2022: ilyen évünk volt, és ezek a terveink 2023-ra

Szerző: Utoljára frissítve: 2022.Dec.28.honlapkészítés, keresőoptimalizálás

A honlapszaki.hu 2023-ban három éves lesz, de még sosem írtam évértékelőt a blogra. Nem is rajongok különösebben a műfajért, de 2022 annyi változást hozott, hogy most abszolút aktuálisnak érzem. Íme, ilyen volt a honlapszaki.hu 2022-es éve!

Kezdjük is a legfontosabb változással, mert ez érinti leginkább az ügyfeleinket.

A Honlapszaki már nem egyszemélyes projekt

Hanem csapatmunka. Még mindig kicsit megremegek, amikor leírom, de ez az igazság: a honlapszaki.hu egyszerűen túl nőtt a one-man-show keretein.

2021 végére nyilvánvalóvá vált számomra, hogy nem tudom tovább vinni egyszerre a weboldal készítős és a SEO szolgáltatás vonalat. Egyszerűen túl sok volt az ajánlatkérés, a feladat, az értékes ügyfél, akik mind maximumot érdemeltek. Szétforgácsolódott a figyelmem, futottam magam után.

Az élet úgy hozta, hogy gyakorlatilag amikorra eldöntöttem, szükségem van magam mellé valakire, a kérdés meg is oldódott. Kiss Barni barátom, sok éves, midenféle IT területen szerzett tapasztalattal a háta mögött – nem kis részben az én korábbi unszolásomra – pont beszállási pontot keresett a honlapkészítés világába.

2022-nek már úgy mentünk neki, hogy én 100 százalékosan a keresőoptimalizálásra koncentrálhatok. Barni pedig viszi tovább a weboldal készítést. Ami fontos: nagyon jól csinálja.

Ráadásul nem állt meg itt a történet, ugyanis az év második felére lett saját Google Ads szakértőnk is, Balázs. Ez lehetőséget ad, hogy 2023-ban már teljeskörű keresőmarketinget tudjunk kínálni az ügyfeleinknek, keresőoptimalizálással és Google Ads hirdetéskezeléssel együtt.

Lehet, hogy ezzel a honlapszaki.hu elindult egy klasszikus online marketing ügynökség alapítása felé? Kész válasz egyelőre erre nincs. A lehetőség adott, majd kiderül, szeretnénk-e élni vele.

Elindult a SEO Tréning

Szerencsére már a magyar piacon is több igényes SEO témájú online kurzus érhető el. De miután végigpróbáltam őket, maradt bennem némi hiányérzet. Lassan fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy kellene egy saját tanfolyam. Ami más, mint a többi.

A cél egy különleges SEO tanfolyam volt, ami nem csupán elméleti szinten magyarázza el a keresőoptimalizálást, hanem jól használható vonalvezetőt és eszközöket ad a hallgató kezébe, kvázi végigvezet a sikeres keresőoptimalizálás módszertanán.

Ez lett a SEO Tréning. Nagyon büszke vagyok rá, hogy eddig csak pozitív visszajelzéseket kaptam.

Nagyon érdekes élmény volt online kurzust készíteni. Egyfelől nagyon kreatív, élvezetes és összetett munka. Másfelől hatalmas meló, rengeteg pepecseléssel. Amikor kész lettem vele év elejére, úgy éreztem, sosem csinálok ilyet többet.

Aztán mégis megcsináltuk a Honlapszaki Tanfolyamot, ami egy sokkal kisebb léptékű történet, de az alapfelállás hasonló. Itt már sok minden ment rutinból.

Civil és magán élet

Ezen a blogon nem szoktam magamról írni, de úgy érzem egy rendes évértékelőből nem maradhat ki teljesen ez sem.

Aki személyesen ismer, tudja rólam, hogy bár nem vagyok egy tipikus társaság közepe ember (sőt, a személyiségem inkább introvertált), nagyon fontos számomra a közösségben létezés.

Azt gondolom, ha van kiút a magyar társadalom szerintem nagyon mély mentális válságából, akkor az csak az lehet, ha egyre többen kezdünk el aktívan résztvenni a különféle civil szerveződések, közösségek életében. Legyenek azok alapítványok, egyházak, iskolák vagy bármi más, ami nem a saját munkahelyünk, és nem kizárólag a saját jólétünkről szól.

Még 2021-ben szerepet vállaltam egy kb. 50 gyerekes vidéki Waldorf-óvoda fenntartásában. Ha tetszik, ez a “civil” munkám, ami végigkísérte ezt az évet is. Segítek összeszedni a működéshez szükséges anyagi forrásokat, költségvetést tervezek, jogi dolgokban segítek dönteni, stb. A kitűzött közös cél: egy olyan ovi, ahová a pedagógusok és a gyerekek (köztük az én csodálatos kisfiam is) szeretnek járni. Elképesztő dolog, amikor látjuk mindezt a szemünk előtt megvalósulni.

Idén volt még egy fontos változás az életemben: 2022-ben nagycsaládos apuka lettem. A három kisgyerekes lét egészen elképesztően intenzív életforma. Ami ráadásul alapvetően meghatározza, hogyan képzelem el a vállalkozásom (benne a honlapszaki.hu) jövőjét:

a terveim szerint csak olyan dolgokba kezdek bele, amiben látok üzletileg, mentálisan és érzelmileg eleget ahhoz, hogy érdemes legyen foglalkozni vele. A többire egyszerűen nincs időm, és nem is akarom, hogy legyen.

Célok és tervek 2023-ra

2022 abból a szempontból is vízválasztó volt, hogy a mindenféle külső nehezítő körülmények (pl. költségek folyamatos emelkedése az infláció és a gyenge forint miatt, KATA kinyírás, stb.) ellenére is dinamikusan tudott nőni a honlapszaki.hu köré épülő vállalkozás.

Most az az érzésem, hogy 2023 nehezebb lesz. Arra számítok, hogy a recesszióba forduló gazdaság miatt sokaknál szűkös lesz az online marketingre fordítható keret.

Ezért aztán nem számolok azzal, hogy 2023-ban is folytatni lehet ugyanazt a markáns növekedést, ami 2022-ben még ment. Abszolút elégedett leszek, ha sikerül egy sokkal szerényebb, inflációt azért meghaladó bevétel növekedést felmutatnunk a következő 12 hónap végére.

A másik célkitűzésem: szeretném, ha a 2023-as bevétel 25 százaléka saját projektekből (azaz nem ügyfelezésből) jönne össze.

Olyan projektekről, honlapokról van szó, amit nem fizető ügyfelek számára futtatok fel, hanem saját magamnak. Már több ilyen projektem fut, de ezekről még nem szeretnék bővebben írni. Talán majd jövőre 🙂 Azt azért elárulhatom, hogy mindegyikben központi szerepet kap a SEO.

Sikeres 2023-at mindenkinek!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Honlapkészítés egy nap alatt, garanciával

Komplex SEO szolgáltatás, elemzés és tanácsadás

Ajándék SEO videóleckék!

Nézz bele ingyen a SEO tréningem anyagába, és szerezz hatékony SEO tudást!

Köszönöm! Kérlek ellenőrizd az email fiókodat!

6 tipp: mi kell, és mi nem kell a sikeres honlaphoz?

Több év holnlapkészítési tapasztalata egyetlen INGYENES videóba sürítve!

Köszönöm! Kérlek ellenőrizd az email fiókodat!