben sajnos csak a „manuális” ellenőrzésre van lehetőség.
      A Google Tanteremhez hasonló platform az Edmodo, amihez szülők is csatakozhatnak megfigyelő státuszban.

  2. Üdvözlöm! A következő a problémám. A diákjaimat veszem fel a kurzusokhoz és 9 cím feltöltése után az a piros üzenet jelenik meg, hogy nem vehetek fel több diákot. További kurzusok esetén pedig az, hogy nem vehetek fel több tanárt. Kérem segítségét, hogy hogyan tudom ezt a problémát megoldani?

    Válasz
    • Kedves Judit! Kurzusonként elméletben összesen 250 személy (diák+tanár) a limit. Esetleg ha a kurzuskódot küldi el a diákoknak, és saját maguk próbálnak csatlakoznak? Az is fontos, hogy a diákoknak is legyen gmail-es címek, azzal tudnak csatlakozni.

    • Kedves András! Nekem is többször megjelent a piros kocka, hogy nem vehetek fel több tanárt vagy tanulót, miközben összesen 2-3 email címet vettem még csak fel. Messze nem értem el a limitet. Akkor miért ez a hiba jelzés? Üdv: Nicolette

    • Nekem nem jelenik meg az,hogy létrehozás csak az,hogy csatlakozás a kurzushoz.Ezzel mit tudok kezdeni?

    • Üdvözlöm!
      Google tanteremben szerettem volna a kurzushoz tananygként egy videót feltölteni. Sajnos mindig azt írja amikor csatolni akarom, hogy a drive file-t nem sikerült
      csatolni. Ugyanez történt, amikor fényképet akartam közzé tenni ma. Tegnap még sikerült fotót csatolnom. Mia baj?

    • Elképzelhető, hogy megtelt a kurzus drive mappája. Ez a videó talán segít.

  3. Üdvözlöm! Az lenne a kérdésem hogy tudok G Suite vagy school
    account-ot igényelni?

    Válasz
  4. Kedves András!

    Ugyanaz a problémánk, mint Jámbor Judit 2020.03.16.-n 10:57 hozzászólásában. Egy kurzushoz, ami nekünk egy osztályt jelent, lényegesen kevesebb főt hívunk meg, mint 250 fő. Ugyanazt a piros üzenetet kapjuk. Nem tudjuk az összes pedagógust és gyereket meghívni. MI a megoldás? Mit tehetünk?

    Válasz
    • Lehet, hogy a napi 100 meghívásos limit a probléma. Érdemes megpróbálni azt, hogy nem meghívja a diákokat, hanem elküldi nekik a kurzuskódot, és csatlakoznak önállóan.

  5. Köszönöm az előző segítséget. Még olyan kérdésem lenne, ha sima personal gmail-re csináltunk már kurzusokat, de oda több tanárt már nem tudok meghívni, az azért lehet mert napi 100 meghívó a limit? És holnap tudom folytatni? Mert a tanulók meg már csatlakoztak a kurzusokhoz.

    Válasz
    • Könnyen lehet, hogy igen. Szerintem érdemes a kurzuskódot kiküldeni. Rákérdeztem tanár ismerőseimnél, és azt mondják, hogy ezzel a módszerrel nem tapasztaltak semmi problémát.

  6. Tehát ez a guglklasszrum csak akkor működik, ha minden diáknak van gmail címe?

    Válasz
    • igen.

  7. G-suit kérdésem lenne. Regisztráltuk a G-suitban az iskolát, de a licenszadatok azt mutatják: „G Suite iskoláknak A próbaidőszak 12 nap múlva lejár. ” Viszont így csak 10 tanár regisztrélható. Nem lehetne valahogy kapásból nem próbaidőszakban lenni?

    Válasz
    • Szerintem (!!!) ez azért lehet, mert a Google még nem ellenőrizte le, hogy valóban nonprofit oktatási intézmény regisztrált. Ez biztosan bele fog telni némi időbe. Addig a korlátozást úgy lehet feloldalni, ha adnak meg fizetési adatokat (Google Admin Console, Számlázás menüpont), mert addig úgy működik az egész, mint egy sima G Suite fiók. De érdemes lenne ezt a kérdést feltenni más, ugyanebben a cipőben járó iskoláknak is, ők biztosan jobban ismerik a folyamatot. Nekem csak sima G Suite fiókom van.

    • Köszönöm a választ, próbálkozom tovább.

    • A regisztráció után egy külön form kitöltésével kell igényelni a felülvizsgálatot. Erről bővebben írtam a matolcsy.net/dx-blog/9-gsuite-edu-bevezetes/ oldalon.

      Ui.: Nem reklámot szeretnék itt hagyni, de így tudok a legegyszerűbben segíteni.

    • Köszi!

    • Kedves András! Hogyan tudok meghívni más tanárokat egy adott csoportba? Az a problémám, hogy a házi feladatokat nekem küldik vissza a tanulók, ugyanakkor a napközis kolléganőm vállalta ezeknek az ellenőrzését, javítását. Előre is köszönöm a segítségét!

  8. Kedves András!

    A kurzusaimban a saját diákjaimon kívül olykor megjelennek ismeretlen személyek. Nem tudom, hogy kerülnek oda… Hogyan lehetne őket kizárni?
    A kurzuskódokat direkt letiltottam, hátha. De utána is kerültek fel idegenek.
    Köszönöm a segítséget

    Válasz
    • Kedves Tünde!
      Sajnos fogalmam sincs. A kurzuskód megváltoztatása biztosan jó ötlet. Esetleg csak a diákok „szórakoznak”, és lépnek be a kód birtokában más email címmel is.

    • Kedves András!
      Köszönöm szépen! Megpróbálom

    • Kedves András!

      Tündével azonos problémám.
      Üzenetet nem tudok neki küldeni, mert a Személyek – Üzenet küldése funkcióban nem jelenik meg e-mail cím. Feladathoz nem lehet privát üzenetet küldeni. A legszebb, hogy ma Androidos telefonon láttam a taneremben, windows-os gépen ugyanakkor nem.
      Hogyan lehet kurzuskódot változtatni? Hátha nem tudna visszajönni.
      Köszönöm előre is a segítséget.

  9. Kedves András!
    Iskolánkban az volt az elképzelés, hogy egy távoktatás gmail fiókkal a vezetés ellenőrizné a tanárok/diákok aktivitását úgy, hogy jelentkezik a tanárok által létrehozott, meghirdetett kurzusokra. Lehetséges, hogy van egy limit (30 db) a kurzusokra, melyekre jelentkezni lehet?
    Köszönöm!
    J.Eszter

    Válasz
    • Egy sima gmail-es fiókkal napi 30 kurzusra lehet jelentkezni, összesen pedig 100-ra.

  10. Kedves András.

    Ma (többször is sikertelenül) próbáltam meghívni más tanárt a kurzusomra, amit személyes gmail-címmel hoztam létre. Nem kapott róla értesítést, így nem tud csatlakozni tanárként.
    Ha pedig a kóddal próbálkozik, akkor tanulóként látja a kurzust.

    Tanulókat még nem vettem fel, és ez az első kurzusom, tehát nem léptem át semmilyen limitet.
    Mi lehet a baj?

    Válaszát előre is köszönöm.
    B.Katalin

    Válasz
    • Kedves Katalin!
      Akkor sem látja a kurzust a másik tanár, ha belép a Google Tanterem felületre?

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Honlapkészítés egy nap alatt, garanciával

Komplex SEO szolgáltatás, elemzés és tanácsadás

6 tipp: mi kell, és mi nem kell a sikeres honlaphoz?

Több év holnlapkészítési tapasztalata egyetlen INGYENES videóba sürítve!

Köszönöm! Kérlek ellenőrizd az email fiókodat!